Tips på frystorkat

jag och min kille drar till jotunheimen vecka 27 och vandrar, vi ska vara där ca 12 dagar och tänkte göra egen frystorkad mat, vet ngn några bra sidor på nätet där det finns recept och tillvägagångssätt? Eller ngn av er kanske har recept ni själva gjort? Det enda vi vet är köttfärsås... så alla tips mottages =)

Och en sak till... läste på tilltopps.com (där receptet på köttfärsåsen finns) att man ska paketera och tillsluta så att ingen luft finns kvar i påsen, hur gör man det på bästa sätt? För även om man "trycker" ut luften innan man knyter påsen eller liknande så brukar det ju alltid finnas lufr kvar iallafall.. ?

[Ändrat av Emeliie 2007-06-23 kl 21:47]
 
Inte min hemsida, men ändå:

http://ulf.ueh.se/

(Länk "Utemat")

EDIT: förlåt läste inte tillräckligt bra. Jag tänkte också på ugnstorkning, inte frystorkning, men det kanske är vad som egentligen avses?

Principen är lätt: tillaga maten, finfördela, torka i ugn på 50 grader över natten.
[Ändrat av millimeter 2007-06-23 kl 22:14]
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Frystorka är väl lite krångligt att göra själv? Vanlig torkning i ugn är däremot lätt.

Förutom köttfärssås, så har jag torkat renskav med bra resultat. Någon gång har jag gjort en skinkstek, skurit tunna skivor och torkat. Det fungerade men var kanske mer jobb än det var värt.

Passa annars på när det är bra väder att torka grönsaker. Skär tunt och bred ur på gasväv eller myggnätsväv.
 
GustavOh; sa:
Någon gång har jag gjort en skinkstek, skurit tunna skivor och torkat. Det fungerade men var kanske mer jobb än det var värt.

Skinka torkas enklast genom att man utgår från skinka som köps färdigskuren i tunna skivor. Torkar fort och kan klippas i mindre bitar. Köper man storpack blir det inte jättedyrt. Men det kanske inte blir lika gott som hemmagjord skinkstek. :)

Tillägg: vissa sorter kan vara jättesalta.
 
Angående all luft bort så är det så att slaktarn fyller på med kvävgas innan förslutningen.
Själv suger jag ut luften före tejpning.
Torkning i ugn och frys är mycket enklare än frystorkning. Det senare kräver undertryck och dyra maskiner.

Det finns en hel del recensioner på trevliga böcker om torkning men Anitas bok är ett måste.

go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips