Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Torka mat
- Trådstartare Jonik
- Start datum
Torka fet mat
Tänkte ge mig ut med pulka o tält om några veckor och funderar lite på min mathållning. I diverse böcker om matttorkning så avråder man ju från att inkludera fettet i det man torkar och lägga till det senare pga av risk för härskning. Detta funkar ju bra på sommaren men på vintern stelnar ju oljan om det blir kallt och dessutom blir ju hanteringen enklare om man har allt i ett. Ni som har mer koll: funkar det bra att tillaga maten (finfördelad!) in alles med fettet, särskilt som jag gör detta hyfsat nära inpå turen och dessutom kommer att gå i kall väderlek? (Om det spelar någon roll kör jag uteslutande med vegetabiliska fetter.)
Tänkte ge mig ut med pulka o tält om några veckor och funderar lite på min mathållning. I diverse böcker om matttorkning så avråder man ju från att inkludera fettet i det man torkar och lägga till det senare pga av risk för härskning. Detta funkar ju bra på sommaren men på vintern stelnar ju oljan om det blir kallt och dessutom blir ju hanteringen enklare om man har allt i ett. Ni som har mer koll: funkar det bra att tillaga maten (finfördelad!) in alles med fettet, särskilt som jag gör detta hyfsat nära inpå turen och dessutom kommer att gå i kall väderlek? (Om det spelar någon roll kör jag uteslutande med vegetabiliska fetter.)
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Om det spelar någon roll kör jag uteslutande med vegetabiliska fetter
Kan vara ett beslut som du vill revidera: Eating vegetable oils could lead to fatigue, migraines and dementia
Sorry för ett svar som inte hjälper dig
Veg fetter (kokos- och palmolja undantaget) härsknar ju fortare än mer mättade fetter. Men några dar tror jag inte är nåt stort problem. Ha annars oljan i burk istället för flaska så kan du ju hacka loss bitar av det.
Detta har återkommande diskuterats i bl a denna tråd, fast den kanske blivit för lång och svår att söka i. Men se t ex här .(...) funkar det bra att tillaga maten (finfördelad!) in alles med fettet, särskilt som jag gör detta hyfsat nära inpå turen och dessutom kommer att gå i kall väderlek? (Om det spelar någon roll kör jag uteslutande med vegetabiliska fetter.)
Jag har alltså personligen alltid använt fett vid tillagningen, "impregnerat" min musliblandning med tahina, smörrostat kolhydratbaser som bulgur, haft med "hummuskoncentrat" med mycket hög fetthalt, men mera, utan att det någonsin varit problem med detta. Och då är jag ändå extremt överkänslig för minsta antydan till härsken smak/lukt.
Det är ljus och luftens syre som sätter fart på härskningen, men det kan man ju hantera med rätt förpackning och förvaring. Jag har lagat fetthaltig mat i flera veckor förre turen (och då förvarat den kaltt/mörkt/luftttätt), och sedan varit ute i 2-4 veckor utan problem.
Jag är i o f s oftast inte ute i kallare väder än 5-10 minusgrader, men hållbarheten borde ju snarast bli bättre vid ökande kyla. Fasta fetter som smör blir svårhanterliga om man bär på dem separat, men väl inget problem om de är finfördelade i sådant som man ändå värmer.
Kolhydratbaser som bulgur, ris, bovetegryn etc vinner mycket smak och konsistens på en lätt smörrostning (av de råa kornen), dessutom förkortas tillagningstiden. Ta till så mycket fett som resp. sort kan absorbera. Låt det hela inte bli mer än lite guldgult - absolut inte brunt.
En del grönsaker vinner i mitt tycke särskilt på att tillagas med fett (och en gnutta socker), se här.
Har man med någon sorts kolhydratrik musliblandning, blir den jättegod om den "impregneras" till mättnad i tahina (sesamfröpasta). Tahina är hygroskopisk och flingorna håller sig härligt knapriga även om de blir fuktiga. Obs endast den finmalda från Mellanöstern funkar på detta vis, ej den grovkorniga från t ex Kung Markatta. Kanske mer problematiskt i stark kyla, i a f om man vill slippa värma sin frukost.
Senast ändrad:
Kan vara ett beslut som du vill revidera: Eating vegetable oils could lead to fatigue, migraines and dementia
Sorry för ett svar som inte hjälper dig
New York Post är ju en välkänd källa till alternativa fakta!
Ot
"Researchers believe that this may be due to what happens when vegetable oils are processed or heated when cooking food."
Kollar man då statistiken i en matkultur (den amerikanska) som bygger på stora mängder hårdstekt, grillad och friterad mat samt en hög konsumtion av långt processad snabbmat, så blir ju utfallet därefter.
Men det är ju rubriken som säljer, och många läser inte mer än så.
Annars har man numera en hygglig evidens på att den olivoljebaserade medelhavsdieten är rätt så människovänlig i många avseenden.
...men inte ens de påstår annat än attNew York Post är ju en välkänd källa till alternativa fakta!
"Researchers believe that this may be due to what happens when vegetable oils are processed or heated when cooking food."
Kollar man då statistiken i en matkultur (den amerikanska) som bygger på stora mängder hårdstekt, grillad och friterad mat samt en hög konsumtion av långt processad snabbmat, så blir ju utfallet därefter.
Men det är ju rubriken som säljer, och många läser inte mer än så.
Annars har man numera en hygglig evidens på att den olivoljebaserade medelhavsdieten är rätt så människovänlig i många avseenden.
Annars har man numera en hygglig evidens på att den olivoljebaserade medelhavsdieten är rätt så människovänlig i många avseenden.
Olivolja (kallpressad, extra virgin) är jättebra! Häll gärna en matsked eller två på din sallad till lunchen!
Men även den är diskuterad hur väl den tål upphettning. Jag vet inte vad sista ordet är i den debatten just nu.
Är man intresserad av (den ursprungliga) medelhavsdieten kan jag rekommendera filmen/dokumentären "The Big Fat Fix", http://www.thebigfatfix.com/
Senast ändrad:
OT hälsoaspekter (forts)
Därmed slut på OT för min del.
Har bott mycket och delat hushåll med folk i diverse länder kring Medelhavet. De blandade oftast olja med smör för mer utpräglad stekning, och hårdstekte sällan något.(...) Jag vet inte vad sista ordet är i den debatten just nu.
Därmed slut på OT för min del.
Fettförlust
Jag upplever 2 problem vid torkning av fet mat.
1 Vid torkning pressas en del av fettet ur råvaran och blir kvar i torken.
Detta kan i viss mån motverkas med försiktigare torkning. Se tex parmaskinka o serranoskinka. Den försiktigare torkningen leder till mögelproblem. Den torkade produkten blir kladdig att hantera.
2 Härskning av fettet. Härskning går långsammare vid kalla temperaturer.
Om du skall använda den torkade maten inom några dagar kan du prova att torka fetare saker.
Jag föredrar att ha fettet separat om jag planerar mat för en längre tur. Om fettet skulle börja lukta/smaka oangenämt, kan man kassera det och fortfarande äta det torkade. Så jag torkar bara riktigt magra produkter för långfärder.
/John
Tänkte ge mig ut med pulka o tält om några veckor och funderar lite på min mathållning. I diverse böcker om matttorkning så avråder man ju från att inkludera fettet i det man torkar och lägga till det senare pga av risk för härskning. Detta funkar ju bra på sommaren men på vintern stelnar ju oljan om det blir kallt och dessutom blir ju hanteringen enklare om man har allt i ett. Ni som har mer koll: funkar det bra att tillaga maten (finfördelad!) in alles med fettet, särskilt som jag gör detta hyfsat nära inpå turen och dessutom kommer att gå i kall väderlek? (Om det spelar någon roll kör jag uteslutande med vegetabiliska fetter.)
Jag upplever 2 problem vid torkning av fet mat.
1 Vid torkning pressas en del av fettet ur råvaran och blir kvar i torken.
Detta kan i viss mån motverkas med försiktigare torkning. Se tex parmaskinka o serranoskinka. Den försiktigare torkningen leder till mögelproblem. Den torkade produkten blir kladdig att hantera.
2 Härskning av fettet. Härskning går långsammare vid kalla temperaturer.
Om du skall använda den torkade maten inom några dagar kan du prova att torka fetare saker.
Jag föredrar att ha fettet separat om jag planerar mat för en längre tur. Om fettet skulle börja lukta/smaka oangenämt, kan man kassera det och fortfarande äta det torkade. Så jag torkar bara riktigt magra produkter för långfärder.
/John
Enkelt och effektivt att säkra genom en sådan uppdelning på riktigt långvariga turer. Vet du, hur länge man måste vara ute för att härskningsrisken ska vara reell? Vore bra att få en uppfattning, för jag har själv aldrig "hunnit" råka ut för något missöde med min hemmatorkade feta mat, fast den kan få vänta hemma i ett par veckor och sen hänga med i ryggsäcken i tre - fyra veckor mitt i sommaren.(...) Jag föredrar att ha fettet separat om jag planerar mat för en längre tur. Om fettet skulle börja lukta/smaka oangenämt, kan man kassera det och fortfarande äta det torkade. Så jag torkar bara riktigt magra produkter för långfärder.
Jag får ofta matportioner över från de längre sommar/höstturerna, och då får de ligga hemma i kylen eller frysen tills det är dags för någon kortare utflykt hemmavid. Inte heller de har varit ofräscha efter ett par månader.
Naturligtvis gäller vettig (=luft- och ljusfri) förpackning.
Omständigheter
Ett paket Bregott smälte ut i packfickan på motorcykeln en het sommardag för många år sedan. Det härsknade direkt. Jag tål inte riktigt Bregott efter det.
Vid minusgrader tar det längre tid. Manualen till frysen rekommenderar max 3 månader för fläsk o fet fisk (-18 grader).
/John
Ps Det är inte något man behöver oroa sig för, vi människor är känsliga för lukt och smak av härsket och ratar maten långt innan den blir hälsovådlig.
Ds
Enkelt och effektivt att säkra genom en sådan uppdelning på riktigt långvariga turer. Vet du, hur länge man måste vara ute för att härskningsrisken ska vara reell? Vore bra att få en uppfattning, för jag har själv aldrig "hunnit" råka ut för något missöde med min hemmatorkade feta mat, fast den kan få vänta hemma i ett par veckor och sen hänga med i ryggsäcken i tre - fyra veckor mitt i sommaren.
Jag får ofta matportioner över från de längre sommar/höstturerna, och då får de ligga hemma i kylen eller frysen tills det är dags för någon kortare utflykt hemmavid. Inte heller de har varit ofräscha efter ett par månader.
Naturligtvis gäller vettig (=luft- och ljusfri) förpackning.
Ett paket Bregott smälte ut i packfickan på motorcykeln en het sommardag för många år sedan. Det härsknade direkt. Jag tål inte riktigt Bregott efter det.
Vid minusgrader tar det längre tid. Manualen till frysen rekommenderar max 3 månader för fläsk o fet fisk (-18 grader).
/John
Ps Det är inte något man behöver oroa sig för, vi människor är känsliga för lukt och smak av härsket och ratar maten långt innan den blir hälsovådlig.
Ds
Liknande trådar
- Svar
- 0
- Visningar
- 877
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg