tigertamjaren; sa:Är faktiskt lite tveksam till teorin Peter. Jämför med cyklar exemeplvis, på en cykel ska ett hjul vara så lätt och styvt som möjligt för att minimera energiåtgången (effektförlusterna). Ju tyngre hjulet är desto mer krävs det för att driva runt det, dvs desto mer måste cyklisten trampa. Borde vara ännu viktigare med lätta skor eftersom rörelsen är en pendelrörelse (i bästa fall!), och inte en jämn cirkelrörelse.
Är du säkert på att hjulen behöver vara lätta av denna anledning? Handlar det inte om att de behöver vara lätta bara för att lätta vikten på cykeln? Smala ska de vara för att minimera luftmotståndet.
Ska man jämföra detta måste man ha en cykel och två uppsättningar hjul, när man cyklar med de lätta hjulen måste cykeln förses med tyngder som motsvarar viktskillnaden.
Såväl ett roterande hjul som en svängande pendel bygger på lagrad energi. Större tyngd ger mer lagrad energi. Visserligen krävs det mer att få det den där energin men om man får tillbaka det mesta av den gör det inte så mycket.
Om vi tittar på vandraren när han står med fot A framme och fot B bak. Då ska han lyfta fot B, flytta fram den samtidigt som han för fot A bakåt (och därmed kroppen framåt). Att lyfta foten är lättare med lätt fot. Att föra fram den går av sig självt med pendelpincipen. Det GÅR att göra foten framåt fortare än pendelrörelsen men då ger man foten en massa rörelseenergi som man måste bromsa bort när man ska sätta ner den. Använder man pendelrörelsen så är det den upplagrade energin bara som man använder för att pendla fram foten.
(Snacka om urspårad tråd... Förlåt!)