Titan vs aluminium

Jag menar precis det jag skrivit. Det går att laga god mat på pannor som är gjorda i tunna material.

Det är inget krav att maten steks i kolstål eller gjutjärnspannor för att det ska bli gott.

Jag använder själv i princip uteslutande gjutjärnspanna när jag steker hemma på min spis. När jag lagar mat på gas/fotogenkök så använder jag i princip aldrig gjutjärn eller kolstål, utan väljer där tunnare pannor. Det finns flera anledningar till det, varav vikten troligen är den största enskilda.

När det gäller matlagning så är det precis som med så mycket annat. Det viktigaste delen är den som utför själva arbetet. Ett par dyra skidor gör ingen till en bra skidåkare, ett dyrt tält kan också blåsa sönder om det används fel. En dyr cykel behöver inte vara snabbare än en billigare. I slutändan är det vad du gör med din utrustning som är viktigast. Du blir inte en bättre kock bara för att du köper en dyr stekpanna...

Därmed inte sagt att det kan vara roligt med rätt (ofta dyr...) utrustning. Men jag hävdar inte att det är nödvändigt.
 
Ett uteproffs jag gick med på en fällrunda hade i sin ryggsäck gjutjärnsstekpanna och en rostfri kaffekanna, alltefter fällorna iorningsställts på nytt resades byteten och befriade från sin päls/fjädrar. Han var kunnig i lokala örter och hade bara curry och svartpeppar med hemifrån jämte kaffe och salt. Så visst går det att bära gjutjärn, eller Trangias Duo stekpanna vilken jag gärna rekomenderar.

go tur
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Om nivån - på matlagningen och diskussionen - är att man steker lika bra i en uthamrad konservburk som i en kolstålspanna har jag inget a tt bidra med och framstår frågan om titan eller aluminium som det i-landsproblem det ju är.
Fast jag (med flera) pratade om att laga god mat i f.d. konservburken - inte om att steka något i den ;)
 
Vid stekning och kokning är det inte gasens/bensinens/fotogenets förbränningstemperatur som man vill nyttja utan dess värme. Stekning kräver högre temperatur än kokning. Där man lagar mat på gasspis i kök t ex restauranger, serveringar har man hällar mm för astt sprida värmen. Detta och tunga kokkärl med kopparbotten samt av gjutjärn brukar vandrarna lämna hemma av viktskäl.
Finns det då någon annan väg att gå? Jo värmespridning kan man åstadkomma med laboratorienät med asbestcentrum som man placerar mellan lågan och bägaren eller kolven, i vårt fall kokärlet/stekpannan men även med gasspis brödrostar, dubbelplåt underlägg samt asbestunderlägg. En improvisation kan helt enkelt vara ett stort burklock i tunnplåt, friktionen så att kastrullen/stekpannan står kvar kan man åstadkomma med hammare och spik eller körnare. Distans till kan bli till genom att man viker en bit rf 5 mm nät över locket.
Visst går det att laga mat i tunna lätta kokkärl i aluminium och titan, bara man lär sig hantera köksvärmen.
Att provlaga mat på köket på balkongen/terassen med den nya värmespridaren under kräver lite övning, börja med något enkelt, då de kan bränna på.

go tur
 
Senast ändrad:
Min stekpanna för vandring väger 78g och har en diameter på 12 cm. Den tar jag med om jag ska lyxa och steka lite chorizo eller bacon. Om jag bara ska KOKA mat så skiter jag i den och sparar 78g till en extra chokladkaka eller nåt.
 
Senast ändrad:
Det är inget krav att maten steks i kolstål eller gjutjärnspannor för att det ska bli gott.

Det är inte problem att steka en köttbit. Den går att få perfekt helt utan stekpanna eller kastrull. Problemet är att få till jämnt gräddade pannkakor, eller äggröra etc. Den som klarar sig med usel stekpanna lagar helt enkelt inte knepiga saker.
Eller har inte höga förväntningar på resultatet.

Den duktiga kocken anpassar helt enkelt receptet efter utrustningen. Det har inget med den här diskussionen att göra.

/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips