Skafthöjd på vandringskänga

Jag har slitit ut ett par Meindelkängor med medelhögt skaft och skall inför nästa säsong köpa nya. Kängorna har fungerat bra och känts stabila på Sarekvandringar över stenskravel med packning på 25kg plus. Jag har aldrig fått några skavsår men har tröttnat på blött foder och lutar åt ett par Lundhagskängor. Deras modeller finns i 'mid' och 'high' version. För och nackdelar med dessa?
 
En mid-variant är väl ungefär lika höga som de Meindl kängor som du haft. Det blir lite varmare i högre kängor, annars är det inga nackdelar.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Högre = Tyngre

Personligen föredrar jag helt klart det högre skaftet, både mer praktiskt och kanske överraskande något bekvämare. Sen så är ju högre kängor som redan sagts givetvis både något varmare och lite tyngre, men skillnaden inom bägge dessa områden är ganska liten.

/ Stefan
 
...och jag föredrar själv den högre skafthöjden. Jag går ganska mycket i terrängen utan stigar och uppskattar att man kan trampa ner sig där det är blött utan att det är så värst stor risk för att det rinner in i kängorna.
 
Håller med föregående. Själv har jag höga Lundhags och det fungerar klockrent för mej. Det högre skaftet gör kanske inte så mycket nytta på en vältrampad stig men i Sarek är det suveränt bra. Tex så klarar jag många vad utan att behöva krångla med överdragspåsar eller andra lösningar som kräver ombyte. Om du väljer en modell där skaftet inte har en massa extra stoppning för stabilitetens skull så är nog viktskillnaden ganska liten mellan högt/lågt skaft.

//Björn
 
Jag valde själv mid-varianten. Har klarat mig hyfsat bra i mina meindl island (den korta dammodellen (går "damer" i lägre vatten eller?)) och ville inte ha den extra värmen som ett högre skaft ger. Dessutom tycker jag att det blir mkt mer att snöra i ett högt skaft, något jag inte gillade.
 
Tycker inte höga skaft på lundhags ger så mycket mer stabilitet, däremot ger det ju mer skydd mot väta och bös. Fast har man damasker spelar det kanske inte så stor roll, nu kör jag ju med damasker med höga skaft och då blir det ju ännu mer skydd mot väta och bös. Klarar av att vada och gå över myrar utan att bli särskilt blöt med denna variant. Rekommenderas. Men det går säkert fint med låga också.

Och bara för att man har höga skaft behöver man ju inte snöra mer än låga. Jag snörar sällan högre upp än tredje hyskan.

Sen vet jag inte om jag tycker att det blir så mycket varmare i högre läderkängor heller. Ingenting jag har tänkt på iaf. Däremot tycker jag att det sällan blir så panikvarmt i lundhags som jag upplevde att det kunde bli i mina gamla meindls, som är lägre.
 
Jag använder den låga varianten av lundhagskängor för att mina vader inte trivs i de höga. Känns som om det inte kommer ner något blod i fötterna oavsett hur löst jag snörar dem. Nu har jag inga "bautavader", det är nog mer så att jag är känslig och känner efter. Fixar inte gummistövlar av samma anledning...
 
Jag tackar för alla tips jag fått. Jag kommer att prova kängor med såväl långt som medelhögt skaft. Känns kängorna med långt skaft bra köper jag dessa. Annars fortsätter jag med medelhögt skaft och drar på mina gamla snölås om det regnar eller är sumpig mark.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips