• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Samma pjäxa till längdskidorna som till långfärdsskridskorna?

Hej!

Jag har ett par långfärdsskridskor med Rottefella accelerator 2.0. Jag tänkte nu köpa nya skidor med samma bindning. Kan jag använda samma pjäxa till både skidorna som till skridskorna.

Är det isåfall ett par skatepjäxor jag behöver köpa för att få stabilitet i vristen vid skridskoåkningen? Hur är de att ha på sina längdskidor som jag tänkt åka klassiskt med?

Tack på förhand!
 
Nu har jag inte testat några NNN pjäxor, men har ett par Salomon skatepjäxor. Kanon till skridskor och skate, men värdelösa för klassiskt. De är för hårda i sulan. Har inte testat med kombipjäxa, de ska annars vara mjukare i just sulan för att klara av att diagonalåka med.
 
...och klassiska pjäxor på skridskor kan fungera, men blir mjuka såklart. Dessutom brukar de vara böjda i sulan vilket gör att skridskon "hänger" bak i hälen.
 
Jag kör Salomon kombipjäxor på skridskor och skidor. Funkar bra. Är dock ingen skateare så jag vet inte om de duger för det.
 
Vad har ni för erfarenheter av kombipjäxor?

Som rubriken säger.

Är det en kompromiss som ger en dålig pjäxa till både skridskor och längdskidor eller är det ett mycket bra alternativ? Vad har ni för erfarenheter?

Hittar två på xxl till rimligt pris:
https://www.xxl.se/rossignol-xc-boots-x6-combi-15-16-langdpjaxa/p/1113384_1_style
https://www.xxl.se/alpina-rccombi-langdpjaxa/p/1091915_1_style
 
Jag har för lite erfarenhet av rena skatepjäxor för att uttala mig. Salomons kombipjäxor duger gott åt mig, men jag är en van skridskoåkare så jag kanske inte behöver så mycket vriststöd. Dock har de väldigt hårt material i sulan vilket gör dem mycket hala.
 
Om combipjäxor

Till långfärdsskridsko har jag provat två par olika combipjäxor i sammanlagt ca 150 mil och ett par skatepjäxor ungerfär lika långt. Skatepjäxor är ojämförligt bäst och för mig det enda rimliga valet trots att jag är en driven åkare. Det man är ute efter framför allt en vridstyv sko och det är combipjäxor sannerligen inte. De flesta combipjäxor har en dessutom en något lägre och mjukare manchett över fotleden vilket kanske också påverkar stabiliteten till det sämre.

Jag har också provat att åka med klassiska pjäxor och det funkar inte alls för mig.

Hur en combisko funkar till klassisk längdskidåkning vet jag tyvärr inte.
 
Själv kör jag både skridskor och långtur med en Salomon raid och tycker det funkar super. Varm och med gåbar sula.Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
Allt beror väl på hur specialiserad man vill vara.
Det finns olika pjäxor för att inget är bra till allt.

Ska man bara motionera utan andra ambitioner kan man ju ta att det blir lite jobbigare (= mer motion) men enklare (=bara en utrustning) med ett koncept som inte är bäst på något.
Jag vet inte om det är skillnad på kombipjäxorna generellt, men eftersom det åks klassiskt på dom i elitsammanhang (skiathlon) så anar man ju att tävlingspjäxor i alla fall går att åka klassiskt såväl som skate, om man har ork och bra teknik som en elitåkare.
 
Jag använder Salomons Combipjäxa för både klassisk och skate på skidor och till långfärdsskridskorna. Funkar utmärkt till alltihop.
 
Turpjäxor

Satsa på ett par turpjäxor De har rejäl gummisula och "pinnen"klarar promenader Skate och combipjäxor är hala som tusan och har en klen "pinne"som nöts ordentligt när man går på land Turpjäxor finns även vattentäta vilket jag tycker är ett måste vid blöt
is eller för att klara ett fotbad Jag har Rossignol bc x6 som jag är helnöjd med, vattentäta och går att forma efter foten med hårtork
 
Satsa på ett par turpjäxor De har rejäl gummisula och "pinnen"klarar promenader Skate och combipjäxor är hala som tusan och har en klen "pinne"som nöts ordentligt när man går på land Turpjäxor finns även vattentäta vilket jag tycker är ett måste vid blöt
is eller för att klara ett fotbad Jag har Rossignol bc x6 som jag är helnöjd med, vattentäta och går att forma efter foten med hårtork
Till mina alpina 1550 turpjäxor (som jag skrinnar med) har jag köpt en liten plastbit som skyddar "pinnen" vid promender - blir som en naturlig platt del av yttersulan. En orginaltillbehör anpassat till just min pjäxmodell. Nöjd med pjxorna för att skrinan så länge det är torrt - hade nog köpt modell 1600 med membran om jag köpt idag. Vet inte hur de är att skida med - men inget att flå i längdspåret med tror jag men troligen funkis på fjälltur.

/Patrik
 
Till mina alpina 1550 turpjäxor har jag köpt en liten plastbit som skyddar "pinnen" vid promender - blir som en naturlig platt del av yttersulan. En orginaltillbehör anpassat till just min pjäxmodell./Patrik
Var köpte du den plastbiten? Antar att den passar BC 1600 oxå(?).
 
Halkskyddet finns till de vanliga längdpjäxorna, t ex här
http://www.pikmakarn.com

Det använder jag ofta till längdpläxor, funkar väldigt bra på is och halka.
Håller bindningen fri från snö.
Men passar inte BC bindningar med 40mm pinne (de är ju å andra sidan inte lika hala.
Mina är betydligt mindre än pikmakarna - mina är cirka 5*3 cm och täcker i princip bara den fyrkantiga hålet kring pinnen framtill och har inga dubbar/halkskydd. Tror det var Alpina orginaltillbehör men återfinner det inte längre på webben - inte ens på alpinas egna hemsida. Minns inte heller var jag köpte.

/Patrik
 
Jag har ett par Madshus skatepjäxor och de har gångvänligare sula än t.ex Salomon. Jämfört med BC-pjäxor upplever jag sula och manschett som styvare. Glappet mellan häl och bindning är ca 10 mm när skridskon hänger i pjäxan.
 
Turpjäxor

Jag får citera mig själv

"Satsa på ett par turpjäxor De har rejäl gummisula och "pinnen"klarar promenader Skate och combipjäxor är hala som tusan och har en klen "pinne"som nöts ordentligt när man går på land Turpjäxor finns även vattentäta vilket jag tycker är ett måste vid blöt
is eller för att klara ett fotbad Jag har Rossignol bc x6 som jag är helnöjd med, vattentäta och går att forma efter foten med hårtork"