Torka mat

Mjölksyra och koldioxid, men det senare försvinner ju.

Kanske uttryckte mig luddigt. Halten C-vitamin påstås alltså öka i syrade grönsaker. Har inte hittat någon riktig förklaring till den processen, men det verkar vara allmänt vedertaget att det är så. Vore kul att få veta säkert om det verkligen är så.
 
Senast ändrad:
Jag undrar om du inte bara läst eller minns fel.

Jag försökte nämligen googla fram nån sida som påstod att den ökar, men alla sidor (jag kollade bara nåt dussin träffar iofs) sa bara att C-vitamin bevaras. Inte att den ökar.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Den bästa konserveringsmetoden om syftet är att bevara C-vitamin lär tyvärr vara - socker. Sockersötad sylt bevarara C bättre än djupfrysning enligt diverse studier som jag glömt var jag läst om nu.

För hemmabruk, ta och syra lite vitkål eller morötter. Det lär ska bildas massor med C i sånt, hur det nu kommer sig. Gott är det också. kräver förstås kyla för långtidsförvaring. Inte omöjligt att bära med sig lite heller eftersom det är levande och bara kommer att börja jäsa igen om det släpps ut ur kylen. Svårt att ha med ett kärl där luften inte kommer åt, men det börjar nog inte mögla på ett tag ivf. Knappast ultralätt, men inte heller tyngre än färsk lime.;)

Man torkade syrade grönsaker iaf redan under 1700 talet. I Sigri Sahlins bok "Torkning" från 82 refererar hon till kyrkoherde Eisens bok. Bla gjorde man kålskorpor för längre resor som man sen blötte upp till soppa. Kålskorpor kanske är UL :)
 

Bilagor

  • IMG_20190413_083907[1].jpg
    IMG_20190413_083907[1].jpg
    52.3 KB · Visningar: 391
Ja, det kanske är bra att ha en blandad approach för långtidsförvaring i hemmet, och lära sig konservera sin sylt istället för att torka bär. Jag vet i teorin hur man konserverar, men har inte vågat riskera några bär ännu, och har inga bra glaskärl. Rotfrukter ska man också kunna lura att "vila", i glest spikade träbackar med sand i. Vitkål och kålrot innehåller bra med C-vitamin. Tack för all input i ämnet!

Otroligt intressant med torkade, syrade grönsaker! Mjölksyra är ju så nyttigt för oss. Vore fantastiskt om någon forskare kunde mäta om det då förbättrar näringsvärdet så mycket att det är värt besväret. :) Jag gillar surkål, men hade inte ens snuddat vid tanken att torka det.
 
Undrar vad som händer med mjölksyran när man torkar det... Mjölksyrebakterierna tror jag i alla fall överlever torkning (jag vet i alla fall att man i vissa sammanhang använder frystorkade mjölksyrebakterier), och det är väl egentligen dem som man vill ha ner i magen och tarmarna, inte själva mjölksyran?
 
Jag undrar om du inte bara läst eller minns fel.

Jag försökte nämligen googla fram nån sida som påstod att den ökar, men alla sidor (jag kollade bara nåt dussin träffar iofs) sa bara att C-vitamin bevaras. Inte att den ökar.

Då undrar jag hur du googlade. ;)
http://www.google.com/search?q=fermented cabbage vitamin c

Problemet är att det inte går att hitta några vetenskapliga referenser. Det refereras här och där till en studie vid Cornell, men inga länkar.
 
Vego torkning

2017 torkade jag mat för vandring för första gången. Lärde mig då om vikten av kryddning.
2018 torkade jag mat för en 10-dagars vandring i Sarek. Allt blev bra, och lärdomen är att ha tillräckligt stora portioner.

2019: äter vegetariskt sedan i februari, och att byta torkad köttfärs mot ett torkat vegetariskt alternativ känns inte alls konstigt.
Kommer troligen att cykla till Norge (från Stockholm) i juli/augusti för att titta på en tävling. Hoppas kunna vara med där 2020 eller 2021. I samband med den lilla cykelturen kommer jag att laga till torkad mat. Blir bra test av inför fjällvandringen i september.

Mitt mål är att saker inte ska koka speciellt länge, utan att det är "avklarat" tidigare, så att man bara lägger i blöt och sedan kokar kort tid.
Jag kommer därför att prova lite olika maträtter där jag har ett fåtal ingredienser, förutom kryddor, och se hur det blir. Viktigt för mig är högt energiinnehåll i en måltid. Jag behöver ju energi, om jag ska vandra...eller för all del cykla.

Keep it simple är min regel kring torkning och mat.
 
Har lite svårt att förstå rädslan att få i sig för lite c-vitamin eller andra näringsämnen under en tur på bara 1-2 veckor. I värsta fall kan man ju bara ta med multvitaminer om man verkligen tror sig behöva det.

jag har torkat några gånger för ett par turer, men tveksamt om jag gört så mycket igen. Mycket besvär och blir inte så gott ändå. Tyckte köttstrimlorna tog längre tid att blötas upp än man orkade vänta.

Skulle nog satsa på pulvertorrt och chiafrön om jag gör det igen och komplettera med icas tonfiskpåsar och couscous typ.

btw så har jag testat en variant på de där kålskorporna ovan, med hemmasyrad kål men utan torkning för en rågdeg och in ugnen. åt dem som mackor istället för uppblötning till soppa. inget jag längtar efter igen dock...he he
 
Undrar vad som händer med mjölksyran när man torkar det... Mjölksyrebakterierna tror jag i alla fall överlever torkning (jag vet i alla fall att man i vissa sammanhang använder frystorkade mjölksyrebakterier), och det är väl egentligen dem som man vill ha ner i magen och tarmarna, inte själva mjölksyran?

Tror jag också. Jag vet att folk som håller på med egen yoghurt, kefir, kpmbucha o.s.v. byter kulturer med varandra. De låter bara vad det nu är torka in på papper och skickar det sedan.
 
Har lite svårt att förstå rädslan att få i sig för lite c-vitamin eller andra näringsämnen under en tur på bara 1-2 veckor.

+1 på det! Ingen som helst risk att få näringsbrist vid normalt frilufsande. Den snabbast inträdande näringsbristen är som bekant C-vitaminbrist, och där man hamnar man i riskzonen för insjuknande först efter 17 veckor på c-vitaminfattig kost. De flesta av oss brukar ha med någon godsak ut (proteinbar med bär i, russin till gröten etc) vilket dramatisk förlänger tiden/eliminerar risken för insjuknande.
Hur många kilo apelsin tror ni eskimåerna åt i månaden för att överleva på Grönland?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips