Sovsäck, dun eller syntet?

  • Trådstartare anna_nora@hotmail.com (Anna)
  • Start datum

anna_nora@hotmail.com (Anna)

Gäst
Hej!


Jag ska vandra i Jotunheimen om några veckor. Vad ska jag ha för sovsäck? Enligt Norske Turistföreningen kan det vara minusgrader och risk för snö på nätterna. Hur varm sovsäck behöver jag ha för att sova i tält?


Vilket är bäst, dun eller syntet? Dun verkar dyrare och sägs vara svårskött(?). Stämmer det?


/Anna
 
min uppfattning

om skillnaderna är att fördelen med dun är att dun värmer bättre i förhållande till sin vikt jmf med syntet. Dvs en dunsäck kan vara varmare än en syntetsäck i motsvarande vikt. Nackdelen med dun är att den tappar "värmeförmåga" när det blir fuktigt. Till skillnad från syntet som håller värmen.


Jag skulle vilja påstå att en dunsäck är bäst så länge du inte riskerar att fukta ner den för mkt (tex sova i snöbivack).


Vad man inte vill göra är att tvätta säcken. Det funkar men gör att den tappar lite i värmeförmåga. Därför kan det bra med en innerpåse. Antingen köpt eller sydd själv. Riskerar du att skita ner den utifrån så använd sovsäcksöverdrag.


Tänk på att vädra säcken efter varje natt. Detta gör att ev fuktighet försvinner. Släng förslagsvis säcken på tältet under frukosten.


En dunsäck bör man inte förvara nerpackad utan det är bättre om den läggs i en större säck eller nåt.


Vad som också är viktigt är att tänka på är temperaturangivelserna på säcken. Du kommer att frysa om du sover i en temp som är den lägsta angivna på säcken.


Känn också på skillnaderna i säckens innertyg. Vissa känns mer behagliga än andra.


Glöm inte att liggunderlaget är minst lika viktigt. Jag rekommendera typen uppblåsbart. Vill du inte ha det så tycker jag Ridgerest från Cascade Designs är bra.


Det finns en hel del inlägg om detta längre ner i forumet.


Hoppas att detta ger lite.


Hälsningar
David Elmfeldt - Utsidan
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

peter.ask@ess.slu.se (Peter Ask)

Gäst
Dun

Jag använder alltid dun, och har inga problem med skötseln. Att hålla sovsäcken torr är närmast en reflexmässig handling för mig, och de gånger jag har fått sovsäcken fuktig är lätt räknade. Det viktigaste "skötselrådet" är väl annars att låta sovsäcken ligga ihoppackad så kort tid som möjligt. En dunsovsäck tar längre tid på sig att "svälla upp" till full isolering om den legat komprimerad länge.


Jämfört med syntetfyllningar är dun är varmare och mer komprimerbart. Det har också betydligt längre livslängd än syntetmaterial, vilket kan illustreras av att jag själv ibland använder en sovsäck som jag ärvt av min pappa. Den är över 40 år gammal, och fungerar fortfarande!


Dunets största nackdel tycker jag är priset. Enligt min erfarenhet står priset i ganska god proportion till kvaliteten. En bra dunsäck är således dyr!


För sommarfjäll, speciellt om man skall upp på högfjället, bör man ha en sovsäck som är komfortabel ner till åtminstone +-0. Det innebär för de flesta människor en "extremtemperatur" på -5- -10° C. För en dunsovsäck innebär det en fyllningsvikt på ca 450-600 g dun, lite beroende på dunets kvalitet. Hellångt blixtlås tycker jag är viktigt på en sådan säck, eftersom det även kan bli rejält varmt ute på sommarflället.


Själv använder jag sedan flera år en The Nort Face Blue Kazoo, en lätt dunsäck av bra kvalitet. För mig fungerar den bra som sommarsäck både i fjällen och i södra Sverige.


MVH
Peter Ask
 
Dun om du har råd.

Dun tar upp mindre fukt och känns torrare än syntetsäckar att sova i. Vikten och volymen blir avsevärt lägre än syntet för samma temperaturintervall. Det som brukar avskräcka friluftsmänniskor utan egen erfarenhet av dun är tanken på att behöva krypa ner i en blöt sörja av kletigt dun dvs. skräckscenariot *blöt dunsäck*.


Jag har, med avbrott för 1990-talet, alltid använt dun för både låglandsturer och fjällturer under alla årstider och har faktiskt aldrig varit med om att få en *blöt* och kollapsad dunsäck. Under mina första år som friluftsmänniska på 70-talet var dessutom tälten betydligt sämre än idag och risken för kondens eller regnläckage var större.


En *dyr* dunsäck av hög kvalite som är väl omskött kommer att överleva flera generationer syntetsäckar och blir därför också billigast i längden.


M v H,


Johan
 
Dunsäck

Dun är det absolut bästa isoleringsmaterialet så länge det är torrt. Att hålla sovsäcken torr är inte på något sätt svårt, man kan exempelvis använda ett sovsäcksöverdrag om man skall sova i en fuktig miljö (ex. bivack). Ett viktigt påpekande är dock att inte göra felet många gör dvs torka fuktiga och blöta saker i sovsäcken när man sover eftersom fukten bara sprids in i sovsäcken och förlorar isoleringsförmåga.

Det enda som talar emot dun är att det är dyrare och att personer med allergiska besvär inte kan använa dun.

Ang. priser förretsen så har det tyska företaget Vaude billiga dunsäckar av hög kvalite.

Vad gäller hur varm säck du behöver så är det bättre att ta med en säck som är för varm än för kall, en fjälltur kan inte bli värre än när man ligger och inte kan sova en blund för att man fryser hela natten. Så om du i värsta fall kan räkna med - 5 grader på natten så ta med en säck med komfort till -10 garder.
 
Allergi!

Det finns en ny finsk tillverkare av dunsäckar där dunet är behandlad med hänsyn till just allergiker. Jag vet inte vad tillverkaren heter men på "north star trading" i Malmberget 0970-251 83 (finns på länksidan) kan man få mer info om säckarna. Vad jag sett är dunkvalitén den högsta och priset speglar väl detta gissar jag.

MVH /Urban
 
Dun är dyrare och mera svårskött än syntet, men det är fortfarande det självklara valet när det är riktigt svinkallt och vikten oerhört kritisk, men det är inget du behöver bry dig om ifall du inte håller på med t.ex. höghöjdsklättring. Riktigt lätta dunsäckar med usel extremtemperatur är dessutom guld i vanligt ökenklimat: torrt och irriterande kallt på natten (i varje fall efter värmen på dagen) men aldrig riktigt kallt.
Syntet är det självklara valet om det är kallt och man har svårt att hålla utrustningen torr, under sådana omständigheter är dunsäckar helt enkelt livsfarliga. Fast det är sällan något problem i Sverige där man aldrig har mer än 4.8 mil till närmsta farbara väg fågelvägen.
För oss vanliga dödliga är valet mest en smaksak. Jag har en syntetsäck eftersom jag tycker om den extra naturkänslan som man får när man bara har en bivacksäck i stället för ett riktigt tält (jo, jag använder tält också, det är trots allt bekvämare när man är ute flera dar i ösregn). Om jag bara hade sovit i riktiga tält så hade jag övervägt en dunsäck eftersom den är mer komprimerbar, alltså gör att man klarar sig med en mindre ryggsäck. Men jag hade tvekat beroende på att jag har blivit bortskämd av att syntetsäckar är så lättskötta.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips