Skillnad gasbrannare till Trangia ?

Jorå adaptern finns...

Alltså den på North Star Trading. Andra prylen under Tillbehörsrubriken är i vart fall en adapter.

Tyvärr (för mig) punkterar den gasbehållaren så att adaptern måste sitta på tills gasen är slut. Jag skulle behöva en adapter som jag kan plocka av och på vid behov då jag har en lampa som använder sig av flaskor utan ventil. Finns antagligen inte så jag får väl köpa en ny lampa också. Det är alltid kul att köpa prylar! :)

/H
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Effekten på Makrill?

Någon som vet vad det är för effekt på makrill brännaren. jag själv står i valet och kvalet mellan de två olika. Trangia verkar ha endast 1900 W om jag har uppfattat det rätt.

MVH
Cristoffer
 
Punkterar!!!

Det är ganska omöjligt att finna en adapter som inte punkterar en flaska som skall punkteras. Flaskan har ju ingen ventil, det är ju det som är hela grejen.
Men varför bry sig? Jag antar att du gör åt med mer än en flaska på turen, och lampan tar ju lika stor plats med en flaska i... Antar att det är en sådan modell som dom har i södra europa med en plastbehållare som man lägger gasflaskan i???
 
Endas en storlek!!!

Själva grejen är att man skall kunna använda de billiga 190g galsflaskorna utan ventil. Det större har ju redan ventil, så då behövs ju inte adaptern som egentligen är en lös ventil.
De ventillösa flaskorna är alla lika stora 190g
 
Visst ska det punkteras...

men som jag uppfattade adaptern så måste den sitta på för att inte gasen ska läcka ut. Lampan (i blå plastlåda) kan skruvas av och på utan gasläck. Därför antog jag att adaptern förstör backventilen, eller vad det är, som sitter i gasflaskan.
Någon kan säkert förklara hur det funkar hoppas jag, för jag fattar det inte uppenbarligen!!!
Tjo
/H
 
Gas

Jag och min flickvän tillbringade 10 dagar i Sarek förra sommaren och hade med mig två stycken 450 grams primus gasbehållare för att vara på säkra sidan. Det visade sig att när vi komm till saltolukta efter 10 dagar så hade vi en orörd och lite kvar i den ena. Vi gjorde ett test och var extremxt sparsamma men unnade ss ändå allt som man behöver när man är trött och lite kall efter regn.

Trixen som vi hade var att spara pasta vatten i en termos och koka gröt eller kaffe på det efteråt. Man känner ingen skillnad alls på kaffesmaken. Vidare la vi alltid stekpannan ovan på kastrullerna när vi kokade någe och fyllde den med vatten. Detta gjorde att vi fick upp temperaturen till en 30-35 grader kanske på vattne och sedan hällde vi det i termosen oxå. Detta gjorde att vi sparade extret på gas men ändå hade en suvverän semester.

Dvs två personer i tio dagar 450 gram gas är nog i minsta lagret men det fungerar.

Ha en trevlig tur

Martin
 
Har köpt en Markillbrännare nu, samt en primus gasflaska(liten). Har skuvat på brännaren på ventilen, och skruvat på reglaget, men inget händer... vad är fel??
Tacksam för svar snarast / JOhan
 
Har använt gas men återgått till sprit!

Har vid två vandringar i Sarek använt gas (Trangia med trangias brännare). Innan jag började använda gas jämförde jag effekten hos "Vintergas", Metanol och T-sprit vid rumstempratur. Testen gick till så att jag kokade upp 1 liter vatten på tid, sedan mätte jag bränsleåtgång genom att för spriten mäta volymen som fanns kvar (Jag släckte brännaren när vattnet kokat upp) och dra bort det ifrån mängden jag hällt i. För gasen mätte jag bränsleåtgång genom att väga tuben före och efter.
Testen gav resultatet att metanol var likvärdigt med T-sprit både vad gällde effekt (Kokade på samma tid) och åtgång av bränsle. Med gasen kokade vattnet snabbare.
Jämför man åtgång så kom jag fram till att en stor tub gas (den avånga, 450g ungfär, som ser ut att vara c:a en liter) motsvarar c:a 1 liter T-sprit. Detta medför ju att man halverar vikten för bränsle.

I fjällen så använde vi 2 trangiakök till 5 personer. Under en vecka gick det åt 2 hela och 2 halva tuber alltså 3 tuber totalt. Vi lagade mest egentorkad mat som kräver relativt långa koktider dessutom kokades det mycket kaffe! Bränsleåtgången motsvarar c:a 0,6 l T-sprit/pers under en vecka vilket jag av erfarenhet vet att jag brukar klara mig med innan jag började med gasen, alltså stämde mina beräkningar.

Varför har jag nu gått tillbaka till sprit?
Jo ... även sommartid är det oftast låg temperatur i fjällen. Detta medför att effekten blir klart sämre än med sprit. Ofta blev vi tvugna att stoppa ner gastuben i maten (Tips!!) så att den blev varm nog att ge ifrån sig tillräckligt med gas. :( Irriterande med andra ord!!
Funderade ett tag på att skaffa en multi-fuel brännare eller liknande men kom fram till att Spritbrännaren är bäst eftersom den är enkel utan en massa finmekaniska detaljer som kan gå sönder mitt ute i vildmarken. Dessutom finns ju nu T-bränsle och liknande produkter som inte sotar så mycket och som gör att man slipper använda metanol som ju både är giftigt och dessutom fräter sönder bränsleflaskor av aluminium.

///Claes
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips