Turutrustning till grönis

öringen; sa:
Passar den 190 cm 90 kilo?
Mja, han är nog snarare 70-75 kg tung, men han sålde den för att spannet var för högt, när han hade ryggsäck (15 kg), så jag vet inte. Hade du tänkt åka med ryggsäck är det nog kört.
Å andra sidan är det ju vallningsskidor, så lite fippelmarginal har man vid fel spann.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
NN-bindning och skor

Dubbla skor ær varmare æn enkla. Exempel på pjæxor ær Varg Polar (læder) och Garmont Excursion (plast). Varg ær små i storleken, gå upp 2.

Voilé 3-pin cable ær en pålitlig bindning. Cobra osv ær elænde att gå med, dom drar ned hælen før mycket. Hammerhead ska visst vara OK, men ær tyngre och mycket dyrare.
 
Lundhags vintersko för 75 mm-bindning.

Den har löstagbar innersko i ull, precis som norska Varg. Men Lundhags har bättre kvalitet på det övriga materialet.

Är man riktigt frusen kan man ju prova ett par Mördre från Alfa...men då talar vi polar :)
 
Tillvägagångssättet bör nog vara att först bestämma vilken bindningslösning Du vill ha. En del tillverkare, exv Alfa, har bara BC-lösningar.

Och en del bindningstyper är inte bra för vissa skor. Klassiska Rottefella Supertelemark med wire, eller andra pinlineare är ju inget som skomakarna i Järpen förordar iaf...
 
I valet mellan pulka och säck föredrar jag själv.....båda.

Säck är bra för isoleringsjackan, vindsäcken och dagens termos. Men inget mer....

Sedan bör man nog vara klar över att en pulka fordrar lite mer av skidåkaren och då särskilt när det går utför, är isigt eller under trädgränsen.
 
Jag har just fått mina Husky med 75mm sula. Har tänkt att använda Rottefella Supertelemark, finns det andra bindningar man kan använda till skon?, har inga ambitioner att gå uppför för att sedan prydligt åka nedför, utan det blir att gå på tur. Dom här Chili som näms är dom bättre?. Vid pulkadragning skall man ha bindningen som man får den monterad i affären eller skall den förskjutas åt något håll?. Måste säga att skorna verkar väldigt sköna och gedigna.
Håkan.
 
baanrud; sa:
Jag har just fått mina Husky med 75mm sula. Har tänkt att använda Rottefella Supertelemark, finns det andra bindningar man kan använda till skon?, har inga ambitioner att gå uppför för att sedan prydligt åka nedför, utan det blir att gå på tur. Dom här Chili som näms är dom bättre?. Vid pulkadragning skall man ha bindningen som man får den monterad i affären eller skall den förskjutas åt något håll?. Måste säga att skorna verkar väldigt sköna och gedigna.
Håkan.

Chilibindningen (Rottefellas)funkar utmärkt med Husky och rekas alltså av skomakaren själv. Wirebindningen bryter skon på ett obra sätt med högre slitage och förmodad kortare livslängd.
Kan inte se att det finns någon större anledning att laborera med bindningens placering. Tillverkarens anvisning utgår från skidans jämviktspunkt och belastningsförändringar som möjligen skulle motivera förskjutningar måste ju vara svåra att fånga upp, eftersom den samlade aktiviteten på ett par skidor rimligen varierar även om man kör mycket pulka...
 
Re: Re: den mellansmala skidan...

öringen; sa:
Jag går i ungefär samma skidköpartankar som du gjorde förra vintern... hur har det gått?
Har nu provat mina Fischer Europa 109 (tror jag skrev E99 tidigare vilket alltså var fel) med Alpina 1550 och NNN BC-bindningar.

Fungerade kanon på plattmark, körde Nydalasjön runt lite drygt (så nu finns det ett spår runt Nydalasjön i Umeå, om någon är villig att hålla uppe det). Ett par gånger löste höger bindning ut automatiskt, men jag tror det beror på att det kommit sursnö i bindningen. Det var vatten på isen men under snön, så man sjönk igenom vissa sträckor. Dock ingen farlig tendens till isning på skidorna, varken ovanpå eller under. De går föredömligt rakt och är mycket lättåkta. BC-bindningen känns robust, men jag vet inte innan jag testat utför (med 20-kilossäcken, wheee!). Skorna tycktes mycket vattentäta, men jag vet inte om de har membran.

Kan man undvika snösamling på skidorna genom sån där spray-glidvalla på ovansidan skidorna? I bindningen, hur undviker man isbildning där?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips