Tält för fjällvandring i bl.a. Sarek

Akka Shape

Hej,
Jag skulle ha gått för ett Fjällräven Akka Shape. Tror det är en bra kompromiss mellan pris och kvalitet. Har själv ett Fjällräven Skule och är mycket nöjd med det. Något liten absid dock, särskilt om man är två med stora Sarekpackningen.
 
Tack alla för förslagen och rekommendationerna!! Nu blev det ett angenämt problem, vilket ska jag välja :) I helgen ska jag analysera era förslag :)

Om tre-manna tält inte väger så mkt mer är väl ända nackdelen med att köpa ett sånt om det skulle vara ont om plats där man ska slå upp tältet?? Jag är normalbyggd och även han jag ska vandra med.

Ryssen: vad gav du för tältet inklusive frakt?

Vad är det som skiljer ett 4000 kronors tält mot ett för 7000? Är det så enkelt att materialet är av bättre kvalité?

Totalt: 2850 (tält + frakt) samt 748 i tull och agvifter. Dvs 3600 summa summarum (typ dollarpris gånger 10 då).
 
MSR Carbon Reflex 3

Jag har i dagarna beställt ett MSR Carbon Reflex 3 även jag från moontrail.com (http://www.moontrail.com/msr-carbon-reflex-3.php). Har inte provat än men det tycks vara väldigt rymligt för två, och med en väldigt låg vikt. 3mannamodellen är även självstadgande vilket 1- och 2manmodellerna inte är.

Visserligen ett dyrt tält, men för oss blev det relativt billigt pga butikens bonussystem då vi även skulle köpa liggunderlag (vi fick 2 Exped Synmat 7 för bonuspoängen från tältet+2 sovsäckslakan). Med den låga dollarn så borde det vara inom din budget även med frakt och tullavgifter.
 
Big Agnes Seedhouse SL3

Vägde det just. 2088 gram (med tält, pinnar, linor, yttertält, påse förvaringsplastpåsar, gummiband och broschyr). Riktigt rymligt var det också! 3 pers om man ligger en inåt och två utåt, annars 2 pers med packning i innertältet!
 
Jag får helt enkelt ta mig en titt i affärerna coh bilda mig en uppfattning :)

En fråga till bara om ni orkar svara..

Jag ser att vissa tält, tex gås-tältet är mer tub-format, eller högre menar jag, medan t.ex. fjällräven tältet som anges är lägre. Är det jag som är synvill eller är det helt enkelt två olika modellsorter? Och vilken är då att föredra? Spontant känns de högre tälten mer bekväma på så sätt att man helt enkelt kan sitta upprätt i dom.
 
Jag får helt enkelt ta mig en titt i affärerna coh bilda mig en uppfattning :)

En fråga till bara om ni orkar svara..

Jag ser att vissa tält, tex gås-tältet är mer tub-format, eller högre menar jag, medan t.ex. fjällräven tältet som anges är lägre. Är det jag som är synvill eller är det helt enkelt två olika modellsorter? Och vilken är då att föredra? Spontant känns de högre tälten mer bekväma på så sätt att man helt enkelt kan sitta upprätt i dom.

Dvs tunneltälten.

I grund och botten är väl både Fjällräven Akka Shape och Gåsen ett sk. tunneltält. Dvs det är inte självstadgande (kan ej stå utan att man säter ner pinnar i marken).
Högre=bekvämare, men oftast längre tältstänger = tyngre och då det har en större sidyta så blir det mer av ett vindfång.

Lägre tält=inte lika bekvämt, men oftast lättare och stabilare i hård vind.

Sedan så tycker jag (om jag får tycka) att de väger 2ton jämfört med mitt självstadgande 3-manna på 2088gram (självstadgande brukar i regel minst vara 200-500g tyngre än motsvarande tunnel för samma vikt). Dvs jag påstår att du borde kunna få tag på ett sub 2kg tunnel för 3 pers...

http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/msr_carbon_reflex_3_2_skin_3_person_tent.html självstadgande och under 2kg samt under 5k ink frakt (om jag räknat rätt)

http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/big_agnes_seedhouse_superlight_sl3.html - under 4k ink frakt.

skulle nog rekommendera att titta runt lite på http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/ allmänt för "skojs" skull
 
Regn och vind

I Sarek regnar det mycket och det är stor sannolikhet att man får slå upp tältet i regn. Det kan då vara en fördel med ett tält där man inte slår upp innertältet först.

Du behöver inte alls vara på en topp för att det ska dra mycket kallt om du har ett innertält i nät.
 
Då har jag försökt strukturera upp vilka tält som är aktuella och det är följande utan inbördes ordning:

1. Fjällräven Akka shape (5 500 kr) (Vikt 3 350 g): http://www.naturkompaniet.se/Product/Product.aspx?id=16293

2. Gåsen 3 (ca 3 000 kr) (2 900 g): http://www.utsidan.se/reviews/viewproduct.htm?ID=3549

3. Big Agnes Seedhouse Superlight SL3 (3 260 kr räknat på en dollarkurs på 10 kr då tull och frakt tillkommer) (1 852 g): http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/big_agnes_seedhouse_superlight_sl3.html

4. MSR Carbon Reflex 3 (4 540 kr räknat på en dollarkurs på 10) (2 000 g om jag förstått rätt): http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/msr_carbon_reflex_3_2_skin_3_person_tent.html att jämför med denna sida där tältet är väsentligt dyrare: http://www.moontrail.com/msr-carbon-reflex-3.php

5. Arctic Alpine Design, WBT 3 (3 295 kr (REA) (2 900 g): http://www.northstar.se/

6. Fjellheimen 2 Camp (4 200 kr - 3-mannatältet blir lite för dyrt) (2 300 g)
http://www.fjallsporttarnaby.se/fjellheimen-2-camp-p-461-c-184.aspx

7. Hilleberg Nallo (5 400 kr på OUTLET - osäker på hur mkt begagnat det är??) (2 700 g): http://www.hilleberg.se/sv/products/outlet

Mina slutliga funderingar är följande: Jag har vandrat förut, dock inte på denna "nivå". Är hyfsat van att vara i naturen genom mitt flugfiskeintresse men har inte tidigare vandrat genom att enbart tälta (ej van att sätta upp tält). Det kommer inte bli min enda vandring av det här slaget, det vet jag, även om det inte kommer bli årliga vandringar. Jag är bra sugen på Fjällräven tältet men när man ser att någon på forumet har vandrat i 10 års tid med ett tält som Gåsen3 som verkligen är prisvärt så undrar man om man ska försöka att inte frestas att köpa ett dyrare tält..?? Ett tremanna blir det defintivt att köpa.
Jag vill ju ha ett lättuppsatt tält eftersom vi kommer bryta upp ganska ofta, med rymlig absid, det är väl egentligen mina krav. Sen vill man ju ha ett praktiskt tält, som inte bara är lättviktigt utan praktiskt när man väl har satt upp det. Hur kommer det sig att vissa tält här är väsentligt mkt lättare än andra? Är det stabiliteten som blir något sämre, som de andra tillverkarna inte velat ge vika för?

Hoppas ni fortfarande är med mig. Har ni kommentarer på de tält eller det jag skrivit så tveka inte att kommentera :)
 
Senast ändrad:
Är det någon som vet vilka tält av dessa där man inte slår upp innertältet först? Jag tänker på kommentaren om att man inte sällan kommer att sätta upp tältet i regn...
 
Thomas,

Enl. mitt förmenande är Hilleberg i världsklass vad gäller att bygga och vårda sitt varumärke - och de är bättre på detta än att bygga tält. Man kan konstatera att flera av deras tält har riktigt klantiga konstruktionsmissar som de aldrig bryr sig om att göra något åt - eller inte ens erkänner (ens vid e-mailkommunikation med dem). Jag har tillbringat en hel del tältnätter i HB, for the record.

Funderar man lite på cost/benefit så anser jag att HB går bort. Det finns massor av andra lika bra eller bättre tält till lägre pris än de fantasipriser som HB skörtar upp oss med i Sverige.

Några exempel:

- Fjällräven Vålå Dome II, se min recension http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=3392. Testat i flerveckorsvandringar i Sarek i 17 m/s. 3495 kr på Skövde Natur.

- Helsport Fjellheimen Camp II, som du själv skriver om. Jag har nyligen köpt det men ännu ej testat. Om du köper detta, eller deras 3-manstält, gör det på komplettfritid.no, där det är rea nu och tvåan ligger runt 3000 NOK. Frakten blev 280 kr. Helsport är ett mkt respekterat märke och deras vintertält används på många polarexpeditioner Har själv tillbringat en vecka i ett sådant på Svalbard.

/Mats
 
Jag har själv haft ett antal tält av amerikansk modell typ MSR & BD.
Det är jättebra tält för alla omständigheter just förutom regn vid själva uppsättningen.
Ska man slå upp det "torrt" under regn måste man ha markskyddet och då blir det både tyngre och mer trassel när tältet ska upp.

Jag beslutade att komplettera med ett tunneltält (HB Kaitum) och det har jag aldrig ångrat.
Av de tält du nämnt har jag kompisar som har Fjällrävens tunneltält och dom är mer än nöjda, så skulle jag välja från din lista blir det Fjällräven.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Llama Frågor om alternativ rutt Abisko-Nikkaluokta via Nallo/Unna räita Fjällvandring 9
Tarekfb Tips på område för fjällvandring i augusti, tält & folktomt? Fjällvandring 3
7ones Packlista för fjällvandring med tält Fjällvandring 3
Leafy Första ensamvandringen - Tält/oväders-fråga Fjällvandring 44
medicinmannen MSR eller Marmot tält Fjällvandring 10
Sofiesj Tält för 3 vuxna och 2 barn Fjällvandring 4
kalleb99 SUPER LIGHT DOME 2-PERSONS TENT? Fjällvandring 9
randomnilla Erfarenheter av tält från Decathlon samt tunnel vs. självstagande? Fjällvandring 14
Saelen Gammalt oanvänt Berguven-tält. Något att ha? Fjällvandring 7
Merckx Val av tält Fjällvandring 54
Snöslask Lättviktstält 2p för skandinavien (amerikanst eller nordiskt?) Fjällvandring 21
sofiagothlin Någon som har erfarenhet av NEMO Dagger i fjällmiljö? Fjällvandring 0
23mej Kungsleden- tält Fjällvandring 16
sweculpepper Familjevandring helags 2 nätter i tält Fjällvandring 25
Jenniferen Tält till Lofotenresa? Fjällvandring 11
Toblin Hur och vart 10 dagar med tält i Norge? Fjällvandring 14
Haudigaudi Hjälp med tält Fjällvandring 7
Lortkatt 2 dagar i Fulufjället med tält Fjällvandring 6
Katla Nybörjarvandrare med hund-tips på tält och turer Fjällvandring 12
Mandris Impregnering av tält Fjällvandring 17
LarsT Nybörjare och vill vandra ensam, med tält. Fjällvandring 20
NikitaBa Har Hillebrant tält, behöver jag köpa skyddsgolv? Fjällvandring 10
d.a.n.i.e.l Vandring med 9-åring, 3-5 dagar, 1 mil om dagen, bo i tält, åka tåg Fjällvandring 7
jffoto Hjälp mig att välja tält Fjällvandring 66
vilding Tält inför vandring? Fjällvandring 18
Dania MSR Flylite 2p tält Fjällvandring 4
madfor4 Turtips kring Storulvån med tält? Fjällvandring 3
Masthugget Finse med tält 3 dagar i juli -tips på rutt Fjällvandring 0
Grangfors Hur är den att gå nu för en nybörjare? Jag går gärna med tält trots fina stugor. Fjällvandring 9
Jens_Lifeliver Smidigt och mångsidigt tält för ett par Fjällvandring 3
Caminista Behövs tält i Jämtlandsfjällen? Fjällvandring 11
CarinaR Hund - hur gör ni, tält eller stuga...? Fjällvandring 9
CathrineC Tossåsen - Lunndörren 1 natt i tält Fjällvandring 3
everest4ever tält Fjällvandring 12
leucosternon Budget tält! Fjällvandring 25
anders998 Tips på vandring med hund och tält ...? Fjällvandring 7
Svartvik Tur m tält i Nor/Sve i Maj, solo nybörjare Fjällvandring 12
lillkolan Vilket tält? Fjällvandring 14
Prefection Tält till Sarek 2014 Fjällvandring 24
Per_ Kungsleden utan tält/liggunderlag Fjällvandring 25
chamme Tält för alla väder Fjällvandring 11
aksello 3-4 veckorsvandring i Svenska fjällen, tält förslag: Unna, Akto eller Soulo Fjällvandring 13
Melhike Vandrings Tält Fjällvandring 9
Leonin Hjälp mig bestämma mig ang val av tält. Fjällvandring 15
Chiroo Billiga tält vs. dyra tält Fjällvandring 55
78395 Tält för 2 eller 3 pers Fjällvandring 17
incitus Val av tält Marmot Grid Plus 2P Fjällvandring 9
DonBote Hyra tält Fjällvandring 6
Picea Om man inte har tält och sovsäckar med... Fjällvandring 6
Tant gron Känner någon till True North tält? Fjällvandring 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.