Tips vid plurrning i sträng kyla

Vindsäck

Vindsäck är det viktigaste i stark kyla eller andra utsatta förhållanden. Det blir helt ok varmt att stå o byta om i den, man kan göra det utan att stressa och får man hjälp av folk på utsidan av säcken så är det ju ännu lättare.

Här står jag inne i säcken efter ett plurr långt från land eller skyddande lä på Uddjupet, utan vindsäcken hade det här kunnat bli rejält trassligt:
20.jpg

http://www.snabelslash.com/bo/?m=2&date=2006-03-23
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Bilnycklar

En av mina bekanta som har en ny fin bil med elektronisk startspärr fick inte igång sim bil efter en plurrning, då elektroniken i nyckeln inte tålde vatten.

Några dränkta mobiltelefoner har jag hört talas om, men bara en som dränkt bilnycklarna.

Per
 
säkert mycket att säga men jag inskränker mig till att framhålla vindsäck i packningen för ombytet och
att påpeka att avdunstningen hindras av om klädernas ytterlager fryser till ispansar. I det läget kanske smidigast att uppsöka varmt utrymme.
Thure

Avdunstning sker inte bara från en vattenyta utan även från en isyta.
 
En av mina bekanta som har en ny fin bil med elektronisk startspärr fick inte igång sim bil efter en plurrning, då elektroniken i nyckeln inte tålde vatten.

Några dränkta mobiltelefoner har jag hört talas om, men bara en som dränkt bilnycklarna.

Per

Ännu ett exempel på att nytt och fint inte alltid är bäst (apropå en annan tråd om GPS'er...)

Sådant ska man förvara i ryggsäckens topplock, gärna i en egen plastpåse. Då håller det sig torrt vid plurrning.
 
Tack för hjälpen

Vindsäck kanske får åka med på stora isar i fortsättningen. Att snabbt knyta, knäppa och dra upp verkar också helt rätt.

Empirisk forskning om snörullningsmetoden (med kläder - det var någon som tolkade utan) planerar jag att undvika. Hoppas sväva ovanpå, såsom det ska vara.
 
Avdunstning sker inte bara från en vattenyta utan även från en isyta.
Korrekt Paul men först måste isen smälta vilket tar sådan tid att processen inte är lika snabbt avkylande som avdunstningen från vätska. Vinden kyler ju även in i klädedräkten om den inte är infryst.

Thure
 
Ursprungligen postat av pausch: Avdunstning sker inte bara från en vattenyta utan även från en isyta.

Korrekt Paul men först måste isen smälta vilket tar sådan tid att processen inte är lika snabbt avkylande som avdunstningen från vätska. Vinden kyler ju även in i klädedräkten om den inte är infryst.

Thure

Nej, isen måste inte först smälta.

Om isen var tvungen att först smälta, då skulle avdunstningen upphöra vid lufttemperaturer under noll grader, eftersom det då är för kallt för att kunna smälta isen. Men is kan mycket väl avdunsta direkt från isfas till vattenångefas, utan att gå genom någon mellanliggande vätskefas. Och tvärtom: is kan "kondensera" direkt från ångfas till isfas, utan att passera en vätskefas. Detta kallas sublimering, och det är ofta så rimfrost bildas.

Däremot blir avdunstningshastigheten långsammare ju lägre temperaturen är, så därför avdunstar is långsammare än vatten, och isen avdunstar långsammare ju kallare det är. Avdunstningshastigheten är ungefär proportionellt mot vattenångans mättnadsångtryck för temperaturen i fråga (gäller både över och under noll grader).

Det är inte bara vatten som beter sig på detta sätt - de flesta kemiska ämnen kan gå direkt från fast fas till ångfas, och tvärtom, utan att passera en vätskefas, om förhållandena (temperatur och lufttryck) är de rätta. På planeten Mars är t.ex. lufttrycket för lågt för att koldioxid ska kunna existera i vätskefas - där sker säsongsvariationerna av de vita polarkalotterna (som till största delen består av koldioxidsnö/is) genom att koldioxiden transformeras direkt mellan ångfas och fast fas.
 
Med torrdräkt i vaken?

Är det någon som åker skridskor med torrdräkt? Då slipper man ju mycket av följderna med en plurrning.

Jag har en för att paddla kajak, så den kan ju få förlängd säsong..

Hälsar

Richard
 
vet inte vad jag skall skylla mitt dumma inlägg på.

Vatten kan givetvis gå mellan alla sina tre former fast flytande och gas. Se bilden från Wikipedia http://upload.wikimedia.org/wikiped...am_vatten.svg/250px-Fasdiagram_vatten.svg.png

Men tittar man på bilden undrar man lite, sker det även vid normalt lufttryck och temperatur under 0 grader C?

Thure

För att komplicera bilden lite så kan vatten vara underkylt också. Det är rätt vanligt hos molndroppar, som ofta fryser till is först ned mot ca -15 till -20 grader. I ett moln kan alltså vattenånga, vattendroppar och iskristaller samexistera vid samma temperatur, i alla fall en stund. Mättnadsångtrycket vattenånga-vatten är lite högre än vattenånga-is för samma temperatur. Vad som kan hända då är att vattenångan är omättad i förhållande till vattendropparna men samtidigt övermättad i förhållande till iskristallerna, och då händer något intressant: vattendropparna avdunstar och vattenångan kondenseras istället på iskristallerna. Dvs molnpartiet i fråga byter då mycket snabbt karaktär, från ett vattenmoln till ett ismoln. Detta syns bra i de övre partierna av ett cumulonimbusmoln som är under bildning.

Den som är intresserad av fasövergångar kan kika lite på Clausius-Clapeyrons ekvation, som beskriver detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Clausius-Clapeyron_relation

Denna wikipedia-sida ger som exempel hur stort tryck som behövs för att smälta is som är kallare än 0 grader.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips