Svettiga = kalla fötter

Trojan funkar ibland

Som jag skrev tidigare sa har fuktsparrtrojan innan den senaste turen en historia av storslagna misslyckanden. Ja det ar faktiskt sa att jag tidigare ansag att den stod i ensamt majestat som den mest misslyckade produkt jag inhandlat, men detta galler alltsa inte langre.

Om man studerar detta med fuktsparr fran en rent teoretisk synvinkel sa ar sjalva konseptet ganska logiskt. Om man borjar med det sjalvklaraste sa ar det ju faktiskt sa att man svettas for att kyla ner kroppen. Den energiforlust som uppstar kommer sig ifran att kroppsvarmen ovandlar svetten fran VATSKA till ANGA, vilket det i runda slangar kravs 2000 kJ/kg for att gora.

Om man nu gar kladd i nagon form av superunderstall som leder bort fukten sa uppstar ju direkt ett uppenbart problem. Man bloter ner sina klader istallet for att kyla ner kroppen. Detta pga av att superunderstallen leder bort den fukt som var till for att kyla ner kroppen i forsta laget, vilket naturligtvis betyder att man maste svettas annu mer.

Om man nu har en fuktsparr narmast kroppen sa stannar ju fukten dar den gor "nytta", eller rattare sagt sa blir man snabbt medveten om att man ar for varmt kladd och klar da av sig. Sjalva grundide'n ar alltsa att ALL nerskylning av kroppen ska ske i form av varmeledning ut till yttertyget dar patvingad convektion tar hand om varmen. Problemet ar bara att om man arbetar hart sa maste det vara ganska kallt ute for att energiforlusterna i form av ledning och convektion ska vara tillrackliga. For min del gar den gransen vid en -10 grader i medelhart arbete och runt -20 vid hart.

Detta kan naturligtvis aven ske utan fuktsparr, det ar "bara" att ga tillrackligt kallt kladd. Sticker man ut i -20 i bara en T-shirt sa svettas man ju inte. Sa de verkliga fordelarna med fuktsparrplagg (eller dito i sovsack) ar dels att man mycket lattare upptacker att man ar for varmt kladd och att man om man nu inte kan kla av sig (detta ar ju fallet med fotterna i varma kangor) i alla fall haller resten av kladerna torra.

Summa sumarum ar att visst funkar trojan, men bara ibland. Sa om man inte gillar att ge sig ut pa taltturer i Januari ar det ett plagg med begransat anvandningsomrade. Jag kan foresten tillagga att min kompis som var med sjalv har bestallt en likadan.

/ Stefan Undvall
 
sealskin<>vaporliner

Sealskins har jag tidigare använt på skidturer. De är elastiska, och ganska smidiga. En tunn strumpa under är ett måste annars blir det gnagsår. Inhandlade på Naturkompaniet i Sthlm.
Dock bör det påpekas att de är av sk "andningsaktivt" material. Tack vare att det mest är skryt med "andningsaktiviteten" så har det funkat som ett sämre substitut till vaporliners. Lite fukt läcker tyvärr ut i kängorna i alla fall. Jag ska skaffa vaporliners nu när jag blivit tipsad var de finns.
Jag använder sealskins numera mest som regnsockor när jag springer eller cyklar.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips