Svettiga = kalla fötter

Har någon bra tips på hur man undviker att bli fuktig och därigenom kall på fötterna,
Jag har hört att det finnes nått medel som täpper till porerna och därmed förhindrar svettning,
Fungerar Gore-tex och Zealskin strumpor,
Jag fick tips om att ha en tunn strumpa på foten och sedan en plast påse och en var strumpa ytterst, men det låter som risk för skavsår med så många lager.
 
Svettiga=varma fötter?

Har provat en tunn strumpa med plastpåse på och ytterst en yllesocka under fem dagar på snöbivacktur.(Läderpjäxor... Vad gör man inte för att hålla dem torra så länge som möjligt?). Jag klarade mig utan problem med skavsår och hade det varmt och skönt om fötterna. Dessutom hölls pjäxorna torra.

-Äckligt? Ja, lite grann. Det luktade inte direkt hallon när jag packade upp mina ångande klövar fram emot kvällen. Det blev dock betydligt mindre svettigt än vad jag hade tänkt mig. Förstår månne fötterna att det inte är nån idé att svettas när fuktigheten bara ökar?
Jag tror det är viktigt att låta fötterna torka upp ordentligt över natten. Annars mår de knappast riktigt bra.
 
tåbira...

Att man svettas ur fötterna går ju inte att göra så mycket åt...men hålla dom varma trots att de är blöya går..jag tycker inte om att ha plastpåsar på fötterna, det blir instänkt och ännu blötare och svamparna gror...

prova ett par syntet sockar med tår och tjocka yllestrumpor utanpå. Har du plastpjuckor så äer dom ju ganska varma...
 
Fotsvett

Hej!
Det finns ett medel som heter Absolut torr. Det finns att köpa på apoteket. Jag har provat och det fungerar
Hälsn.. Mattias
 
torra fötter/svettiga fötter

Jag kan ej rekomendera absolut torr. Testade det för tre år sen för att undvika hansvett vid klättring. Mina händer var som fnösken i ett halvår...

Vid toppturer eller längre bivackturer då torkmöjligheterna är begränsade så skulle jag kunna tänka mig att plastpåsen funkar. Du håller pjäxan/innerskon torr och det är den som ger dig värme. Det finns nån strumpa som alpinister använder som är som en plastpåse. Denna gör att svetten och innerstrumpan blir som en våtdräckt mao den värmer trots fukten.

Jag skulle rekomendera tunn syntetstrumpa+tunn yllestrumpa. Om inte dte får plats så kör La Boile eller vad det heter dvs Bulans märke. De är de strumpor som mina vänner lovordar högst.

Ett annat tips är att se till att man går ut direkt efter att man satt på sig pjäxan.

/Ekke
 
Absolut Torr

Jag har testat Absolut Torr på mina fötter, men det fungerar inte speciellt bra. Jag blir lite torrare i en eller två dagar, sedan är det precis som vanligt igen.

Fuktsärrstumpor kan jag däremot rekommendera. Det är värt lite skunklukt att ha varma och torra pjäxor i en hel vecka.

MVH

Peter Ask
 
Tjena Gunnar!!

Jag har ett par små tips till dig med kalla fötter!!

1. Använd inte Absolut torr. Du kan få problem med utslag osv och sen torkar det ut huden ngt fruktansvärt. Jag gav tipset till en vän som hade problem med handsvett och det var ingen kul historia.

2. Köp ett par Gore-Tex strumpor. Jag har själv använt mina i sex år och de har funkat kanon. Kanske inte det bästa att ha i en plast sko men det är väl värt ett försök. Tyvärr har jag inte sett ngr ute i handeln på ett bra tag men "den som söker...."

3. Bygg en upp en liten förhöjning under främre delen av foten. Ta typ en bit av en sula och klistra fast den under pjäxans hela sula så trampdynorna kommer upp en bit. Detta ökar blodcirkulationen i foten och kanske kan förhindra att du fryser.

4. Byt strupmor ofta!!! Åk aldrig med blöta strumpor. Ha gärna ett par som hänger på tork under jackan eller under byxorna, tro det eller ej men de torkar av kroppsvärmen. Försvarets gråa är de bästa jag har hittat.

Tack för ordet o lycka till!!
 
Vapor Barrier

Vapor Barrier heter lösningen på det hela. Det är egentligen ett tätt membran som är lite trevligare än plastpåsen, men har samma funktion (används också bla som innerpåse i sovsäckar). Om svetten inte får komma ut från det innersta lagret (VB-sockan) kommer svetten inte att kyla något, förutsatt att du har ett värmande lager utanför (en tjockare socka). Dessutom minskar svettningen genom att fukthalten är så pass hög vid din hud att kroppen inser att det inte är någon ide att svettas mer (man svettas ju för att kyla av sig). Sådana sockar kostar någon hundralapp och kan vara värt ett försök. Jag har tyvärr inte lyckats hitta några själv än, tacksam för tips om det!
Lycka till :)
 
Vapor Barrier rules!

Skrivet pa engelskt tangentbord = aao saknas!

Fuktsparrsocka ar kanon! Det enda problemet ar att hitta ett par som ar tunna, man vill ju kunna ha tjocka strumpor utanpa. Fram till i ar har jag kort med olika typer av neopren-strumpor som fungerat ganska bra men som tyvarr i regel har varit lite val tjocka. Dessutom blir fotbiran helt osannorlik i ett par neoprenstrumpor.

Men till min senaste fjalltur i borjan av den har manaden kopte jag ett par fuktsparrsockor fran Stephensons (www.warmlite.com) som var bade tunna och vattentata. Detta ar de helt klart basta fuktsparrsockor som jag provat och jag kommer att inhandla ytterligare ett par sa att jag kan byta efter ett par dar. Vi var ute i 5 dar i talt med temperaturer mellan -10 till -30 grader och jag blev aldrig kall om fotterna + att mina kangor holl sig torra och fina. Det senaste ar kanske det basta eftersom kangor latt fryser ihop nar de for vistas i ett talt.

En lite mer skum produkt som jag ocksa provade var Stephensons fuktsparrs-troja. Jag ska villigt erkanna att den fungerat uselt vid tidigare tillfallen da det varit runt nollstracket. Jag blev helt enkelt tok svettig under den och gick omkring med en mindre insjo narmast kroppen. Men nu nar det var riktigt kallt sa foll allt pa plats. Jag blev inte sa varm att jag svettades floder och alla kladerna holl sig torra och fina.

Sa for min egen del ar det helt klart sa att i fortsattningen blir det fuktsparr pa vintern.
 
fuktspärrar

Det där med tröjan låter verkligen skumt, funkar den verkligen vid fysisk aktivitet?

Är Stephensons strumporna nått liknande Seal skin strumpor,

Har någon testat Sealskin,eller är materialet hårt och "knölbenäget" som Goretex strumporna verkar vara?

Vet någon var man kan köpa sådan (eller annat märke) i norden???
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
anderswallander Kalla fötter Telemark 6
TelisChris Varma Fötter Telemark 6
Nemo Värkande fötter Telemark 3
klätterpetter JÄTTESTORA FÖTTER ... Telemark 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.