Slipa långfärdsskridskor själv

Jag funderar på att börja slipa mina långfärdsskridskor själv. Är det en bra idé (för en någorlunda händig och noggrann person)? Vad behöver jag för utrustning?

Anledningen till att jag vill slipa själv är i första hand inte för att spara pengar, utan för att det blir allt glesare med ställen inom räckhåll som slipar.
Jag är absolut ingen avancerad åkare och ställer relativt låga krav på perfektion. Men några turer per år blir det alltid och då ska skridskorna funka hyggligt bra.

Tips på teknik och utrustning emottages tacksamt!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Kör man ofta och bor långt för slipställen är det nog bra, men läs på ordentligt först och se till att ha prylarna i ordning, jag gjorde ett försök hos brodern häromveckan och de blev klart sämre än innan jag började :) Fick åka förbi XXL sen för en slipning för 75 kronor som blev hyfsad, klart prisvärt.
 
Kör man ofta och bor långt för slipställen är det nog bra, men läs på ordentligt först och se till att ha prylarna i ordning, jag gjorde ett försök hos brodern häromveckan och de blev klart sämre än innan jag började :) Fick åka förbi XXL sen för en slipning för 75 kronor som blev hyfsad, klart prisvärt.

Jo, det är just därför jag frågar... Jag hatar att bryna knivar, liar och liknande, det blir liksom aldrig bra. Men skridskor verkar ju enklare, förhoppningsvis... :-/
 
Ok, men är det verkligen så enkelt? I princip ett ställ/fixeringsram som man kan snickra ihop själv och ett bryne?

Det kan ju bero på utgångsläget, dvs om skenan är väldigt bra när man börjar blir förbättringen svår att uppnå, och om den är väldigt slö kanske man måste få en vanlig slipning först?
Men för regelbundet underhåll så bör väl de flesta med lite noggrannhet kunna klara det.
http://www.skridskor.se/slipa-langfardsskridskor

Och vill man tävlings-slipa, eller ha mer avancerade verktyg:
http://www.skridskospecialisten.se/Slipning.htm

Men jag har knappast dom kraven eller den erfarenheten att jag själv kan bedöma hur bra olika metoder är men jag har ju slipat lite ibland på mina skridskor och tycker att det hjälper.
 
Vilken skridskomodell har du? Löshälsbindningar kan göra att det blir lite knepigare att fixera skenorna parallellt. Ett långt skridskobryne t ex FOSS underlättar mkt.

Viktigt att bibehålla kurvaturen. Bryn framtill med cirkel/åtta rörelser och baktill 8 ggr och 2-3 ggr över mitten för att bibehålla kurvaturen.

Syfta med spegling i motljus av kanten för att se kurvan.

Lycka till. Finns mkt mer detaljerade instruktioner på nätet.

Thure
 
Bryna resp slipa

Jag skulle vilja skilja på att bryna skridskor som man tämligen enkelt kan göra med ställ som refererats till och en stor brynsten så kan bryner skridskorna samtidigt. Detta är tar dina skridskor från ganska bra till bra. Tips är att använda hörsleskydd då det kan bli ett ganska otäckt skärande ljud då man bryner.

Vill du uppnå "mycket bra" skärpa på dina skridskor så rekommenderar jag att lämna/skicka iväg dina skridskor på slipning och betala några hundralappar för att få dem fixade med maskin och kunnig hand.
Med några års mellanrum lämnar jag iväg mina åkdon medan jag brynner själv i träställning med ett par turers mellanrum.
Väl värt att får skridskorna slipade då och då men se upp så det är någon som förstår kurvan på långfärdsskridskor - det är inte samma sak som på hockey-rör.

Viktigt att skridskorna är helt torra då du lägger undan dem så de inte rostar vid förvaring.

Som tidigare sagts så är risken då man slipar själv (och även då man bryner men då avverkar man så mycket mindre att risken är mindre) att du förstör skridskons kurva. Som också sagts : lägg skena mot skena och se att du har någon milimeter mellan i ändarna då skenorna möts i mitten. Mer exakta mått kan du söka fram på nätet.

/Patrik
 
Skridskospecialistens text som länkas ovan är bra. Men jag skulle hellre använda begreppet råegg där han skriver grader.

Radieslipning tror jag inte är så nödvändigt om man undviker att bryna för mycket på mitten av skenan. Jag har inte behövt lämna för slipning / kurvjustering på de senaste 4 decennierna.

Thure
 
Ok, tack alla för svar!
Jag gör ett försök med att bygga ett eget ställ och testar att bryna. Jag tycker också att slipning respektive bryning blandas ihop när det gäller skridskor, även på många "expertsidor". Det blir lite förvirrande. Men det känns som om man relativt lätt borde kunna få grepp om bryning, med rätt utrustning. Att slipa kurvor skulle jag inte ge mig på i första taget (knappt i sista taget heller...)

Nu ser det ju faktiskt lite lovande ut, med kylan som verkar stanna veckan ut. Kanske blir det lite åkning till helgen och förhoppningsvis hinner jag snickra ihop stället innan dess.
 
Byggde ett enkelt ställ av bitar jag hade liggande hemma och rotade fram ett diamantbryne jag hade glömt bort. Vingmuttrar hade varit bättre såklart, men en struntsak när man bara ska använda stället nån gång per år. Ok, jag kommer inte att vinna några slöjdutmärkelser, men för mig är det funktionen som räknas. :)
Och resultatet av bryningen? Lätt som en plätt, blev hur bra som helst.
 

Bilagor

  • brynstall.jpg
    brynstall.jpg
    78.7 KB · Visningar: 5,097

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips