svamp

Många naturfolk har faktiskt helt bojkottat svamp som födoämne, pga dess låga energiinnehåll, och förgiftningsrisken. Svamp har hos dessa folk varit något för schamaner, som dragit nytta av fördelarna med förgiftning.
(Kanske inte ett av de hetaste debattämnena...)
 
Även svenskar tillhör de folk som intill mycket nyligen överlåtit svampen åt djuren att äta (man drygade ut mjölet med bark men jag tror inte man gärna åt svamp). Läs tex Gustav Frödings dikt om luffaren som får en DYRBAR konserv och upptäcker att det är sopp! Engelsmännen har fortfarande inte lärt sig äta svamp, fransmän och italienare är galna efter ett fåtal svamp arter medan finnländare äter ALLT. Vi har mycket att lära oss av Finnland här, speciellt när det gäller riskorna. Riskorna finns i överskott och många av dem är sällan angripna av larver, ingen större förväxlingsrisk.
 
samma

I överlevnadsutbilningen när jag gjorde min värnförmån så kasserades även där svamp som födoämne av just samma anledning. Det får inte kosta mer energi att skaffa föda än vad man får ut av det.
 
Bantar mat ?

Med tanke på att det för det mesta kostar mer energi att plocka svampen än man får ut av den så måste svampplockning var det perfekta sättet att gå ner i vikt ???
 
Re: Bantar mat ?

Tony76; sa:
Med tanke på att det för det mesta kostar mer energi att plocka svampen än man får ut av den så måste svampplockning var det perfekta sättet att gå ner i vikt ???

Kan du låta bli att gräddstuva dina kantareller?

(Svamp e fan ingen bantarmat när man har grädde)
 

Avslmedl

Avstängd
Re: Re: Bantar mat ?

FJS90/91; sa:
Kan du låta bli att gräddstuva dina kantareller?

(Svamp e fan ingen bantarmat när man har grädde)

Kantareller är höstvandrarens belöning. Bara att steka upp i triangakökets lock och lägga på smörgåsen. Här behövs banne mej ingen gräddstuvning.

/g
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Re: Re: Re: Bantar mat ?

strand; sa:
Kantareller är höstvandrarens belöning. Bara att steka upp i triangakökets lock och lägga på smörgåsen. Här behövs banne mej ingen gräddstuvning.

/g

hmm.. Det står att du e Skåning i din profil men jag är tveksam.. En riktig skåning här grädde med i ryggan!!

;)
 
Självklart kan jag låta bli gräddan.
Måste man ha en stuvning kan man använda 5% frési (felstavat, kan kolla upp om ni vill).
Andra användningsområden är soppor, krydda i köttfärs, gratänger m.m.

Visst är svampstuvning gott men man behöver inte bara snöa in på den klassiska varma mackan.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips