Ska fjällvandra nästa år och få så mycket tips som möjligt.

Hej, jag har funderat på fjällvandra nästa år. Jag har fjällvandrat en gång innan och men har vandrat hel del under dessa 2 åren.

Vad jag vill:

1. Tips på rundor som ni tycker man ska se och uppleva. Gärna vattendrag och topbergbestigning.
2. Vandra omkring 4-7 dagar.
3. Vandra i ledat, men kan vara oledat med.
4. Sova i tält vill jag gör. Men om det finns stugor. Så tar jag gärna emot.
5. Är rätt så ny med är fjällen, men känner mig rätt så trygg och vill gärna testa mig själv.
6. Om ni har andra tips, dela gärna med er 😊
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Alltför generellt

Dina frågor är väldigt breda. Om du vill ha bra svar så måste du nog själv ta ställning till en hel del först t. ex vilken del av fjällvärlden du vill besöka och vilken ungefärlig sträckning du skulle vilja gå. Vilken typ av tält och hur stort osv. Sedan kan du nog få en hel del tips
 
Och glöm inte inkludera Norge i dina tankar, som erbjuder många bra vandringsalternativ på nära håll om du bor i södra delen av Sverige. Norka lederna är gebomgående bra utmärkta och lätta att fälja, samt utbyggt stugnät om du vill ha den säkerheten.
 
Jag tolkar din fråga (rätta mig om jag har fel) att du vill ha geografiska tips, snarare än om utrustning, mat etc.
Om det stämmer, så tänker jag spontant på att någon rundtur i centrala Jotunheimen skulle uppfylla kriterierna på din önskelista. Det är lättåtkomligt och rätt "civiliserat", med många markerade leder, fjällstugor och andra vandrare du möter med jämna mellanrum. Samtidigt finns där mycket av den högfjällsdramatik du söker: stora nivåskillnader, vida vyer, sjöar, vattenfall, glaciärer, lättillgängliga men vackra toppbestigningar. Kamvandringen över Besseggen är inte heller mindre fin för att den är omåttligt populär (och den går att planera så man slipper trängseln).

Börja med att studera kartan och lägg upp en rimligt lång rutt längs de markerade lederna. Lägg på några reservdagar för dåligt väder och spontana avstickare, särskilt om du vill testa att gå lite oledat. Bra anslutningspunkter, beroende på vilken rutt du väljer är Gjendesheim (tåg till Otta +lokalbuss, alt. tåg till Oslo +expressbuss), Leivassbu eller kanske Bygdin, om du vill gå några fler dagar.

Mina personliga favoriter i området som går att nå ledat är toppbestigningen av Surtningssue, den steniga Urdadalen och Rauddalen med sina små sjöar.
Vill du testa något väldigt enkelt men vackert och oledat, så klättra uppför den lilla branten där Övre Russgloppet mynnar i Russvatnet, följ Bäcken uppströms, klättra över det lilla passet vid Glopåe och gå ner till sjön Hästtjönne, som har fina tältplatser på sin norra sida. Därifrån gör du lätt toppbestigningen av Surtningssue nästa dag genom att ansluta dig till den ledade stigen uppe på kammen väster om sjön.

Och jag håller med föregående talare, att du absolut hinner göra denna tur redan i år :)
 
Senast ändrad:
Jag hade gärna gått i höst, men jag ska plugga i höst och tänker ta min tid o planera min rutt. Köpa karta och studerar är väl tanken. Har planerat karta innan och gjort rutter. Utrustningar har jag och tält har jag.

Om säger så här: Har någon vandring led rekommenderar under sommar tiden?
 
Jag hade gärna gått i höst, men jag ska plugga i höst och tänker ta min tid o planera min rutt. Köpa karta och studerar är väl tanken. Har planerat karta innan och gjort rutter. Utrustningar har jag och tält har jag.

Om säger så här: Har någon vandring led rekommenderar under sommar tiden?

Tackar för ni har svart mig.
 
Förslag gällande vandring

Jag har vandrat en del i Sverige och anser att Jämtlandsfjällen har mycket att erbjuda.
I sommar har jag vandrat följande sträcka:
16 juli, nattåget från Stockholm till Storlien
17 juli, Storlien-Blåhammarens fjällstation
18 juli, Blåhammarens fjällstation-Storerikvollen
19 juli, Storerikvollen-Sylsjön precis nedanför Lill- och Storsylen på norska sidan om Sylarna
20 juli, Sylsjön precis nedanför Lill- och Storsylen på norska sidan om Sylarna-Sylarnas fjällstation via Nedalshytta och Ekorrdörren
21 juli, Sylarnas fjällstation-Gåsenstugorna
22 juli, Gåsenstugorna-mot Vålåstugorna via Smällhögarna
23 juli, från där jag sov, 8 km från Vålåstugorna - Lunndörrstugan via Vålåstugorna
24 juli, Lunndörrstugan-Vålådalen via Pyramiderna och Sisjödalen
25 juli, dagstur utan packning till Blanktjärnarna, innan jag tog nattåget hem till Stockholm

Det var regnigt de två första dagarna och det kom även hagel, annars var det mest fint väder och shorts var givet att ha på sig.

Jag sov i tält, hade egentorkad mat med mig, och köpte/kompletterade lite vid fjärrstation/stugor om jag behövde det.
Jag gick själv, men var inte ensam. Det var många trevliga möten under min dryga veckas vandring..
Mina viktigaste förberedelser bestod av flera saker. Först så skulle jag orka att vandra med en ryggsäck på ryggen. Alltså så tränade jag på att gå länge, vilket inte är något nytt för mig. Jag gillar att träna och går/springer/cyklar mycket.
Jag hade i princip köpt helt ny vandringsutrustning under våren och har testat allt i liten skala. Kängorna har jag gått i lite grann. Köket hade jag provat, men inte lagat något i. Sovsäcken var provad lite tidigare i sommar. Tältet var uppslaget, men inte använt över en natt. en del kläder hade jag också köpt nytt. Jackan tålde väder och regn, så regnjackan fick stanna hemma.
Jag provade att gå en sträcka med 15 liter vatten i ryggan, 10 st flaskor. Det fungerade bra och allt kändes bra med skor, byxor, ryggsäck.
Eftersom jag skulle vandra själv så bestämde jag helt och hållet över min egen vandring, hur långt jag ville gå om dagen och när jag skulle stanna mm, och var jag ville övernatta.
Jag ville uppleva norska sidan av Sylarna, så det var ett givet område att vandra i, liksom det som var öster om Gåsen. Nya trakter även det.

Förutom att träna och orka är det viktigt att prova utrustningen, så man vet hur allt funkar. Att ha en plan för vad man ska göra om det blir dåligt väder är bra, liksom att ha ha kläder efter väder. Jag mötte många som hade långbyxor trots att det var väldigt varmt. Jag skulle ha smällt av i värmen. Jag hade därför byxor som jag kunde göra om till shorts. Bra investering, då jag till 90 % hade shorts på mig.

Jag hade en Sony Xperia Compact med ett extra battey pack. Nu kunde man ladda mobilen på alla ställena utom Lunndörren (Vålåstugorna vet jag inte, då jag inte stannade där). Gåsen hade fått solceller, så det fanns uttag där (usb).

Jag tog säkert 1000 bilder och filmade med mobilen. Blev riktigt bra.
Jag började skriva dagbok, men kände att det blev för mycket "ett måste" och droppade det efter någon dag. Nu var det mental batteriladdning som gällde. Det fick jag med råge.

Jag har en lite blogg här på Utsidan "thomasvandraren" där jag skrev om mina planer att vandra i år. Målet var Sarek, men det ändrades pga snö- och vattenläget där. Får bli nästa år istället.

Har lagt några bilder på Facebook från årets vandring och den som vill kan se dem där. Jag kommer att utvärdera årets vandring och vet vilka förändringar jag behöver göra för att kunna genomföra en tvåveckors solovandring i Sarek nästa år.

Jag kommer att skriva ned min packlista och ladda upp den på bloggen. Blir nog efter sommaren...

Fråga gärna om det är något.

//Thomas Lummi
 
Tack för ditt svar lång svar Thomas. Ska kolla upp den rutten faktisk, spännande faktisk :)

Har ingen fråga nu, återkommer kommer på något.
 

avslutad210712

Gäst
Vaför nästa år? Över två månader kvar på säsongen. Den bästa fjällvandringen är den som blir av.

Här håller jag med. Känner massor av människor som skall börja vandra "nästa år". År efter år.

Låna ihop grejor och dra på en enkel vandring så du får känna om det är något för dig. Plockade/lånade ihop grejor drygt 20 år efter mina tidigare fjällvandringar och sen drog jag. Efter det har jag spenderat så jävla mycket pengar så jag borde ha spärrats in för länge sen.

I år har jag köpt ett par damasker. Så blir det när man har allt och hela planeringen bara dör för man skall inte köpa något. Bara planera vandringen. Drar på en vecka men vi har inte en susning om vart men vi väntar inte till nästa år.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips