Tips på mat inför långtur.

Hej!

Skall ut på en 7 dagars kajaktur med start imorgon. Har en budget på ungefär 56 kronor per dag som kan gå till mat. Vad har ni för tips på lättlagat (på stormkök) energirikt och gott?
 
Gröt med nyponsoppa till frukost.
Knorrs Pasta Carbonara om du hittar den (typ som frystorkat men för under 20:) Mycket god med lite ölkorv i.
Billiga vita bönor med nåt till (skölj bort den äckliga tomatsåsen) t ex tomatkross, tonfisk, majs, lök, purjo, bacon, mer ölkorv
Pulvermos med nån konserv till, t ex Jaka Hakkeböffer (en burk räcker till två mål, förvånansvärt god)
Mycket kryddor
 
På tal om ölkorv, som ju brukar vara lite smådyr ofta, så märkte jag i somras att Ica hade sina egna, vilket de kanske haft länge, men jag har aldrig sett dem förut. De jag köpte gick för runt 150kr/kg iaf. De var helt klart dugliga, kan inte säga jag märkte någon större skillnad på dem och de dyrare. Kanske om man äter dem som de är det blir stor skillnad, men har dem oftast bara i maten ändå.

Min basföda som jag brukar äta en gång om dan då är ute brukar bli:
Koka nudlar, steka upp ca 80g ölkorv, rosta nån variant av nötter(gillar chilinötter+cashew), har även i soltorkade tomater ibland, och sen blanda allt. Det blir en hel del kalorier.
Det var även härligt att ha i sånt där grissvål de äter i danmark :D
 
Ölkorv är redan torkad så den behöver inte torkas ytterligare. Se bara till att inte packa om korvarna i egna påsar, för jag mötte en kille på Kungsleden som råkat ut för att de möglat i den nya påsen. Antagligen är originalförpackningen packad i skyddande atmosfär. Visserligen hade jag också packat om mina korvar och inte stött på några problem, men bättre att ta det säkra före det osäkra till nästa gång.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Angående recepttips: köp ett storpack med tortellini, koka upp det, ha i tubost som ostsås och sedan ölkorv. Jag testade med såspulver istället för tubost och det tog evigheter att koka upp, så nu kör jag alltid tubost.
 
i kajaken behöver man inte äta torkad mat. vanliga chorizo eller liknande håller lätt en vecka i kajaken den här årstiden.

skulle inte ta med rått kött men korv, mejerivaror och färska grönsaker funkar fint
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips