Tips på frystorkat

jag och min kille drar till jotunheimen vecka 27 och vandrar, vi ska vara där ca 12 dagar och tänkte göra egen frystorkad mat, vet ngn några bra sidor på nätet där det finns recept och tillvägagångssätt? Eller ngn av er kanske har recept ni själva gjort? Det enda vi vet är köttfärsås... så alla tips mottages =)

Och en sak till... läste på tilltopps.com (där receptet på köttfärsåsen finns) att man ska paketera och tillsluta så att ingen luft finns kvar i påsen, hur gör man det på bästa sätt? För även om man "trycker" ut luften innan man knyter påsen eller liknande så brukar det ju alltid finnas lufr kvar iallafall.. ?

[Ändrat av Emeliie 2007-06-23 kl 21:47]
 
Inte min hemsida, men ändå:

http://ulf.ueh.se/

(Länk "Utemat")

EDIT: förlåt läste inte tillräckligt bra. Jag tänkte också på ugnstorkning, inte frystorkning, men det kanske är vad som egentligen avses?

Principen är lätt: tillaga maten, finfördela, torka i ugn på 50 grader över natten.
[Ändrat av millimeter 2007-06-23 kl 22:14]
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Frystorka är väl lite krångligt att göra själv? Vanlig torkning i ugn är däremot lätt.

Förutom köttfärssås, så har jag torkat renskav med bra resultat. Någon gång har jag gjort en skinkstek, skurit tunna skivor och torkat. Det fungerade men var kanske mer jobb än det var värt.

Passa annars på när det är bra väder att torka grönsaker. Skär tunt och bred ur på gasväv eller myggnätsväv.
 
GustavOh; sa:
Någon gång har jag gjort en skinkstek, skurit tunna skivor och torkat. Det fungerade men var kanske mer jobb än det var värt.

Skinka torkas enklast genom att man utgår från skinka som köps färdigskuren i tunna skivor. Torkar fort och kan klippas i mindre bitar. Köper man storpack blir det inte jättedyrt. Men det kanske inte blir lika gott som hemmagjord skinkstek. :)

Tillägg: vissa sorter kan vara jättesalta.
 
Angående all luft bort så är det så att slaktarn fyller på med kvävgas innan förslutningen.
Själv suger jag ut luften före tejpning.
Torkning i ugn och frys är mycket enklare än frystorkning. Det senare kräver undertryck och dyra maskiner.

Det finns en hel del recensioner på trevliga böcker om torkning men Anitas bok är ett måste.

go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips