Tips om filékniv önskas

Jag tänkte eventuellt göra slag i saken och köpa mig en filékniv, eftersom jag nu med hjälp av Spyderco Sharpmaker har helt andra möjligheter än jag tidigare haft att hålla en filékniv åtminstone hyfsat vass.

Jag är alltså ute efter tips på bra men inte allt för dyra filéknivar. Den kommer sannolikt inte att användas mycket, dels för att jag i hög grad fiskar catch and release och dels för att min fiskhandlare brukar filéa det jag köper om jag vill det.

Vad tycker då jag är "inte alltför dyrt"? I nödfall kan jag kanske sträcka mig upp till en femhundring, men kan jag få nåt skapligt för 200-300 är det ju bättre ändå.

Ett önskemål är att kniven i fråga har en slida, eftersom den kan få följa med på fjället, och då är det ju enklast med en slida, även om den såklart går att packa även på annat sätt.

Ett starkt önskemål är att jag kan handla på nätet, då utbudet i min lilla håla är synnerligen begränsat.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag tänkte eventuellt göra slag i saken och köpa mig en filékniv, eftersom jag nu med hjälp av Spyderco Sharpmaker har helt andra möjligheter än jag tidigare haft att hålla en filékniv åtminstone hyfsat vass.

Jag är alltså ute efter tips på bra men inte allt för dyra filéknivar. Den kommer sannolikt inte att användas mycket, dels för att jag i hög grad fiskar catch and release och dels för att min fiskhandlare brukar filéa det jag köper om jag vill det.

Vad tycker då jag är "inte alltför dyrt"? I nödfall kan jag kanske sträcka mig upp till en femhundring, men kan jag få nåt skapligt för 200-300 är det ju bättre ändå.

Ett önskemål är att kniven i fråga har en slida, eftersom den kan få följa med på fjället, och då är det ju enklast med en slida, även om den såklart går att packa även på annat sätt.

Ett starkt önskemål är att jag kan handla på nätet, då utbudet i min lilla håla är synnerligen begränsat.

Jag tycker att fileknivar som går att fälla ihop är oslagbara eftersom de tar så mycket mindre plats i packningen. Jag har själv en från EKA med gummerat handtag, som är betydligt skönare att jobba med när man har blöta händer. Tänkte länka till den som jag själv har och upptäckte att den finns för halva priset på Outnorth just nu... I viket fall kan jag rekommendera den.
http://www.outnorth.se/eka/swede-800.php?nosto=productcategory-nosto-3
 
Har också en sådan filéfällkniv från EKA. Det tog dock inte många fisketurer att konstatera att kombinationen fällkniv och filékniv inte riktigt funkar.

Till att börja med så är man begränsad när det gäller bladlängd och för det andra så är en sådan kniv en veritabel bakteriehärd. Det blir helt enkelt för jobbigt att ideligen behöva plocka isär kniven för att rensa ut fettrester, blod, torkat slem, smuts och annat. Med andra ord. En fastbladare är avsevärt enklare att hålla ren, robustare och är inte begränsad i bladlängd på samma sätt som en fällkniv.

Det finns enligt min mening en kniv som decennium efter decennium visat sin potential som portabel filékniv och det är förstås den klassiska Marttiini Fillet med ett svagt konvexslipat rostfritt blad (en del är fullt flatslipade), samt ett grepp i klarlackad björk.

Jag köpte min kniv i början av 80-talet. Under årens lopp har jag testat en massa andra knivar men alltid återvänt till min gamla Marttiini. En kniv som eventuellt kommer rätt nära i användarvänlighet är Normark Fillet med blad i 12C27 och gummerat grepp. Trots det föredrar undertecknad Marttiini-kniven ;).

https://www.google.se/search?q=mart...d=0CAgQ_AUoAQ&biw=1600&bih=787&dpr=1#imgdii=_

~Paul~
 
Har också en sådan filéfällkniv från EKA. Det tog dock inte många fisketurer att konstatera att kombinationen fällkniv och filékniv inte riktigt funkar.

Till att börja med så är man begränsad när det gäller bladlängd och för det andra så är en sådan kniv en veritabel bakteriehärd. Det blir helt enkelt för jobbigt att ideligen behöva plocka isär kniven för att rensa ut fettrester, blod, torkat slem, smuts och annat. Med andra ord. En fastbladare är avsevärt enklare att hålla ren, robustare och är inte begränsad i bladlängd på samma sätt som en fällkniv.

Det finns enligt min mening en kniv som decennium efter decennium visat sin potential som portabel filékniv och det är förstås den klassiska Marttiini Fillet med ett svagt konvexslipat rostfritt blad (en del är fullt flatslipade), samt ett grepp i klarlackad björk.

Jag köpte min kniv i början av 80-talet. Under årens lopp har jag testat en massa andra knivar men alltid återvänt till min gamla Marttiini. En kniv som eventuellt kommer rätt nära i användarvänlighet är Normark Fillet med blad i 12C27 och gummerat grepp. Trots det föredrar undertecknad Marttiini-kniven ;).

https://www.google.se/search?q=mart...d=0CAgQ_AUoAQ&biw=1600&bih=787&dpr=1#imgdii=_

~Paul~

Finns tydligen i många varianter.

Exempel:

http://www.lamnia.fi/items.php?lang=sv&pid=4404

http://www.karlskronamarin.se/martt...unner&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricerunner

http://www.karlskronamarin.se/martt...unner&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricerunner

Några avgörande skillnader?
 
Några avgörande skillnader?
Dessa knivar är vidareutveckling av originalet med ett runt skaft i björk och Bonpertuis-stål (Frankrike). De nya tillverkas i 420J2 av kinesiskt ursprung och varierande greppmaterial. Den med belagt blad har en räfflad yta på greppet. I princip skulle jag råda dig att välja den enklast varianten, dvs ett enkelt grepp i lackad grepp, obehandlat blad och en vanlig läderslida.

Det kan kanske vara en viss idé att kika in på Tradera. Där finns ibland den äldre varianten till utrop, dvs samma kniv som jag har med ett runt handtag och det franska stålet.

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips