Torka köttfärs enl utsidan

Läste denna text på utsidan förslag på torkning av köttfärs.
Punkt 2 borde enklast gå att bytas mot ungsstekning.
Om man breder ut köttfärsen på en plåt och kör på 160 grader i 10 minuter och sedan fortsätter på torkläge får man inte samma effekt då?

2. FÖRBERED FÄRSEN – genomstek färsen i en nonstick-stekpanna utan fett. Här kan du även blanda i kryddor, tomatpuré eller annat gott. Undvik färdiga marinader/såser om de är feta. Finfördela färsen, du kan även mixa den (pulsera ett par gånger) i en matberedare.

3. TORKA FÄRSEN – lägg färsen på en ugnsplåt med bakplåtspapper / i din torkugn på nonstick-papper. Fördela färsen jämnt och tunt. Torka i 70 grader under ca 8-10 timmar (tiden gäller för ugn, för torkugn ca 5-6 timmar). Om du har en ugn utan varmluft behöver du ha luckan på glänt ca en centimeter (1 cm) för att fukten ska komma ut. Med varmluftsugn behöver du bara öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.
 
Sånt kan man testa själv, och se hur det blir och vad man gillar. Jag föredrar stekpanna, då kan man blanda i tomatpure/ketchup, kryddor och lite grönsaker om man vill.
 
Läste denna text på utsidan förslag på torkning av köttfärs.
Punkt 2 borde enklast gå att bytas mot ungsstekning.
Jag tänker att det blir problem med finfördelningen av färsen? Blir det inte en stor platt pannbiff av det hela istället?'

Men ok, tänker man köra det i matberedare sen ändå så funkar det kanske. Men blir det inte bara gröt av det hela när man rekonstituerar den sen då? Man vill väl ha kvar lite av färstexturen?
 
Steg 1 är tillagning.
Valfritt hur man gör det, men det påverkar såklart smaken. Som nämndes ovan är det också enkelt att finfördela färsen i stekpannan.

Vill du tillaga i ugnen och får färsen brynt, så får du nog köra varmare än 160C.
 
Köttfärs har jag undvikit pga för fett och då härsknar maten fortare om du ej torkar den precis innan resan.(även andra smittor sprids lätt i köttfärs magsjuka av egen mat är ingen höjdare då du ända kan få problem med div mikrober i vattnet on du ej anv filter)
Jag provat med tex lax de blir ej bra
Kalkon eller magert nötkött anv jag ej tex sågat då kan bli benflisor som svårt att upptäcka i torkat och kan orsaka spruckna tänder i värsta fall.
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Ja köttfärs är generellt sett knepig att få riktigt mjuk igen efter uppblötning/tillagning.
Kyckling har jag aldrig testat, men kan tänka mig att den blir riktigt bra.
Ett av mina favoritrecept är tonfisk med tomatsås, alltså i stort sett köttfärssås fast med tonfisk.

Tonfisk i vatten på burk är jättelätt att finfördela och torkar väldigt snabbt.
Det räcker sedan att tillsätta kokande vatten och låta maten stå i grytmysare i 10 minuter.
Om man har fått med någon större bit tonfisk som inte hinner blötas upp riktigt så blir den litet lagom seg, vilket ger ett trevligt tuggmotstånd.

Bönor är en annan proteinkälla så är busenkel att torka.
Vid torkning spricker de upp och exponerar jättemycket invärtes yta, så återvätningen är extremt snabb. Torkningen i sig är även den jättesnabb.
Bönor i vatten på tetra är ätfärdiga. Skölj dem ordentligt och lägg dem sidan på plåten/ollan och torka.
 
"billig tonfisk på bleckplåt" provat 2 olika typer det köper jag Aldrig igen däremot ska dyr icke rens vara något helt annat.
Jag tar ca 3-5 mått kyckling +makaroner 5-7 mått och kidnybönor upp till ok konsistens + ca 1/2 dl solrosolja det blir en stadig middag och kvällsmat i ett.
Får svälla några timmar i en plastburk med stort lock och behöver sedan bara värmas upp blir ca 7 dl i volym säker motsvarande 2 påsar frystorkat från affären ,jag saltar + peppar +tex oregano till ok smak som omväxling kör jag med potatismos ist för makaroner men då går det åt mer gas då det kräver nästan kokande vatten för att pulvret ska blanda sig utan klumpar + mkt omrörning då risken för spill och risk att välta bytta ökar så då får man ha en grep i byttan och röra direkt efter hällt i lite pulver (köp märkes potatispulver mkt bättre än de lågpris som finns)
 
Om vi går från att bara torka köttfärsen till att torka köttfärssås har jag nått framgång med att torka den jag brukar göra. Jag tar ingen hänsyn till vad den innehåller utan brer bara ut den (i torkugn) till smultorkat. Efter återvattning blir den nästan som den var innan. Ihop med torkade kokta makaroner blir det utsökt.
 
Nitt tips är att man testar. Ta en liten mängd av 10-15 olika saker, laga till om det behövs, torka på en plåt i ugnen (blanda inte).
Sen nästa dag kan man återvattna var för sig och prova hur det är. Det som blev bra kan man sen torka lite större mängder av.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips