Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Torka mat
- Trådstartare Jonik
- Start datum
Är inte strömming väl fet att torka?
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Tydligen inte, för det finns rysk torkad att köpa i affärer med östeuropeisk mat. Jättegod!Är inte strömming väl fet att torka?
Däremot kommer jag aldrig mer själv att torka fisk eller skaldjur i mitt eget kök. "Dofterna" tog ett par veckor att vädra ur
Häftigt! Men håller den sig då? Den är inte både rökt och torkad? Man läser ju alltid att man ska torka så mager fisk/magert kött som möjligt och har aldrig hört talas om torkad, fet fisk förut.
Ha ha! Oroar mig mest för att lukten ska sätta sig i torken. Och lite för vad grannarna ska säga (flerfamiljshus). Blev lite rabalder när jag lät skaldjurfond stå i slowcookern nåtot dygn. :-D
Ha ha! Oroar mig mest för att lukten ska sätta sig i torken. Och lite för vad grannarna ska säga (flerfamiljshus). Blev lite rabalder när jag lät skaldjurfond stå i slowcookern nåtot dygn. :-D
jo kan tänka mig att fisk luktar vid torkning. som tur e så har jag torkmaskinen ute i förrådet (så det blir bara kajakgrejerna som kommer lukta strömming i ett halvår )
googlade att man kunde torka strömmingschips i 130°C i 1,5 timma. Vet inte om det blir samma sak iof. https://svenska.yle.fi/recept/2007/01/21/torkad-stromming-barkbrod-och-surkal
googlade att man kunde torka strömmingschips i 130°C i 1,5 timma. Vet inte om det blir samma sak iof. https://svenska.yle.fi/recept/2007/01/21/torkad-stromming-barkbrod-och-surkal
Då blir den alltså kokt, tillagad. Du måste berätta hur det går sen. Låter jättespännande. Iofs äter jag inte östersjöfisk längre, men man kan ju ta sill. Och går strömming/sill att torka måste ju t.ex. makrill funka också! Det låter ju supergott!
Smakar inte rökt i alla fall, antagligen inte heller rå. kan ätas direkt som chips. Finns ju östasiatiska morsvarigheter, men de är ofta sötkryddade tyvärr.Häftigt! Men håller den sig då? Den är inte både rökt och torkad?
Nä nu byter vi ämne, ok? "Doften" är cementerad i mitt reptilminne på livstid och jag vill slippa traumatiska flash-backsBlev lite rabalder när jag lät skaldjurfond stå i slowcookern nåtot dygn. :-D
Å, torkad bläckfisk! Sött, glutamat och 100 onyttigheter till men ack så gott det är!
Vet ni nån affär i Stockholm där man kan köpa sån där strömming? Är där ibland.
Jag vet, det luktar sopor! Min vårdcentral låg förut i ett hus där det stank sopor nåt fruktansvärt. Kommenterade det en gång i hissen. Mannen jag åkte med sa "Det är inte sopor. Det är skaldjur och det kommer från mitt företag". Visade sig att han ägde ett företag som gjorde skagenröra och sånt där som låg i bottenvåningen.
Vet ni nån affär i Stockholm där man kan köpa sån där strömming? Är där ibland.
Jag vet, det luktar sopor! Min vårdcentral låg förut i ett hus där det stank sopor nåt fruktansvärt. Kommenterade det en gång i hissen. Mannen jag åkte med sa "Det är inte sopor. Det är skaldjur och det kommer från mitt företag". Visade sig att han ägde ett företag som gjorde skagenröra och sånt där som låg i bottenvåningen.
Senast ändrad:
Hur gjorde du när du torkade tofu? Vilken sorts tofu var det och hur lång tid tog det att blöta upp den igen?Då jag inte har lust att gå igenom hela tråden tänkte jag bidra med halloumi och tofu, om nån inte gjort d. Båda går att torka. Lustigt nog blire samma konsistens pårom när man tillagar dom.
Feta ost funkar kanon. Lättkeso funkade inte, kanske man bör röra om under torkning, kanske vanlig keso funkar bättre.
Jag gjorde "salmon jerky". Marinera laxbitar i balsamvinäger o honung över natt. Torka på galler.
Man kan göra sweet n sour-sås genom att torka ananas o sen köra i mixern så d blir pulver. Torka tomatpuré. Citronsyra (pulver) behövs om man inte vill gå igenom besväret att tillverka natrium diacetat (inte vanlig acetat) för att få vinägersmaken. O socker. Blanda dessa fyra ingredienser i rätt mängd så borde man få sns-sås - har ej testat än. Ananas är dyrt att torka själv, billigare att köpa pulver på amazon.
Jag har provat att torka tofu häromdan men måste ha gjort nåt fel.
Kollade inte så noga på paketet men det måste ha varit en väldigt fast sort. Torkade den i tärningar can 1 x 1 cm. Det tog väldigt lång tid att blöta upp den, testade först i kallvatten sex timmar i kylskåpet, det hände knappt nånting. Kokade sedan upp bitarna och lät dem sjuda, efter en halvtimma kunde man se att de sugit upp vatten men gummiartade som sjutton, konsistensen påminde om kokt cykelslang. Gav upp och stoppade in kastrullen i kylskåpet under natten och nu i kväll kokade jag bitarna igen, efter ett tag gick det att äta, nästan, men fortfarande gummiliknande konsistens. Bestämde mig för att käka upp dom i alla fall, för att bli av med dom. Magen för ett fasligt oväsen just nu.
Tja den där kokproceduren vill man ju inte upprepa i fält. Så hur gör man?
Man kan ju köpa torkad tofu också. Jag har provat två olika sorter hemma och tänkt att de borde fungera som utemat.
Den ena sorten har jag blötlagt över natten, men jag vet inte hur mycket som krävs.
Den andra räcker det med 8 eller 10 minuter enligt instruktionerna. Tyvärr var den inte lika god, men det kan ha varit för att jag kokade den för länge.
Skickat från min MotoG3 via Tapatalk
Den ena sorten har jag blötlagt över natten, men jag vet inte hur mycket som krävs.
Den andra räcker det med 8 eller 10 minuter enligt instruktionerna. Tyvärr var den inte lika god, men det kan ha varit för att jag kokade den för länge.
Skickat från min MotoG3 via Tapatalk
Man kan ju köpa torkad tofu också. Jag har provat två olika sorter hemma och tänkt att de borde fungera som utemat.
Den ena sorten har jag blötlagt över natten, men jag vet inte hur mycket som krävs.
Den andra räcker det med 8 eller 10 minuter enligt instruktionerna. Tyvärr var den inte lika god, men det kan ha varit för att jag kokade den för länge.
Skickat från min MotoG3 via Tapatalk
Tack för tipset
Ska prova färdigtorkad tofu också. Googlade och hittade några sorter, de verkar vara frystorkade. Kanske är det som gör att de är lättare att laga till.
Tofu kanske är lika svårt att torka själv som kyckling, blir segt och dant. Jag letade efter filmer på youtube om "dehydrate tofu" men hittade bara en handfull, om hur man gör tofu jerky. Det fanns bara en som speciellt behandlade "dehydrate tofu". Men det visade sig att det handlade om att torka av tofun med en kökshandduk. :-D
Nu vet jag inte om denna tråd specifikt handlar om fisk/skaldjur och/eller tofu men jag vill skicka in mina två pence och det är att ägg går fint att torka. Knäcks förslagsvis i muffinsformar, och sedan in på brickorna i torken.
Det är några år sedan nu, men om jag minns rätt så tog det ca 24 timmar och slutprodukten var en kak-liknande stelnad äggmassa om ca 12 gram per ägg. Hade 40 ägg i en normalstor tork. Kördes sedan i mixer för att finfördela till pulver. Luktar också det lite unket men funkar i slutändan.
Har för mig att äggen vägde ca 60 gram innan torkning vilket då betyder att man behöver tillsätta ungefär en halv deciliter vatten per portion ägg/äggpulver.
Det är några år sedan nu, men om jag minns rätt så tog det ca 24 timmar och slutprodukten var en kak-liknande stelnad äggmassa om ca 12 gram per ägg. Hade 40 ägg i en normalstor tork. Kördes sedan i mixer för att finfördela till pulver. Luktar också det lite unket men funkar i slutändan.
Har för mig att äggen vägde ca 60 gram innan torkning vilket då betyder att man behöver tillsätta ungefär en halv deciliter vatten per portion ägg/äggpulver.
Liknande trådar
- Svar
- 0
- Visningar
- 877
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg