svamp

Många naturfolk har faktiskt helt bojkottat svamp som födoämne, pga dess låga energiinnehåll, och förgiftningsrisken. Svamp har hos dessa folk varit något för schamaner, som dragit nytta av fördelarna med förgiftning.
(Kanske inte ett av de hetaste debattämnena...)
 
Även svenskar tillhör de folk som intill mycket nyligen överlåtit svampen åt djuren att äta (man drygade ut mjölet med bark men jag tror inte man gärna åt svamp). Läs tex Gustav Frödings dikt om luffaren som får en DYRBAR konserv och upptäcker att det är sopp! Engelsmännen har fortfarande inte lärt sig äta svamp, fransmän och italienare är galna efter ett fåtal svamp arter medan finnländare äter ALLT. Vi har mycket att lära oss av Finnland här, speciellt när det gäller riskorna. Riskorna finns i överskott och många av dem är sällan angripna av larver, ingen större förväxlingsrisk.
 
samma

I överlevnadsutbilningen när jag gjorde min värnförmån så kasserades även där svamp som födoämne av just samma anledning. Det får inte kosta mer energi att skaffa föda än vad man får ut av det.
 
Bantar mat ?

Med tanke på att det för det mesta kostar mer energi att plocka svampen än man får ut av den så måste svampplockning var det perfekta sättet att gå ner i vikt ???
 
Re: Bantar mat ?

Tony76; sa:
Med tanke på att det för det mesta kostar mer energi att plocka svampen än man får ut av den så måste svampplockning var det perfekta sättet att gå ner i vikt ???

Kan du låta bli att gräddstuva dina kantareller?

(Svamp e fan ingen bantarmat när man har grädde)
 
Re: Re: Bantar mat ?

FJS90/91; sa:
Kan du låta bli att gräddstuva dina kantareller?

(Svamp e fan ingen bantarmat när man har grädde)

Kantareller är höstvandrarens belöning. Bara att steka upp i triangakökets lock och lägga på smörgåsen. Här behövs banne mej ingen gräddstuvning.

/g
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Re: Re: Re: Bantar mat ?

strand; sa:
Kantareller är höstvandrarens belöning. Bara att steka upp i triangakökets lock och lägga på smörgåsen. Här behövs banne mej ingen gräddstuvning.

/g

hmm.. Det står att du e Skåning i din profil men jag är tveksam.. En riktig skåning här grädde med i ryggan!!

;)
 
Självklart kan jag låta bli gräddan.
Måste man ha en stuvning kan man använda 5% frési (felstavat, kan kolla upp om ni vill).
Andra användningsområden är soppor, krydda i köttfärs, gratänger m.m.

Visst är svampstuvning gott men man behöver inte bara snöa in på den klassiska varma mackan.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips