Toppmonterat gas kök som vält.

Jag har inte tänkt mer än en sekund på vad som händer om den välter, det är väl bara att vända upp fort tänkte jag..
Men efter att ha läst Kottens inlägg så blir det bra stödben till min och jag ska vara mer noga med att dom står stabilt så att det inte blir skogsbrand eller något annat olyckligt!
 
Kommer ihåg ett anläggningsjobb i ungdomens dar där vi befann oss i en ”skyttegrav” för vattenpipa och avlopp. Vinter och storkrukan välter med brinnande gasol. För att komma åt var vi tvungen att gå upp ur gropen och gå runt. Samtidigt hade det brinnande munstycket på slangen hamnat oroväckande nära tuben. Stora eldbollar och mysigt värre att gå ner från andra hållet och försöka få upp behållaren och se till att elden blir under kontroll.
Det var alltså ren propan / gasol vilket är rätt potent.

Det är nog bra om folk känner till hur gas och eld uppför sig, så TS har en bra point med frågan.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Eftersom dom fotstöden i plast som finns i flera varianter går sönder,( har jag läst någon annan stans ) så rekommenderar jag endast MSRs modell i metall.
Jag använder sen flera år bara markstående kök.
 
Usch ja. Det tog mig flera år av inre våndor innan jag vågade gå från spindel till toppmonterat. Använder det fortfarande endast när jag är ensam och bara har mig själv att hålla reda på. Är helt fanatisk med att i princip gräva ner/pinna fast behållaren, lägga fram precis allt som ska användas vid matlagningen, och inte röra mig ur fläcken efter att jag satt mig och tänt på köket.
Och ändå är jag aldrig helt lugn. Åt var och en hens egna nojjor...
 
Tre runda tältspik 120 grader mellan runt om kanisterns botten fästa i marken gör att du garanterat aldrig upplever något vält toppkök.

go tur
 
Jag använder inga fotstöd till mitt toppmonterade.
Dels tycker jag att det är en onödig procentuellt viktökning, men jag tycker också att det är en falsk säkerhet.
Jag ställer köket där det står stabilt från början. Behövs omrörning håller jag grytan med tången.

Kokar jag vatten i absiden sitter jag blixt stilla och med fullt fokus under den korta tid det tar att koka upp vattnet.
Min åsikt och erfarenhet är att kök välter för att man "ska göra något annat" samtidigt. Kök välter inte av sig själva om man har ställt dem rakt och stadigt från början.

EDIT:
Jag tror faktiskt inte att jag någonsin har vält själva köket. Däremot har jag fått själva grytan att falla av (dock inte i absiden).
 
Min åsikt och erfarenhet är att kök välter för att man "ska göra något annat" samtidigt. Kök välter inte av sig själva om man har ställt dem rakt och stadigt från början.

Helt enig där. Och eftersom jag känner mig själv så är det Trangia som gäller eftersom jag har en tendens att glömma bort mig och ska bara sträcka på benen eller bara gå och hämta något eller bara nyser och viftar till. Och i tillägg är allmänt klumpig. Så risken är hög att jag skulle välta ett toppmonterat kök.
Med Trangiat är risken väsentligt lägre att något allvarligt händer i samma situation. Bortsett från att det som är i kastrullen möjligen skvätter ut vilket jag kan leva med. Så i det avseendet blir jag en lättpackare/gramjägare eftersom jag inte hittar någon lättare lösning än just ett Trangia som uppfyller de krav jag har på produkten för att kunna hantera den säkert så att säga :)
 
Tre runda tältspik 120 grader mellan runt om kanisterns botten fästa i marken gör att du garanterat aldrig upplever något vält toppkök.

go tur
Synd att göra hål i tältgolvet bara :D...nej då, jag brukar hålla till i absiden och aldrig inne, men brukar i princip alltid hålla i gasflaskan med handen, under det snabba uppkoket på fjällturen.
 
Mitt toppmonterade har aldrig vält. En gång fick jag för mig att testa vad som skulle hända om det välte.
Det som skrämde mig mest var inte den stora eld-svansen som sprutade ut, utan det faktum att jag fick för mig att testa detta, helt spontant, utan säkerhetsåtgärder, inne i kåtan :)

Lärdomarna jag drog var att trots eldinfernot som blir går det bra att komma åt behållaren eftersom elden sprutar bort från den. Dessutom insåg jag att en full behållare har betydligt bättre kräm i sig än en behållare som kokat någon liter vatten redan.

Den rimligaste säkerhetsåtgärden vore nog att skaffa ett vettigt stormkök med gasbrännare, för 4, och använda det i kåtan. Det toppmonterade får användas utomhus.

Nu använder jag det ändå i kåtan men försöker att använda gasbehållare som inte är splirrans nya, fixa en vettig plats, samt informera alla som använder köket att det blir en eld-kvast om det välter och att man i så fall ska resa upp köket så fort man kan genom att ta tag i behållaren.

I fjälltältet känns det konstigt nog mycket säkrare. Men där sitter jag ju precis framför och har handen på kastrull-handtaget under hela processen. Dock med en hund så man vet ju egentligen aldrig vad som händer :p

Nu kan jag inte minnas att jag vält ut kastruller heller. Men toppmonterat, med kastrull på toppen blir ju lite vingligt. Kastrullen är helt klart vingligare än själva köket och om alltihop får en smäll kommer kastrullen trilla av, snarare än att hela köket välter.
Jag blev aldrig vän med min JetBoil. Men hade hela tiden känslan av att hela grejen riskerade att välta, eftersom kastrullen sitter fast i köket som sitter fast i gasbehållaren. Någon som testat att välta ett kök med kastrull som sitter fast och vill rapportera vad som händer då?
 
Tja, jag har använt toppmonterat kök av typ JetBoiler för uppvärmning av vatten och inget annat. Har aldrig vält köket eller använt det i tältet. Skulle jag laga mat i kastrull - stekpanna skulle jag välja ett kök av annan typ detsamma gäller om jag hade barn med på turen. Vet man med sig att man är lite fumlig-klantig så välj ett Trangia ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips