Torka skinka?

Min spontana reaktion är att rök skinka som behöver torkas måste vara ett uppenbart felköp. Både rökning och torkning är konserveringsmetoder.

Köp en riktigt rökt skinka istället.
 
Jag gjorde liknande med kasslar. Skar i strimlor som jag sedan torkade på bakplåtspapper. Har för mig att jag låg på 60-65. Tycker inte att du ska gå över 70 iaf.
 
Min spontana reaktion är att rök skinka som behöver torkas måste vara ett uppenbart felköp. Både rökning och torkning är konserveringsmetoder.
Köp en riktigt rökt skinka istället.

Den ena konserveringsmetoden behöver inte alls utesluta den andra. Röker du skinka/kött/fisk behålls mycket av vätskan som kan göra att det surnar relativt fort om det förvaras varmt, torkar du det istället efteråt får du dels ett lättare livsmedel som dessutom håller sig fräscht mycket längre.
'Nackdelen' med att torka, speciellt lufttorka, rökt mat är att mycket av röksmaken går förlorad.
Jag brukar köpa enrisrökt renbog som jag sen lufttorkar själv, blir bra mycket billigare än att köpa färdigtrökttorkat.... I våras provade jag att även att själv röka renkött i kåtan och sedan lufttorka det, smakade mums.
Och dessutom är den mesta maten i dag saltad, vilket i sig är ännu en konserveringsmetod:)

Till TS: har tyvärr inget att tillföra ugnstorkningsfrågan...
 
Har torkat skinka, mest för att spara vikt. Fungerade bra. Dock använde jag en torkmaskin. La det sedan i blöt nån timme och sen tillaga.
 
Den blev suverän. Mycket smakrik samt 1,1 kg blev ca 400 gram.

Den största risken är väl att man äter den som den är ute i fält.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Om att torka skinka

  • Rek torktemp i ugn - 70 grader
  • Den ena konserveringsmetoden behöver inte alls utesluta den andra - helt riktigt!
  • Den största risken är väl att man äter den som den är ute i fält - ingen fara att äta små mängder!


I övrigt:
  • Använd skinka/kött med låg fetthalt
  • Vakummpacka och frys för längre hållbarhet
 
Risken ligger i att man inte använder det till maten då det är så gott som snacks. Till skillnad från till exempel torkad köttfärs.
 
Mums

Och kan man ha bättre snacks ute i naturen än torkad skinka :) Varför inte göra soppa på gräddpulver, torkad skinka och torkade höstkantareller? Sweet
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips