Torka mat

Du påstår att forumanvändaren som hade torkat en kycklinggryta (som BLEV dålig) hade en industriellt desinfekterad lokal? OK
Nej, var påstår jag det?

Jag menar tvärtom att torka en färdig gryta är helt fel sätt att använda torkning.

Ska man torka så ska alla ingredienser torkas för sig, för att man ska kunna hålla på hygienen.

Jag ville bara se till att folk inte fick för sig att alla livsmedel blir dålig på 4 timmar om man försöker torka dem, för vissa livsmedel behöver torkas långsamt och länge för att blir rätt torkade.

Du påstår att det inte finns några som helst bakterier i djurs magar, bland deras avföring, i deras blod osv? OK
Jag skriver "inuti kött", djurens magar och avföring finns inte "inuti kött".

I friska djur finns det inga bakterier i blodet. Har man bakterier i blodet kallas det "blodförgiftning".


Kan du försöka läsa vad jag skriver istället för att hitta på eget?
 
Nej, var påstår jag det?

Jag menar tvärtom att torka en färdig gryta är helt fel sätt att använda torkning.

Ska man torka så ska alla ingredienser torkas för sig, för att man ska kunna hålla på hygienen.

Jag ville bara se till att folk inte fick för sig att alla livsmedel blir dålig på 4 timmar om man försöker torka dem, för vissa livsmedel behöver torkas långsamt och länge för att blir rätt torkade.


Jag skriver "inuti kött", djurens magar och avföring finns inte "inuti kött".

I friska djur finns det inga bakterier i blodet. Har man bakterier i blodet kallas det "blodförgiftning".


Kan du försöka läsa vad jag skriver istället för att hitta på eget?

berätta mer om dessa kycklingar som har sina tarmar utanför kroppen? =)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Nej, var påstår jag det?

Jag menar tvärtom att torka en färdig gryta är helt fel sätt att använda torkning.

Ska man torka så ska alla ingredienser torkas för sig, för att man ska kunna hålla på hygienen.

Jag ville bara se till att folk inte fick för sig att alla livsmedel blir dålig på 4 timmar om man försöker torka dem, för vissa livsmedel behöver torkas långsamt och länge för att blir rätt torkade.


Jag skriver "inuti kött", djurens magar och avföring finns inte "inuti kött".

I friska djur finns det inga bakterier i blodet. Har man bakterier i blodet kallas det "blodförgiftning".


Kan du försöka läsa vad jag skriver istället för att hitta på eget?

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/du-ar-mer-bakterie-an-manniska/ läs här, en vanlig människa har ca 2 kilogram bakterier i sni kropp, det är normalt och friskt, utan dessa bakterier skulle man dö direkt. Alla bakterier är inte farliga. Det finns massvis med bakterier överallt, speciellt i saker som djur och människor, och i mattorkar, eftersom dom oundvikligen har hög luftfuktighet och temperatur.
 
Ja men de bakterna finns inte "i köttet". Inte heller i blodomloppet om man är frisk.

Just därför är hygienen vid hantering av kött viktig, så att det inte hamnar bakterier på köttet.
 
Tillagar man maten först så minskar ju totala mängden bakterier, men å andra sidan selekterar man då också för de som tål värme, och de brukar ofta inte vara trevliga (Staphylococcus, Clostridium, Bacillus och Enterococcus), till skillnad mot t ex mjölksyrabakterier som är vanliga i rå mat.
 
Torka kyckling - fryst och riven!

Kyckling kan ibland vara svårt att blöta upp. En teknik som jag funnit bra både genom att det torkar fort och genom att den (kycklingen) blöts upp fort är följande:

1. Köp fryst kyckling, stoppa i frysen
2. Sätt ugnen på 175 grader
3. Plocka fram kycklingen ur frysen, använd plasthandskar eller en plastpåse
4. Riv kycklingen med den med grova sidan på ett rivjärn (matberedare fungerar sämre tyvärr) över bakplåtspapper på en ugnsplåt
5. Sätt in den rivna kycklingen i ugnen i tio minuter...
6. ...sänk sedan till 70 grader och torka kycklingen i ca 5 timmar, gärna med varmluft.

** Ett alternativ är att göra sk jerky av kycklingen. Då tar du och gör färs av kycklingen tex i en matberedare eller kvarn, blanda i de kryddor du vill ha i (curry?) och bred ut på bakplåtspapper i tunna lager/remsor. Torka ca 7 timmar i 70 grader. Den klippta jerkyn kan man sedan klippa i bitar.

Obs! Kyckling = god hygien hela vägen!
 
Tomaterna är fortfarande inte så hårda så man kan bryta av dem. Vet inte riktigt hur jag ska göra, om jag ska torka dem mer eller inte. Hur mycket brukar ni torka tomater?

Testa att ta små tomater istället (tex plommontomat) och sen tror jag inte att de behöver bli helt torra.
Men jag har inte testat själv än!
 
Tack för alla tipsen det uppskattas verkligen! Jag har själv svårt att hitta något som fungerar bra när jag är ute och vandrar, men jag har hittat några guldkorn som jag ska testa! :)

Jag brukar själv göra mycket torkat kött eller "beef jerky", sjukt gott och ger bra med energi när man är ute och trampar. Sedan är det ju nyttigt också!

//IBS Tips
 
Har försökt söka i tråden utan att hitta. Någon som har erfarenhet av att torka in typ "sojakött"?
Har inte försökt själv, eftersom det finns torkade sojagrytbitar och dito färs att köpa i de flesta vanliga mataffärer.
De hela bitarna tar lite väl lång tid att koka. 10 minuters "svällning" i grytmysare funkar, men man får ändå koka bitarna i några minuter först, Färsen går lite fortare.
Troligen går det att laga till en gryta hemma, torka och återvattna på vanligt vis, men jag har inte testat.
 
Fick en idé igår om att torka "Pulled beef" och ha med sig ut i bushen

Man tillagar först pulled beef i X antal timmar, drar isär köttet med gafflar som man ska och sen lägger man de trådiga strimlorna i torkugnen i några timmar.

Borde inte det funka? Man får väl undivka att marinera högrevet i nåt oljebaserat och istället kanske bara ha soja och tomatpure.

Tror jag måste testa detta. Tar ju en jäkla tid, men kan ju stå över natten.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips