vad händer om långfärdsskridskor slipas fel?

Har inte så nära till välrenomerade slipare men en handlare i stan hävdar att de kan slipa, inte bara hockeyrrör utan även långfärdsskridskor. Jag är lite fundersam på vad som händer om de mot förmodan blir felslipade.
Var händer om kurvan ändras - säg att de blir platta alternativt för liten kurvradie - hur kommer skridskorna att kännas i respektive fall?
Och vad händer om de blir skålslipade - dvs att ytan mot isen (undersidan) inte blir plan utan konkav - en slags dubbelegg - kan gissa att skärpan kommer att slitas ner snabbare då den blir två tunnare vassa kanter.

/Patrik, fundersam
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
För plan kurva och speciellt dubbelkurva blir svåråkt. Skålslipning funkar.

Thure

Beskriv gärna hur svåråktheten yttrar sig - blir de självstyrande (överdrivet lättsvängda), svårsvängda, vobbliga på ojämn is, kraftlösa (dålig utväxling på varje skär) eller hur menar du med svåråkta?

/Patrik, fortfarande nyfiken
 
För kursstabila. Med dubbelkurva går de bara rakt och man kan då inte styra åkningen genom att luta skenan olika mycket. Ett optimalt skridskoskär är en kombination av ytterskär initialt och innerskär under avvecklingen.

Kolla gärna i Mårtens Ajnes bok angående skridskoteknik. http://outsideonline.se/2012/12/17/pryltips-16/

Thure
 
Blir då en kurva med för liten radie lovgiriga - dvs överdrivet lättsvängda - stämmer ju bra om man tänker att de har en kortare anliggningsyta mot isen?

/Patrik
 
Man kan se det så här:
De flesta lär sig cykla och åka skridskor som barn. Vad man lär sig då är att hålla balansen genom att omedvetet göra de små, små korrigeringar i sidled med styret respektive fötterna som krävs för att inte falla. Cykelhjulet är runt och har följaktligen en kort anliggningsyta mot marken vilket gör korrigeringen lätt att utföra. En skridsko med kort åkyta som hockeyrör och konståkningsskridskor är på samma sätt mycket lättsvängda. Hastighets- respektive långfärdsskridskor har en betydligt längre åkyta och är därför mindre lättsvängda eller mer kursstabila om man så vill. Om åkytan skulle vara helt plan eller, ve o fasa, negativ så blir skridskon helt manöveroduglig. Det senare brukar man kalla "dubbelkurva" och måste undvikas.

Så länge som kurvan är positiv så är det mest en fråga om åksätt och tycke och smak. Själv är jag rätt anpassningsbar vad gäller kurvform.

De första långfärdsskridskor jag provade råkade vara skålslipade och det gick bra. Ger kanske onödigt bra grepp i isen. Om eggen trycks ned djupt i isen borde ökad glidmotstånd bli följden. Med en så smal skena (1,25 mm) som på moderna långfärdsskridskor är skålslipning knappast möjlig att åstadkomma. Annat var det förr med 3 mm breda skenor.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips