Sverige - Scweitz

Nästa sommar blir det förhoppningsvis en cykelstrapats från detta land till detta land!!

Har någon ERFARENHET av en sådan strapats, kanske några vägval som rekommenderas, all tid i världen nästan o GOTT HUMÖR =)

Micke
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Swedish Berman; sa:
OK.. ge mig en rutt genom tyskland då =)

få man planera självt efter det med karta och kompass!

Ett tips...

Du kan skriva ut vilken ungefärliga rutt du har tänkt dig. Vilka länder vill du besöka? Hur mycket tid och pengar har du?

Om jag skulle välja väg själv mellan Sverige och Scweitz skulle jag helt klart ta vägen över Finland-Ryssland-Ukraina-Slovakien-Österrike-Scweitz. På så sätt kan man cykla hela vägen...

Lycka till!

/Stellan
 
Sverige-Spanien

Jag cyklade själv denna sträcka under sommaren 2002. Vet inte om det är till någon hjälp, men det vägvalet jag gjorde till Schweiz var följande:
Göteborg-Falkenberg-Båstad-Köpenhamn-Guldberg-(Rödby-Puttgarten)-Priwall (Travemünde)-Hitzacker-Wolfsburg-Elbingerode-Erfurt-Lichtenfels (nära Bamberg)-Zirndorf (Nürnberg)-Donauwörth-Memmingen-Feldkirch (Österrike)-Chur (Schweiz)- Villago San Bernardino-och ner till Lago Majore (Italien)-osv.

Jag har skrivit upp de ställen jag övernattade på. Därav några mindre kända ortsnamn i listan. Du får kolla på en karta, men i stort sett cyklade jag rakt söder ut från Puttgarten (Nordtyskland) mot Bodensjön.
På det stora hela var jag nöjd med mitt vägval, men skulle jag cykla ner igen, skulle jag nog försöka hålla mig till f d Västtyskland istället. Jag hamnade nämligen, ovetandes om lokalisationen av den tidigare gränsen, i f d Östtyskland, vilket märktes tydligt på väg- och campingstandarden. Dessutom fanns det inte lika gott om affärer för att bunkra upp med proviant och vätska. Det kan ju tyckas vara en del av äventyret kanske, men personligen blir jag mest bara irriterad när jag får blodsockerfall och börjar tära på nödprovianten med okänt antal mil kvar till civilisationen. Går ju självklart att komma runt detta problem med bättre planering. Själv packade jag bara mina grejor, rullade söder över och köpte kartor längs vägen (skala 1:200 000). Hade dock med mig en Europakarta som översikt för att undvika allt för mycket zick-zackande. Trots det blev det inte precis den rakaste vägen till Spanien...:)

Har du några mer konkreta frågor är du välkommen att höra av dig.

Trevligt resa!
 
Vad är jobbigt?

a_gilljam; sa:
Är det så jobbigt att cykla genom fd Östtyskland? Själv är jag på väg mot Prag nästa sommar.

Alltså, sååå farligt är det absolut inte att cykla genom f d Östtyskland. Som jag skrev, går det att komma runt de problem jag stötte på med lite bättre planering. Vad som sedan betraktas som problem, är ju en fråga om inställning.

Relativt sett, tyckte jag att det var svårare att finna campingplatser (ännu mer så campingplatser av god kvalitet) i f d Östtyskland, än i de övriga länder jag passerade igenom. Kan man tänka sig att tälta på en äng eller inte bryr sig om det är stopp i toaletterna är ju inte detta ett problem.

Relativt sett, tyckte jag också att det var svårare att finna proviant längs vägen. Det fanns helt enkelt färre affärer och de hade ett mer sparsamt sortiment. Jag valde ofta mindre vägar ute på landet och passerade därför mestadels genom småbyar. Den typen av serviceställen (affärer, servicebutiker, bagerier, caféer, bensinstationer med mat och dryck, etc) som var regel i motsvarande småbyar i f d Västtyskland var helt enkelt inte utbyggt i lika stor utsträckning här. Något som gick att komma runt genom att ta med sig mer mat och vätska på cykeln, och sedan stanna för att själv tillaga sina måltider, istället för att lite mer impulsivt stanna på någon trevlig servering för att avnjuta en nytillagad Apfelstrudel. Utbudet var som tidigare nämnt också mer begränsat i affärerna, vilket kan vålla vissa besvär om man inte är en fullfjädrad kock och tycker det här med matlagning är ett fantastiskt stimulerande nöje, utan är mer eller mindre beroende av halvfärdiga fabrikat. I de lite större städerna, som Erfurt t ex, fanns det gott om affärer, men öppettiderna var mer restriktiva än vad man kanske är van vid i traditionella Västeuropeiska områden. Jag anlände där lite senare på dagen och tyckte inte det var helt lätt att hitta en kvällsöppen butik för att inhandla middagsmat. Återigen, ett problem som lätt skulle kunna undvikits genom bättre framförhållning och planering.

Vad gäller vägarna, var dessa av mycket varierande kvalitet. Vissa var renoverade under senare tid och överglänste mycket av det jag träffade på, på andra ställen, men bitvis var vägunderlaget allt annat än komfortabelt att vistas på, i alla fall inte på en cykelsadel, timme in och timme ut. Också en fråga om inställning och inget egentligt problem.

Som du förstår är denna typ av upplevelse något högst subjektivt som endast kan relateras till personliga förväntningar och erfarenheter. Man kan alltid hitta värre, eller bättre, exempel på annat håll. Frågan är bara var man själv drar gränsen för vad man är villig att utstå och utsätta sig för. Denna typ av solo-expedition, att färdas ensam på cykel genom främmande områden, är däremot ett utmärkt sätt att lära känna sig själv och sina värderingar. Efter många timmars kontemplation under de 400 mil jag avverkade, kom jag bl a fram till att jag är en ganska bekväm person som föredrar komfort framför asketism. Det finns å andra sidan många som hellre skulle tagit bilen än cykeln till Spanien, så återigen är det här med "bekvämlighet" och "problem" något relativt och högst personligt...

För övrigt tycker jag absolut att du ska cykla till Prag. Blir det för jobbigt behöver du ju inte göra om det!
;-)


[Ändrat av anad 2004-01-05 kl 19:46]
 
Har ca 8 veckor på mig... ska spara pengar så gott det går tills junimånad ca.. då färden förhoppningsvis går av stapeln...beräknar att få ihop ca 30000:-...ska dock sova i tält...och tillaga maten själv..vilket lär dra ner på priset ett snäpp.. eller?

Har en cannondale warrior 500 /hybrid, landsväg, citycykel).. ska nog satsa på väskor....men e fortfarande nyfiken på vagn (bob)...vägförslag tas ytterst gärna emot.. då min "vägkoll" inte e den bästa i länderna man passerar...
 
Hej

Några funderingar bara, för mig verkar 8 veckor som gott om tid, även om du bor längst uppe i norr.

Mitt förslag är att ta reda på vad du vill uppleva efter vägen, så att du får en uppfattning om lämplig rutt.
Gå sedan in på en routeplanner på nätet för att få en ungefärlig uppfattning om hur långt det blir. Funkar det ungefär med vad du tror du kommer att cykla på 8 veckor, köp kartor och och börja plocka ut mindre vägar som ditt vägval.

Själv blev min resa på mindre vägar, Tyskland-Italen, ca. 15% längre än routeplannern på nätet

Michelin 1:300000 funkade bra för mig genom Tyskland. Höll mig till mindre, på kartan, gulmarkerade eller vitmarkerade vägar. Min prioritet var att undvika större trafikerade vägar.

Sverigeleden kan också vara ett trevligt vägval genom Sverige. Det ända jag tycker har varit trist på den leden är när det har varit sträckor med gott om granskog, typ mörkaste Småland. Men cyklande tyskar jag har mött på Sverigeleden har gillat granskogen, så smaken är ju som bekant som baken. Och i Danmark finns det även skyltade leder, det kanske kan vara intressant.
Med den kassan skulle jag även avnjuta lite restaurangbesök och passera lite småbryggerier i södra Tyskland mmmm. vilken öl!

Slutligen så är min uppfattning att inte ligga och jaga mil utan att uppleva lite av vad som finns efter vägen. Det är ju resan och inte målet som är det viktiga.
Hmm, det skulle kanske i såfall vara att inte missa flighten hem.

Ha en skön resa och njut!
 
Swedish Berman; sa:
Har ca 8 veckor på mig... ska spara pengar så gott det går tills junimånad ca.. då färden förhoppningsvis går av stapeln...beräknar att få ihop ca 30000:-...ska dock sova i tält...och tillaga maten själv..vilket lär dra ner på priset ett snäpp.. eller?

Jag har inte cyklat i väst så mycket och vet inte hur mycket pengar som behövs. Jag brukar cykla i tredje världen och då räcker 30 000 för ett år utan några problem. Om du räknar med att laga mat själv och tälta utanför campingplatser så borde 30 000 räcka för 8 veckor utan några problem. Jag har cyklat tre månader i Australien och bodde då i oftast i tält och levde på nudlar och gjorde då av med knappt 12 000 (4000/månad) för hela cykelturen på drygt 500 mil.


Swedish Berman; sa:
Har en cannondale warrior 500 /hybrid, landsväg, citycykel).. ska nog satsa på väskor....men e fortfarande nyfiken på vagn (bob)...vägförslag tas ytterst gärna emot.. då min "vägkoll" inte e den bästa i länderna man passerar...

Om man ska ha vagn eller väskor när man är på cykelsemester kommer nog aldrig Utsidans medlemmarar överens om. Du kan nog söka i cykelforumet och hitta vilka fördelarar som finns för väskor/vagn. Jag väljer väskor för då kan man ta sig fram på sämre vägar jämfört med vagn.

bild2003_35.jpg


/Stellan
 
Thorn; sa:
Gå sedan in på en routeplanner på nätet för att få en ungefärlig uppfattning om hur långt det blir. Funkar det ungefär med vad du tror du kommer att cykla på 8 veckor, köp kartor och och börja plocka ut mindre vägar som ditt vägval.

Jag har använt Mapquest, men finns det någon bra routeplanner som funkar för östra Europa? Tjeckien, t.ex.?

Och hur bra går det att fricampa i Tyskland? Får man polisen på sig med en gång?
 
a_gilljam; sa:
Och hur bra går det att fricampa i Tyskland? Får man polisen på sig med en gång?

Vet inte om det är tillåtet att fricampa i Tyskland. Jag tältade mycket i Italien där det var förbjudet. Så länge man campar där man inte syns är det inga problem! Och synas vill man inte göra vare sig det är tillåtet att campa eller inte. I alla fall tycker jag det känns bäst så.

...Johan...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips