• Obs! Tänk på att om du lägger ut din epostadress eller telefonnummer i forumet finns risken att de snappas up och används för spambrev och dylikt. För att slippa detta kan du istället be intresserade att kontakta dig via funktionen "Skicka epost till..." som finns i menyn man får få man klickar på ditt namn vid foruminlägget.

Tips vid köp av vandringsryggsäck och sovsäck?

Tänkte äntligen skaffa en vandringsryggsäck och sovsäck. Har någon tips och rekommendationer för vad man ska titta och tänka på?

För ryggsäcken:
*Hur stor behöver/orkar man? Misstänker att 15 kg är MAX vad jag orkar. Hade 10-14 kg i en "sämre" säck vid tågluff och då går man ju inte så mycket med den.
*Något speciellt märke eller modell som är bra till tjej (är 164 ca, väger runt 59kg (vikten "förskjuten" till höfter, rumpa och ben), hyfsat vältränad)?
*Hur gör man för att prova i affären med vikt i (alla lär väl vara okej att bära tomma...)?
*Annat...?

Sovsäcken:
*Något speciellt material eller modell för sovsäcken som är att föredra?
*Vilken temperatur bör den klara för att det ska vara komfortabelt om man vill kunna ha den både inne och en kall sommarnatt?
*Annat...?

Är "nybörjare" så berätta gärna om saker som ni själva tycker är självklara... :)

Tackar!
/Lotta
 
Prova i affären med tyngd i. Köp den på öppet köp och testa den hemma. Det går ju till och med att ta en kortare tur om ryggan förblir i nyskick.

Gå till en proffsbutik som kan sina saker. De ser direkt om den passar. De kan även ha telefonkataloger att lasta i. Det finns speciella tjejmodeller men testa dig fram. Det brukar inte skilja så mycket.
[Ändrat av crazy 2005-07-10 kl 21:57]
 
Storlek på och vikt i ryggsäcken är inte helt desamma. Med din beskrivning på dig själv, framförallt vältränad, så tror jag du är lite blygsam om du tror 15 kg är max vad du klarar. Dessutom är det mycket stor skillnad om du har ryggsäcken som passar din rygg perfekt eller en som bara är hyfsad.

Du måste sätta dig ner och bestämma vad du ska ha ryggsäcken till. Om det är tältvandring/längre turer och du väljer en anatomisk säck borde väl en cirka 90-100 liter och uppåt vara ok. En ramryggsäck kan vara mindre då mer (tältet) sitter utanpå.

För att prova med vikt frågar man vänligt, sedan vänligt men bestämt och slutligen vänligt, bestämt samt med hotet att annars går du till en affär med kunnig personal. :) Ett gäng telefonkataloger som nämns ovan blir bra. Det behöver inte vara jättelastad men såpass så den "sätter sig" och du känner om den ligger stadigt, glider, skaver osv. Böj dig framåt, bakåt, småhoppa lite, känn efter.

Med din kroppsstorlek så tänk på att inte köpa för stor sovsäck. Det blir onödigt mycket luft att värma upp och det värmande skiktet (sovsäcken) kommer lite långt från dig. För sommarfjället är min rekommendation mellan -10 och 0 beroende på om du är frusen av dig eller inte. Själv är jag frusen och har -7 på min. Tänk på att titta på komforttemperatur för kvinnor och inte för män.

Bra sovsäckar gör många. Leta bland recensionerna här på utsidan. Kanske kan du hitta en sovsäck av samma märke recenserad t.ex.

Lycka till
Peter P.
 
INTE 90 liter!

pal2; sa:
Du måste sätta dig ner och bestämma vad du ska ha ryggsäcken till. Om det är tältvandring/längre turer och du väljer en anatomisk säck borde väl en cirka 90-100 liter och uppåt vara ok. En ramryggsäck kan vara mindre då mer (tältet) sitter utanpå.

Vänta nu! Ska hon ut på en månadstur eller?

Lotta skriver att hon är nybörjare och i profilen står: "Just nu skulle jag framför allt vilja prova på att vandra. Till att börja med kortare sträckor här omkring (Bohusleden har jag hört talas om)."

Du rekommenderar en ryggsäck på 90 liter eller mer. Förra sommaren ensamvandrade jag med min 65-literssäck och hade mat och packning med mig för att klara en vecka (men turen blev kortare då det gick fort med min lätta ryggsäck). All packning, inklusive tältet (ett trepersoners tält med extra stor absid) rymmdes i ryggsäcken och en sidoficka. Utanpå på sidan hade jag endast liggunderlag, stavar och tältbågarna. Ryggsäcken var absolut inte knökfull.

Jag tycker Lotta verkar mycket förnuftig som siktar mot 15 kilo, även om 20 kanske går bra också. En 90-literssäck tycker jag under alla omständigheter är en direkt vansinnig rekommendeation i detta sammanhang.

Mina tjejkompisar kör 50 resp 60-literssäckar på våra gemensamma vintertältturer, fast då slipper de tältet visserligen.

/Andreas - i all välmening
[Ändrat av ala 2005-07-10 kl 23:40]
 
Ryggsäck och sovsäck

Ryggsäck:

Pröva i en specialiserad friluftsbutik där personalen kan sina grejer!

När det gäller ryggsäck så beror mycket på hur lång rygg du har, inte din totala längd alltså. Och välj inte en säck på 90-100l, det är för mycket även för längre vandringar med tält, kök o.s.v.
Risken med en stor säck är att du packar ner lite extra grejer, exempelvis kläder som du inte kommer att använda i alla fall. Ett bra mått på hur mycket man kan bära är 1/3 av sin vikt, fast helst inte mer än 20kg beroende på hur stark man är förstås.
Större än 70l behöver du inte ha.

Sovsäck:

En sovsäck med komforttemperatur runt 0 grader är lagom för sommaren i norra sverige, beroende på hur frusen du är förstås. Och beräknat efter att du sover i underställ. Satsa på en säck där innermåttet är ca 10-20cm längre än du så får du en riktigt bekväm säck. Sen är ju alltid frågan om det ska vara syntet eller dun... Jag säger syntet. Klarar fukt bättre och håller oftast längre än en dunsäck.


Mvh, Per Nyberg.
 
Hej!

Man brukar som regel säga att man vid längre sträckor inte ska bära mer än 1/3 av sin kroppsvikt.
För oss som är lite mindre till växten innebär det att man får leta lite extra innan man hittar grejer som passar.

Rygsäck:
Vad gäller val av ryggsäck så borde 60+ liter räcka alldeles utmärkt.
Det svåra är att hitta en som passar rygglängden samt inte väger för mycket. Att sattsa på en ryggsäck som väger 3-4 kg vore slöseri med bärvikt. Det finns bra ryggsäckar med stabila bärssystem i viktklasserna 2-2.5 kg. Jag vet att Berghaus, Osprey och LoweAlpine har några rimligt lätta säckar. Ex. LoweAlpine: Appalachian

I de flesta affärer är personalen hjälpsam och man får fylla säckarna och prova med vikt. I många fall får man öppetköp och möjlighet att prova hemma, packa osv.


Sovsäck:
Återigen är det storleken som spelar in, svårt att hitta en säck som passar. Kolla efter sovsäckar 165-175 cm inte större, tommrumet kyler. Säckar 175+ är som regel designade för "fullvuxna" män, 90+ kg, det ska mycket till innan du fyller upp en sådan säck. Saker som fleeceinlägg är ett alternativ men kostar i vikt.
Utbudet på små säckar är ganska litet.

För sommar och inomhus bruk borde sovsäck en som har min temp. -5 räcka, beroende på hur fursen du är och vart du täcker sova, hög eller lågland. Syntet värmer fast det är fuktigt, dun är lättare, skönare och dyrare.

Föreslår oxå att du hör efter i en mer utpräglad friluftsbutik, de har koll på vad som finns.


/Joakim
 
Hej Lotta
Min flickvän har som sin hittills bästa ryggsäck köpt en Karrimor Panther 60-70 i dammodell, som varit en grymt smidig säck och tålt allt hon burit (>20 kg). Karrimor ligger dessutom bra i pris jämfört med flera av de svenska tillverkarna, och har tiotalt års gott renommé som ryggsäckstillverkare.

I seriösa butiker har de ofta en 10L vattensäck som man kan få lasta i ryggsäcken och knata. Ett par tunga expeditionstält som man får låna av affären funkar också. Hur säcken beter sig när den är blöt, överlastad, gärna lite snett belastad och används i ojämn terräng, får du tyvärr aldrig något kvitto på.
 

avslutad210712

Gäst
Hur stor säck man behöver är alltid en fråga om hur mycket man vill ha med sig och hur stora/tunga grejorna är. Vi har precis packat ryggsäckarna för en fyra veckors vandring där vi kommer att gå 16+12 dagar och efter 16 dagar hämtar vi upp provianten för resterande vandring efter vägen.

Hur mycket får vi då plats med i våra ryggsäckar? Min sambo har en 65 liters Lundhags Motion och jag har en 100 liters av samma sort. Hon bär allt eget + hälften av maten + hälften av hundmaten. Då är hennes rygga fullproppad och väger 20 kg bra precis. Jag bär lika som henne + allt gemensamt + ett liggunderlag till hunden. Vi har inte räknat med att köpa något förutom kakor och lite godis under vägen. Vi har minimerat kläderna och tänker tvätta under vandringen. Dock kan jag säga att sovsäckarna är både onödigt stora och onödigt tunga så till nästa år blir det nya sommarsäckar (precis när jag äntligen trodde att jag skulle slippa köpa nya saker). Vi får plats med allt utom hundens liggunderlag och kåsorna invändigt i säckarna. Tillhör de som vill bära allt i säcken och inte ha en liten säck med massor av saker utanpå.

Hur mycket man kan bära är en självklart en fråga om hur tränad man är och hur terrängen ser ut. Man skall inte bara orka bära utan man måste också ha marginal för att gå i oländlig terräng utan att risken för stukningar är alltför stor. Personligen har jag märkt att jag bär 30% av kroppsvikten rätt lätt men 40% är tungt när det går lite uppför och det gör det ibland i fjällen *L*. Sen kanske man inte skall dra den slutsatsen att om man lägger på 10 kg övervikt så kan man bära 3 kg extra utan problem - fungerar inte riktigt så linjärt *S*.

Sen är fördelen med att packningsvikten minskar efterhand så går man ut det är det är lättvandrat kan man bära lite tyngre från början.

Så köper/har du rätt grejor så räcker nog en 65 liters säck rätt bra för en veckas (och lite till) vandring. Speciellt om du går så du kan köpa maten eftersom i fjällstugor. Och går du med någon så du kan dela på det gemensamma så skall det inte vara något större problem att få ner det mesta utom möjligen liggunderlaget.
 
Ryggäck..

Skulle även jag skippa en säck på 90-100L, det är som tidigare författare angivit, ett sätt att packa ned för mycket, eftersom det får plats...

Det viktigtaste med säcken är förrutom att passformen är god och att längden är bra, att följande (i mina ögon)
- Enkel att komma åt ustrustning utan att behöva plocka fram allt via toppen.
- Gärna vätskefickor, eller hållare för flaskor.
(gillar inte när de slänger flaskor från väskan,
gillar när sakerna sitter fast)
- Bra höftavlastning, gärna med rörlig led för att inte slita för mycket.
- Se till att regnskyddet täcker ryggsäcken, även när du har det knöfull och med tält/liggunderlag på.

Skulle rekommendera dig att prova med olika ryggsäckar, se vilken som har bäst komfort, se även på vilken som har smarast funktioner. Efter du vandrat ett tag kommer du hitta detta.. Men då har du troligt redan köpt en.. Tror man kan få låna och testa säckar på femmans sport i Göteborg, men jag kan ha fel.

Angående sovsäck.
Välj en sovsäck som är anpassad med komfort temp efter de ställen du skall resa till, som någon skriver 0 grader, eller till -5 kan ju funka som en allround hela året, men skall du ha den som "partysäck" med så kanske -5 är lite väl varmt på sommaren. Att tänka på är att den mesta värmen går ut i marken, dvs. se til att skaffa en liggunderlag som håller dig varm.. Det kommer att göra din sömn till en dröm.. *skrattar*

God lycka!

Fredric
fredric@citrus.nu

[www.glädje.nu / http://www.starkare.com]
 
Ett litet tips!

Eftersom du bor i Göteborg så bege dig ner till Femmans Sport de har kunnig personal och bra priser och de kan nog hjälpa dig med att hitta en bra ryggsäck och sovsäck.
 
Re: Ett litet tips!

sajberjohan; sa:
Eftersom du bor i Göteborg så bege dig ner till Femmans Sport de har kunnig personal och bra priser och de kan nog hjälpa dig med att hitta en bra ryggsäck och sovsäck.

Bra råd, Femmans är duktiga. Naturkompaniet har ganska mycket säckar, personalen i butiken vid Buttericks har ofta mer tid/vilja att hjälpa till än övriga N-komp butiker i Gbg.

- Många tillverkare har speciella dammodeller på ryggsäck.
- Mer än 65 liter tror jag absolut inte du ska ha, 15kg är ganska behaglig vikt att bära. Du klarar säkert upp till 20 om så krävs.
- Syntetsovsäck är billigare och mer lättskött än dun men tar mer plats, ett innerlakan påstås öka komforttemp någon grad så du kan ha samma säck inomhus och utomhus.
- Köp INTE en sovsäck med för mycket utrymme, du fryser bara lättare.

/M
[Ändrat av granbom 2005-07-11 kl 10:38]
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.