Skaljacka och material - mer skidstuk än klättring och inte så "avskalad"?

Hej,
Min gamla Tierra Casin Ridge från 2003 börjar ta slut....det har jag tyckt ett par år nu, men jag har inte hittat någon ersättare.

I mitt tycke är "alla" skaljackor numera för "klättringsprofilerade", tunna och avskalade.
Jag vill ha en mer rejäl jacka med ett lite kraftigare yttertyg som tål att man kommer emot, kanske vurpar med cykeln (då menar jag måttliga krascher) och sitter på den när man har picknick.

De flesta jackor numera är tunna "som en gladpack" och även om säljare säjer att de nya monoslagna vävarna ska vara så slitstarka så tycker inte jag att dom känns förtroendeingivande. Jag vill ha nåt som inte bara prasslar, utan känns lite kraftigare och som man kan ha div skrot i fickorna på utan att det hänger som påsar.

Vindslå tycker jag saknas på alltför många jackor. "Vattenavvisande dragkedjor" ger jag inte mycket för.

Min gamla Tierra har en ytterst praktisk innerficka av napoleontyp som man kommer åt innanför den dubbla vindslån, utan att öppna dragkedjan. Så vill jag ha även på nästa jacka.

Jag använder jackan primärt till...allt. Cykla till och från jobbet, ut på picknick (som småbarnsförälder blir det inte några större expeditioner) och i bästa fall en skidvecka nån gång. Klättersele har jag ALDRIG och jag vill inte ha en kort, jättetajt och klätteranpassad jacka. Jag trivs mycket bättre i en jacka som är mer "skidstuk" på.
Då jag bor i Göteborg ska jackan tåla REGN, för från september till april är det ju oftast monsunperiod här och släpa ett extra regnställ och hålla på och byta om är inte ett alternativ.

Den kravspecen gör att jag fortfarande har kvar min sönderfallande Casin Ridge.... :-(

Jag har sett Klättermusens Brede på nätet. Den ser ju lite lovande ut. I dyraste laget dock...6,5kkr är i överkant på budget även om jag brukar ha jackorna länge. Jag kan nog tänka mig att slanta upp det om jag verkligen gillar jackan och tror på material, konstruktion och garantier, men Cutan har jag ingen erfarenhet av.
(Jag kontaktade Fjällsport i Gbg i höstas både per mail och i butiken och blev noga uppskriven på en lista för att bli kontaktad då den kom in. Har inte hört ett ljud sen dess...)

Igår surfade jag lite och stötte på Bergans. Såg en som hette Filefjell som såg lite lovande ut. Deras jackor har definitivt mer "skidstuk" efter vad jag kan se på bilderna. Men materialet/membranet Dermizax har jag inte heller några erfarenheter av. Enligt gamla trådar är det samma som Stadium haft i sina Everest-kläder. En Everestjacka hade jag på 90-talet och den var inte regntät...men det är ju lääänge sen nu.
Bergans verkar ligga lite lägre i pris än Klättermusen.

Är det några som har bra förslag eller erfarenheter av Klättermusens Brede eller snarlika med Cutanmembran eller Bergans Filefjellmed eller snarlika med Dermizax och hur regntåliga dom är och hur bra membranet sitter fast i tyget etc?

Mvh,
johfo
 
Bergans Superlett

Har Dermizaxmembran och jag har varit ute i rejäla regn. Fuktigt blir det på insidan men det är från kondens, inte vatten som tränger igenom. Bergans är prisvärda, de tar inte ett flera tusen för en skaljacka...

Tror inte vilket membran spelar så stor roll, ventilationsmöjligheterna är viktigare. En parallell kan vara till Paddlings test av torrdräkter. www.paddling.nu - sidan funkar givetvis inte när jag skriver detta svar- , där är Kokatats goretexdräkt lika bra som Guls dräkt med annat membran i råga om anding.
 
Klättermusens Brede

Använder en Brede sedan flera år och är hel nöjd med den.
-Det är inte den lättaste jackan.
+rejäla och genomtänkta lösningar och detaljer .
+Helt vattentät och tålig mot hund klor.
+ventilations möjligheter
+vintertid kan man ha stora skalhandskar på sig och sköta alla dragkedjor.
Har den när jag går på tur vintertid,tränar/kör hundar året om mm
Känslan jag har för jackan är att ju sämre väder,desto mer till sin rätt kommer jackan:)

Lycka till i sökandet..
 
Jag gillar min gamla Tierra Snowie som är en softshell med GoreTex. Andas ju inte sådär fantastiskt, gäller all GTEx enligt mig men bättre än rena regnkläder, men den är väldigt tålig. Dock så är den kort. Ska du hitta en jacka utan exponerade vattentäta dragkedjor ser omöjligt ut om man kollar på Naturkompaniet. Antingen får du en lång stadsjacka som är mer som en rock eller så blir det en mer specialiserad skid/klätterjacka ser det ut som.

Jag kör numer Tierran till slalomåkning och på turåkning en bumullsanorak från Klättermusen. Funkar mycket bättre vintertid när man blir varm. GTEx hinner inte med att ventilera ut utan att öppna blixtlås tycker jag.
 
Har oxså letat ny skidjacka. Finner ingen som går ner över baken och kan ventileras väl inklusive under armarna sidorna blixtlås, givetvis med huva och högt frontstycke över halsen vid blåst. Finns dylika längre? Eller är det så att thight, moderiktig och billigt sätt att montera blixtlåsen har tagit över helt?
 
dom där Bergans, typ den jag refererade till...Filefjell, den tycker jag ser rätt "skidig" ut...men jag har inte hunnit pallra mig iväg och försöka hitta den i butik än. Men då jag inte känner till material och tillverkare hoppades jag på lite råd och erfarenheter från användare innan jag sätter av en halvdag för att försöka leta upp den....
 
Gjorde samma val förra året då min gamla Tierra Conrad Kain gav upp, den blev otät, alla tejpar på sömmarna hade släppt och den var ordentligt bubblig överallt vilket jag tolkade som att membranet hade separerat. Jag tittade först på Proshell-jackor och de låg då från 5000 och uppåt vilket jag tyckte var onödigt dyrt. Började därför titta på Softshell och Packlite-jackor för runt 3000. Tyckte också de kändes tunna och väldigt avskalade, jag hittade ingen som hade ordentligt med fickor vilket är ett krav för mig. De hade typiskt en eller två utanpåliggande fickor. Jag Vill ha det plus innerfickor för plånbok och mobiltelefon.

Jag fastnade till slut för en Arcteryx Theta AR, vilket inte är sådär jättemycket roligare än Klättermusen prismässigt. Den är lite längre och går ner över stussen, har huva och känns robust. Sen gillar jag att de har dragit upp blixtlåset på sidan isf i mitten. Jag har haft den som varjedags-jacka i ett år både till jobbet och i skog och mark och den har tålt regn och rusk bra. Tvättade och impregnerade om den för nån månad sen och nu pärlar vattnet av som när den var ny. Det jag inte gillar är att blixtlåset 1 gång gick upp under löparen, känns inte jätteförtroendeingivande, blixtlås av plast på en såpass dyr jacka känns också lite konstigt. Är mer försiktig nu när jag drar upp blixtlåset och det har inte hänt igen.
 
Gen 1 ECWCS Parka...

...om man kan tänka sig 'militärt' stuk, finns dock att hitta i svart (kanske även i oliv?) till bra mycket bättre priser än dagens dyr-HiTech-gladpack-jackor:)

Jag fick tag på en sådan i Woodland Camo på Tradera för <500SEK i nyskick/oanvänd och är mycket positivt överraskad av kvaliteten.

Tjockt, slitstarkt yttertyg, GoreTex, tejpade sömmar, armhålsventilation, stora bra fickor, stor (storm)huva, rejäla dragkedjor. Napoleonfickor (stooora) som man kommer åt utan att öppna jackan.
Finns även att få tag på liners och fuskpälsstormkrage till huvan till dessa på bla ebay.
Stormkragen har jag köpt till för 135SEK från USA och med den är man VÄL skyddad för vind=D

Tyget känns likt det Tierra använde i början av 90-talet till sina 3-lagers GT-plagg, vilket jag gillar (slitstarkt). Tjockare än det Norröna använder i sina Recon-plagg iaf.

Nackdelar? Kanske storleken på huvan, den är tilltagen för stridshjälm så skidhjälmar lär få plats...Även innerfodret (löst nylon) gillar jag inte riktigt, funderar på att sprätta bort det och ta att jag då nöter på GT-membran/tejp...

Generation 1 har bättre huva än gen 2 imo, så kika lite på specarna. Kan även skilja mellan använt membran beroende på ålder och tillverkare...MIn är tillverkad av Tennessee Apparel Corp med GT-membran.

Kika på tex
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=ecwcs+parka+gen+1&_armrs=1&_from=&_ipg=

http://www.desertdeucesurplus.com/servlet/the-612/TRU-dsh-SPEC-H2O-Proof-Gen/Detail

http://images.google.se/images?q=ecwcs parka gen 1
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
amle Skaljacka - vilket material? Kläder 7
Andy82 Tips på skaljacka Kläder 9
Elvah Skaljacka som verkligen inte suger åt sig vatten Kläder 7
tustak Skaljacka för både sommar (bergsklättring) och vinter (skidtur)? Kläder 4
Schneeberger Rymligare skaljacka i längre modell Kläder 19
Alucardi Skaljacka liknande revolution race Cyclone rescue Kläder 0
Uller76 Skaljacka! Kläder 9
fitur Test och övervägning av lätt vind/skaljacka Kläder 2
fitur Tips på skaljacka för höst- och vintervandring Kläder 10
Bubbish Skaljacka för 198cm lång person Kläder 3
MathiasG1985 Skaljacka FJ Keb Eco Shell eller KM allgrön 2.0 Kläder 10
Hoogs Nybörjarfråga: skaljacka på fjällvandring under sommartid Kläder 9
ludvig_svensk Lättvikt/UL skaljacka Kläder 14
triptrapp Goretex skaljacka alpint Kläder 0
Peppe75 Val av skaljacka Kläder 7
Koga Signature Behövger hjälp med att införskaffa en lämplig skaljacka och ett par lämpliga zip-off Kläder 4
camtim Skaljacka Kläder 0
karhuerik Slitstark skaljacka Kläder 5
ricke Bra skaljacka för vinterfjäll? Kläder 18
desireman Bra skaljacka för de med stor mage? Kläder 15
tommydee Skaljacka, beslutsångest Kläder 11
HBlad Skaljacka Kläder 15
plutosmoon Skaljacka eller fjällräven keb jacka? Kläder 5
Helosun Skaljacka som tål att bära ryggsäck. Kläder 5
mBengtson Alternativ till hardshell/skaljacka? Kläder 20
pernilssonpunktse Skaljacka passform Kläder 3
Viktorious En skaljacka som passar till det mesta Kläder 64
nisseni Skaljacka för 4 säsonger Kläder 15
Pallet Skaljacka för lång klättrare? Kläder 9
Gaffeltrucken Hjälp med köp av skaljacka Kläder 5
oscar.nystromer Skaljacka för fjäll och Stockholm Kläder 3
nicko_ Ytterligare en: hjälp mig välja skaljacka Kläder 18
Hedan76 Olja på skaljacka Kläder 3
Prefection Hjälp för köp av skaljacka. Kläder 3
Selleboy Skaljacka Kläder 6
Clownfish Helly Hansens Loke Jacket, paclite skaljacka Kläder 0
Kneedert Skaljacka i XXXL Kläder 2
Arwzz Klättermusen: Eta-proof eller Cutan? Kläder 29
Lumberjack92 Skaljacka, Fjällräven Eco Trail? Kläder 7
ChristinaV Tips på bra skaljacka! Kläder 21
Läraren Tråd till huvan på skaljacka Kläder 1
Ingle Ny skaljacka - men vilken? Kläder 6
laangnils Klättermusen, något att satsa på? Kläder 21
Petger Hitta lång skaljacka Kläder 17
jooh Skaljacka Bergans Gaustatoppen Kläder 0
awellander Skaljacka Kläder 4
plaskdaja Går det att laga dragkedjan på en skaljacka? Kläder 15
JohanB92 Köpa en skaljacka Kläder 12
Vintervilan Vilken skaljacka från Haglöfs? Kläder 5
typera Skaljacka 2 eller 3 lagers? Kläder 20

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.