Toppmonterat gas kök som vält.

Helt enig där. Och eftersom jag känner mig själv så är det Trangia som gäller eftersom jag har en tendens att glömma bort mig och ska bara sträcka på benen eller bara gå och hämta något eller bara nyser och viftar till. Och i tillägg är allmänt klumpig. Så risken är hög att jag skulle välta ett toppmonterat kök.
Med Trangiat är risken väsentligt lägre att något allvarligt händer i samma situation. Bortsett från att det som är i kastrullen möjligen skvätter ut vilket jag kan leva med. Så i det avseendet blir jag en lättpackare/gramjägare eftersom jag inte hittar någon lättare lösning än just ett Trangia som uppfyller de krav jag har på produkten för att kunna hantera den säkert så att säga :)

Bara man inte går i fällan att tro att man kan bete sig hur som helst bara man har ett Trangia-kök =)


Jag tror det är lätt att tänkta litet galet i denna fråga. För det första är det två saker som utgör en risk.

1. Brand
Ett toppmonterat kök ger sken av att lätt kunna välta, så det är man intuitivt mer försiktig med. Jag hävdar att det är mycket svårt att välta själva köket, men att man ganska lätt kan knuffa av grytan. Däremot kan man sparka omkull det om man springer omkring.
Toppmonterade kök där man fäster grytan i brännaren är en annan femma.

Ett trangia eller ett fristående brännare med med slang har ju den uppenbara fördelen att tyngdpunkten är låg och basen bred (ännu mer omöjligt att välta), men den inte så uppenbara faran att själva gasflaskan kan välta (den detalj som inte brinner, och därför inte framstår som den farliga delen av köket).
Ett toppmonterat kök som matas med flytande bränsle slutar spotta eld när man ställer upp det. Ett slangkök med tippad gasflaska fortsätter spotta tills slangen är tömd på flytande bränsle, men är såklart längre från taket. Stänger man av kranen på ett slangkök som vätskematas kan man, om brännaren skulle börja "stötkoka", få ännu större eldklot, då man tar bort möjligheten för utrymmet i gasflaskan att absorbera stötarna.
Slangen i sig utgör en viss fara att fastna i om man går omkring.

2. Kokande vatten
Toppmonterat kök innebär större risk att grytan faller av.
Eftersom höjden också är högre blir också "kastlängden" på innehållet i grytan längre.
Detta om grytan faller av lite beskedligt.

Skulle man dock springa omkring och sparka till köket med avsevärd kraft är nog det låga köket farligare för andra i sällskapet, eftersom man riskerar att faktiskt sparka iväg grytan.
Sparkar man till ett toppmonterat kök på samma sätt tenderar man nog att träffa själva gasflaskan, varpå grytan kanske välter över ens egen fot och ben.



Så jag skulle nog vilja påstå att brandrisken, i praktiken, är ganska likvärdig.
Risken att grytan ramlar av och skvätter kokande vatten är nog, i normalfallet, betydligt större på toppmonterat. Speciellt om man har den höga 450-gramsflaskan.


Sitt still och gör inget annat medans köket är igång och/eller grytan innehåller varmt vatten =)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Bara man inte går i fällan att tro att man kan bete sig hur som helst bara man har ett Trangia-kök =)
Så jag får sluta köra rave-party i absiden samtidigt som jag gör långkok på högrev menar du? ;)

Ett trangia eller ett fristående brännare med med slang har ju den uppenbara fördelen att tyngdpunkten är låg och basen bred (ännu mer omöjligt att välta), men den inte så uppenbara faran att själva gasflaskan kan välta (den detalj som inte brinner, och därför inte framstår som den farliga delen av köket).
Ett toppmonterat kök som matas med flytande bränsle slutar spotta eld när man ställer upp det. Ett slangkök med tippad gasflaska fortsätter spotta tills slangen är tömd på flytande bränsle, men är såklart längre från taket.
Så är det. Men fördelen med Trangiat är att lågorna befinner sig en bit från marken och går uppåt, dvs risken att starta en markbrand är mindre. Fortfarande en otrevlig upplevelse misstänker jag, men mindre risk för fara. Ska nog ta och prova det vid tillfälle under säkra omständigheter för att få en uppfattning om vad som händer. Har aldrig lyckats välta en gastub i fält, peppar peppar ta i trä.

Skulle man dock springa omkring och sparka till köket med avsevärd kraft är nog det låga köket farligare för andra i sällskapet, eftersom man riskerar att faktiskt sparka iväg grytan.

Jag har aldrig varit särskilt bra på fotboll så tror att den risken, för egen del, är minimal. i Trangiat står trots allt kastrullen nere i vindskydden vilket borde ge visst skydd mot det. Men visst är det en risk. Mitt problem är inte att jag våldsamt sparkar till grejer, utan mer att jag petar till dem så de välter.

Men vi kan väl summera ihop det hela med att det finns all anledning till försiktighet oavsett vilken typ av friluftskök vi använder.
 
En vält toppkök brukar inte börja med att spotta stora lågor förrän efter en kort stund då om brännaren har varit igång en kort stund så brukar det finnas värme ner till anslutning mot flaskan och gör att det gasar sig innan det når munstycket. Däremot kan varma delar i brännarhuvudet snabbt smälta igenom tältgolv mm. och om lågan inte släckts fort - även tända på plasten.

Det bör vara ett tillräckligt stort underlag (tex aluminiumfolie, hajkbrika mm) som inte snabbt värms igenom om man tänker elda toppmonterat i tält av olika orsaker.

spindelkök är risken för vältning mycket mindre men även den typen av brännare behöver underlag som tål värme utan att smälta (eller få det under underlaget att smälta eller börja brinna) - själva gasol-lågan avger rätt mycket IR-strålning nedåt som hettar upp och är en anledning till varför GB74-brännaren har en aluminiumskiva för att just täta hålet värmestrålingsmässigt mot underlaget under nedre vindskyddet.

Vid tveksamhet om man har tillräcklig fri höjd ovanför till tältduk etc vid eldning i tält - håll handen i det hetaste området över köket en bit under tältdukens höjd (först utomhus innan prov i tältet), kan du hålla handen där obegränsad tid utan att de bränns så är det ingen fara för tältduken ovanför även om du kör köket en längre tid - gör testen med sakta uppvridande till full gas och öppen låga och utan att någon gryta är placerad på köket. I regel behöver man bara göra testet en gång och notera höjden och gör en snöre eller liknande mått som man kan dra upp från köket för kontrollera 'säker fri höjd'
 
Med en MSR LowDown Stove Remote Adapter kan man ju konvertera sitt toppmonterade gaskök till ett stabilt spindelkök, med låg vältrisk. Diskuteras lämpligen i
/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips