Tips sökes inför bygge av rollningskajak

Jag håller på och bygger en grönlandskajak som skall bli lätt att rolla med. Är det någon som har tips om vilken skrovform som är lämplig att välja för detta ändamål? De informationer jag hittat är motstridiga. Är det någon som har praktisk erfarenhet och kan ge tips? Tar tacksamt emot alla tips!
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Nanoq; sa:
Är det någon som har tips om vilken skrovform som är lämplig att välja för detta ändamål?
Öhh skrovform? Hur noga kan det vara? (undrar jag verkligen, förvisso ödmjukt...)

Man pratar väl oftast bara om lågt akterdäck och om att skutan ger stöd för höfter och knän.

Jag är ingen rollguru, men jag kan klart lättare "konstatera" skillnader emellan olika "sittmiljöer". Jag har aldrig tänkt på att olika skrovformer påverkar. Jag kommer upp ändå... :) om jag inte gör de vanligaste misstagen.

Enlighten me!
Patric
 
Min uppfattning är att en grönlandskajak för att vara RIKTIGT lättrollad bör:
1. ha liten volym (när man lutar bakåt sjunker akterdelen en aning vilket gör det lättare att glida in på däck med överkroppen – motsvarande när man lutar framåt). Fribordet kan gärna vara neråt 1,5 - 2 cm midskepps.
2. vara mycket låg i däcket (från vattenytan glider man in över däck – man skall inte behöva lyfta överkroppen in på däck). Traditionellt mått på höjden bakom sittbrunnen är en knuten näve med tummen upp – dvs ca 15-16 cm. Framför sittbrunnen provar man sig fram med höjd och placering av knästödet (masik).
3. ha slagribborna relativt nära varandra under botten för mindre initialstabilitet och mer slutstyvhet (den raka ytan mellan slag och reling bör vara så lång som möjligt för att ge ett bra flytläge för balance brace och långsamma rollar) .
4. ha litet sittbrunnshål (en stor sittbrunn med knästöd minskar rörligheten). Längden bör vara så liten som möjligt utan att försvåra i- och urstigning, medan bredden bör vara rejält tilltagen – man måste kunna luta ordentligt åt sidan för att klara balance brace och vissa rollar.
5. ha en mycket enkel sits utan sidostöd (i en liten grönlandskajak rör man sig ganska mycket runt i sittbrunnen för att vara i rätt läge för olika rollar och manövrar - medan man i en för stor kajak sitter fastklämd mellan svank-, höft-, knä- och fotstöd och förlorar därmed lite motorik). Samtidigt bör man sitta lågt - i en stripkajak bör sitsen inte vara mer än 10 mm vid lägsta punkten, i en SOF får man anpassa spantplaceringen så att man kan sitta mellan spanten. Eventuella sittribbor surras helst på undersidan av spanten. Man bör anpassa fotstödet/däcksbalken så att man kan sitta 5-10 cm framför akterkanten av sargen, för att ha full rörlighet åt alla håll
6. inte vara alltför bred (men en bred kajak är ändå lättare att rolla än en hög, under förutsättning att sittbrunnshålet är brett nog och att sitsen inte har sidostöd)

Björn
 
Roligt Project

Kanske kommer det att antal nya kajaker i Stockolms trakten till våren. Vi har startat en studiecirkel via kanotförbundet. Örnsbergs kanotsällskap står som ansvarig klubb. I gruppen är det dock inte alla som är med i ÖKS. Ledare för dom som bygger Grönlands kajaker är Sten Karlsson.Vi bygger inte bara SOF kajaker utan en herre bygger en Kavat k2 enligt stripp metoden. Själv renoverar jag äldre svenska dukade kajaker. Det visade sig att en av Sten karlsson kajaker var identisk med min. Men vi vet inte vilken modell det är. Några av dom som bygger Grönlands kajaker deltog 2004 i Grönlands mästerskapet och fann inspiration till nya kajaker där. Vi bygger även ett antal olika typer av paddlar dom flesta enligt Grönlands modell. Roligt och man får en bra paddel för 50kr.

http://www.paddla.net/sidbilder/trakajak/images/rookie (5).jpg
[Ändrat av rexpilen 2005-02-07 kl 21:46]
 
kajak för rullar.

Hej Monika. Någar förutsättningar för en kajak som är bra att rulla med är, den skall vara rellativt flatbottnad, mao ha en hyffsad initialstyvhet för att du skall kunna utnyttja kajakens styvhet för att avsluta rullen och komma in med kroppen över akterdäck. Låga fribord, gärna ner till någon enstaka cm, lågt akterdäck, fördäcket måste vara lite högre för att du skall komma i den. Rejält språng, "banan" form. stort mellanrum mellan sittbrunnssargen och din rygg, låt första däcksbalken ligga en bit bakom sittbrunnssargen så att det går att pressa ner den.
Jag har bygt flera stycken grönländska kajaker och experimenterat, även mätt upp kajaker på Grönland. En total höjd av akterdäcket på 20-15 cm är ganska vanligt, max bredd 47- 52 cm.
Hör gärna av dig om du vill ha mer information.
Thomas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips