Sarek på skidor

Tung pulka

Enligt min erfarenhet är det inte så lyckat med en för tung pulka. Att minimera ryggpackning och maximera vikten i pulkan gör att man bli långsam och det blir onödigt jobbigt. Bättre då att fördela vikten på flera pulkor eller i ryggor. Går man oledat i djup och lös snö förb-nar man den där pulkan flera gånger om. Jag har varit med om att inte se pulkan på flera timmars dragning, den har varit under snön. Att vara flera som drar funkar bara i relativt öppen terräng, annars blir det fort cirkus. Att däremot hjälpa till och bromsa utför är mycket bra. Men det bästa är nog att ha varsin liten pulka, det blir bäst rytm i åkningen då.
Kom också ihåg att det krävs bredare/längre skidor när man drar pulka än när man inte gör det, annars trampar man fort ner i krävande uppförsbackar. Stighudar eller vallningsfritt är en smaksak, tycker båda funkar.
Jag föredrar också två sovsäckar istället för en mega-varm. Jag brukar köra med en -9 dun och en 0 syntet säck som jag tar på vid behov. Klarar utan problem -25 med den lösningen, som iofs tar lite mer plats men väger ganska lika (900g + 800g). Två liggunderlag är bra. När man tältar kan man lägga plastunderlaget under tältet (om det inte är ihåligt) för att minska kondens i tältet.
Jag uppskattar en dunjacka, men det behöver inte vara en svindyr och tung expeditionsjacka.

Vi har startat i Kvikkjokk och antingen gått början padjelantaleden eller Tjoulta/Njåtsosvagge. Sedan har vi tagit oss över Lutholako ner i Sarvesvagge och därifrån olika vägar tillbaks till Kvikkjokk. Upp/ner stigningen på Lutholako kan dock orsaka problem. Det är bitvis rätt brant och hängdrivor och lös snö ställer till problem, speciellt med tung pulka. Största hängdrivan jag sett sträckte sig från toppen av Ryggåsberget öster ut ner till början på Lutho. Maffigt.
Jag gillar inte att ha starten/slutet i Ritsem, isvägen är lynnig, speciellt på våren. Nu är det iofs bra med vatten men om det varit en kall vinter och de tappat ut mycket vatten kan övergången vara för spännande. Både Kvikkjokk och Sourva är smidigare start/slut punkter. Salto är framförallt trevligt att komma fram till. Dessutom är djurlivet i Tjoultavagge är fascinerande på vårvintern. Riporna spelar och för ett himla liv. Rödräv är väldigt vanliga och ganska lätta att få se. Lo och järv är svårare att få se, men ni kommer säkert höra dem på nätterna och se spåren på morgonen.
 
pulka med mera

hej,

pulka är ju en såndär sak som lätt äter upp hela budgeten. ett lite billigare alternativ som ändå är helt okej är den orangea plastpulkan:
http://www.globetrotter.de/de/shop/detail.php?mod_nr=qi_70001&k_id=0818&hot=0

den är enligt mig inte lika bra som en fjellpulka (skråar inte så bra, svårt att få "kapellet" tätt beroende på konstruktion), men den är lätt som attan, billig och funktionell. lägg en pressening i pulkan, lägg ned pryttlarna, vik ihop, spänn fast med gummiband eller annan konstruktion (liknande de som finns på andra pulkor, det får man också köpa till och sätta dit) dock måste man fortfarande ha bra skacklar, vilket kan kosta.

jag föredrar (inte alltför tung) pulka och ryggsäck. för att gå med tung ryggsäck måste man ha balans som en isprinsessa.

Ang rutt. man kan börja i salto, suorva, ritsem, (kvikkjokk) eller nån annan stans, men det är vad jag har erfarenhet av och det är ställen med bra kommunikationer. antingen kan man gå i cirkel och komma tillbaka till samma ställe, eller gå "igenom" på nått sätt, allt efter tycke och smak. Det enda ställe man direkt ska undvika är Bastavagge. planera in en eller två vilo/toppturs/reservdagar. annars är enda tipset att studera kartan och fundera ut vad som ser intressant ut. Svarta spetsen är relativt lättbestigen (brant bara allra sista biten, där är det luftigt och kan vara lite otäckt vid instabila snöförhållanden) och superfin topp.
 
Jag förundras med jämna mellanrum över den kunskap som finns och över viljan att dela med sig. Jag har ställt en hel del frågor genom åren - en del ganska kluriga - men jag får alltid svar. Så även denna gång.

Både Staffan och David B skriver att pulka (singular) är att föredra, medan Björn W rekommenderar 2 mindre pulkor. Björn gjorde klart varför han tycker som han tycker. Har ni båda andra synpunkter i frågan?
Jag hoppas slippa köpa pulka för denna tur. Kompisen som ska med finns i Stockholm. Finns det uthyrare där?

David - tack för handsktips. "En tunn yttervante", är det gore-tex du menar?
Björn W - tack för sovsäckstips. Det känns vettigt med den kombination du föreslog.

Utan tvekan kommer det att bli ett bensinkök. Är Trangias multifuel-tillsats OK? Om inte: Vad rekommenderar ni?

Angående eventuella rutter så har jag haft precis den funderingen när det gäller Ritsem som Björn W nämnde. Finns det fler som har synpunkter på Ritsem som startpunkt?

Jag är inte någon stor vän av Rapadalen sommartid. En bit kan jag väl gå, men sen vill jag upp. Hur är den på vintern? Räcker det med att löven är borta för att "fjällkänslan" ska öka?

undrar HåkanF
 
Ang rutt. man kan börja i salto, suorva, ritsem, (kvikkjokk) eller nån annan stans, men det är vad jag har erfarenhet av och det är ställen med bra kommunikationer. antingen kan man gå i cirkel och komma tillbaka till samma ställe, eller gå "igenom" på nått sätt, allt efter tycke och smak. Det enda ställe man direkt ska undvika är Bastavagge. planera in en eller två vilo/toppturs/reservdagar. annars är enda tipset att studera kartan och fundera ut vad som ser intressant ut. Svarta spetsen är relativt lättbestigen (brant bara allra sista biten, där är det luftigt och kan vara lite otäckt vid instabila snöförhållanden) och superfin topp.
Du tycks ha skidat en hel del i dessa trakter. Kan du kort beskriva några olika färder samt hur lång tid du behövt?
När det gäller Basstavagge kan jag förstå att lavinrisken gör att man bör hålla sig därifrån. Tack för topptipset. Någon sådan skulle jag vilja bestiga under färden.

HåkanF
 
tid och rum

hej igen,

När det gäller tidsåtgång, svårt att säga, men en dryg vecka behöver man för att ta sig nånstans och ha vilo/reservdagar. 9 dagar varade min kortaste sarektur. lite mer tid måste man nog ha om man tänker sig att man ska förflytta sig nästan varje dag och itne har några genvägar utifallatt. då är man ju så mycket känsligare rent tidsmässigt omd et skulle bli dåligt väder. man kan räkna med att man orkar förflytta sig lite längre varje dag än vad man gör på sommaren.

Min senaste vintersarektur utgick från suorva, vi tog det lugnt och gick många toppturer. vi gick in söder om njavvestjåhkkå, (det brukar finnas skoterspår en bit upp i skogen vid suorvadammen, kan ju vara skönt om det har nysnöat.) över sjöarna och in mot bierikjaure. från vuojneskaddje var det superfint och enkelt att bestiga vuojnestjåhkkå, med makalös utsikt. Därifrån gick vi ned i översta delen av rapadalen och låg där några (tre) nätter. på den sträckan hade vi tre (tror jag) tältplatser. Det lite tråkiga med den turen var att vi gick tillbaka samma väg. inget fel i det egentligen, men det känns alltid lite roligare när man hittar andras istället för sina egna spår. dock kan man ju lätt variera den med att fortsätta från bierikjaure upp förbi mikkastugan, och upp i ruohtesvagge, förbi kisuriskåtan och över sjön till ritsem. då behövs mer tid, och man har mindre tid till vila och toppturer.

Jag inbillar mig alltid att det blåser västligt ofta (rätta mig någon om jag har fel), så kanske det är bättre att utgå från ritsem, gå ned ex. ruohtesvagge mot mikka, sedan vända norrut och gå ut antingen i suorva eller upp till slugga (slugga vore kul att gå upp på nån gång, bara för att det är ett så roligt berg, slugga betyder böld, och sannerligen ser den ut som en övermogen finne =) från alla håll), över pietsaure och ned till salto.

Att gå från salto och söderut för att sedan svänga höger in i sarek vid sitojaure går ju också, men jag kan tänka mig att det kan bli lite tråkigt att gå på sjön (nån som testat?) den är ju så himla lång. och sedan att inte kunna gå in i bastavagge utan måsta ta omvägen runt. men öppningen ser nog magnifik ut på vintern. därifrån kan man ju svänga in på någon av de tidigare föreslagna rutterna.

Du frågade nånstans hur mycket folk man träffar i sarek på påsk. jag vet inte om det alltid varit så, men flera (i alla fall två) folkhögskolor förlägger numer sin sarektur till påsken. det betyder att man rätt som det är kan träffa på massor med människor med tung utrustning, medans dagssnittet annars kanske ligger på två-fyra personer per dag.

Ja, turen ligger ju rätt långt fram i tiden, men lycka till med planerna! (mitt hetaste tips utöver allt detta är att skippa den frystorkade maten, eller i alla fall blanda upp den ordentligt med egen torkad köttfärs, lök, paprika kikärtor, kidneybönor, potatis lax, gud vet allt som går att torka och laga till till nästan hemmastandard på maten. i det här forumet finns många experter på det området, och massor av gamla diskussionstrådar att läsa).

tjipp och hej!
 
Både Staffan och David B skriver att pulka (singular) är att föredra, medan Björn W rekommenderar 2 mindre pulkor. Björn gjorde klart varför han tycker som han tycker. Har ni båda andra synpunkter i frågan?

Njae.. jag har väl ingen annan synpunkt egentligen. Den pulkan jag brukar använda är förhållandevis liten också så jag kan nog hålla med Björn. Det beror lite på terräng och packning.

David - tack för handsktips. "En tunn yttervante", är det gore-tex du menar?

Mina är gjorda i cordura. En skalvante med andra ord, det finns väl i goretex också. Den fleeceinnervante som följde med har jag bytt ut till en varmare lovikka. De påminner om Outdoor Designs Summit pro som northstar har. Med en tunnare fingerhandske får jag då flera kombinationer:
Fingerhandsken för "pyssel" typ matlagning, fotografering etc
Enbart skalvante eller skalhandske och fingerhandske eller enbart handske för skidåkning
Skalvante och lovikka som förstärkning när det är kallt
Men det finns säkert flera lösning men detta har fungerat bra för mig.
 
Lämplig tur

Färdväg
Som lämplig veckotur rekommenderar jag Ritsem-Suorva. Fördelen är framförallt inga svåra och tunga uppstigningar eftersom ni ska ha pulka. Dessutom är lavinrisken minimal.

Starten från Ritsem är idealisk, 10 km på plan is/snö är bra för att hitta en bra teknik och rytm med pulka.
Med övernattning i Akkastugan blir det en lagom första dag. Fortsättning till Kisurisstugan nästa dag är enkel då det är vinterrösat till Kutjaure med tydliga skoterspår hela vägen till Kutjaure. Jag vill minnas att det är knappt 20 km mellan Akka och Kisouris. När ni har passerat Kutjaure infinner sig det stora lugnet. Något enstaka skoterspår till Kisourisstugan brukar det vara, men ni träffar kanppast på någon skoter mera.

Från Kisuris finns två alternativa vägar. Rakt söderut mellan Spietjau och Kisurismassivet till Routesvagge via Sierkavagge. Lämplig att göra en toppbestigning av Kisouris från väster. toppen kan bestigas hela vägen med skidor. Härlig skidåkning hela vägen tillbaka till tältet. Toppbestigningen t.o.r. görs på en halv dag.
Om man inte väljer topptur Kisouris fortsätter färden väster ut via Kisouriskåtan med vidare anslutning till Routesvagge.
Övernattning för vidare färd till Smailja beroende på ork och väder en eller två ggr. Vid Smajla är Vargtoppen och/eller Sarektjåkko (2089) möjliga att bestiga. Väder och erfarenhet får avgöra lämplig topp.
Vargtoppen klaras med god kondition medan Sarektjåkko är mer krävande.
Ofta finns det skidåkare vid smailja. Inte ovanligt heller att någon har grävt snöbivack(er) vid ravinen för Smailajokk där den pålyftbara bron finns. Lämpligt är att ha vilodag i Smaila. Har man tur infinner sig den där dagen med vindstilla, blå himmel och toppturen blir perfekt!
Färden går vidare österut via Perikjaure och Lietjitjaure mot Suorva. Med lätta pulkor och normalt före är det ingen match att färdas på två dagar till Suorva.
Nedfarten sista biten mot dammen är brant. Det brukar vara rösat med röda vägmarkeringspinnar och man kan också se de skoterspår som vanligtvis finns innan trädgränsen. Det kan vara knepigt att hitta nedfarten.
Håll 800-metersnivån från Lietjitjaure och åk sedan rakt norrut efter ni har passerat Slugga.
När man kommer till dom två jokkar som finns markerade på fjällkartan ska markeringen ned till dammen börja, Man är då fortfarande på 800 meter. En brant nedfart på några kilometer avslutar turen.

Utrustning
Jag skulle nog rekommendera varsin pulka för att få harmoni i skidåkningen. Är det nyfallen snö är pulkadragning TUNGT. För att maximera glidet på pulkan är det nödvändigt att valla pulkans undersida med vanlig glidvalla.

Att tänka på är att energiåtgången är mycket högre på vintern i jfr med sommar. Riktig mat brukar vara att föredra om inte hungern ständigt ska göra sig påmind. Välfyllda vattenflaskor (jag har energidryck) ska finnas med vid starten varje morgon.

Tältet bör ha stormmattor för bra förankring om vinden blir hård.
Kylan kommer underifrån, en bra isolering mot snön är nödvändigt. Vi är väl olika känsliga för kyla, jag har alltid klarat vintertältning med 15mm vanligt liggunderlag.
Varmt om fötterna och en rejäl dunjacka uppskattas på kvällen då temperaturen sjunker.
Spade är nödvändigt, det blir oftast en del grävande för att hitta lämplig grovkornig snö att smälta till vatten. Som skydd mot hård vind blir det oftast också en mur av snöblock som görs med spaden för att minska vindens påverkan på tält och skidåkare.

En reservskida som passar både hö/vä fot är att föredra framför 'reservskidspets' som ibland rekommenderas. Ett al-rör ca 2 dm av lämplig dimension för att reparera en trasig skidstav kan bli ovärdelig.

Min erfarenhet är att det behövs 1 liter bensin/pers/vecka och då behöver man inte snåla.
Det är gott att köra köket på min låga på kvällen i tältet när man njuter av den där single malten och sammanfattar dagens erfarenheter.

Övrigt
Att tänka på vid vägval är att snön oftast är vindpackad på kalfjället med mycket bra bärighet. I skogsterräng är det vanligtvis löst och jobbigt att skida framförallt med pulka.

Det går att hyra skotertransport från Ritsem till parkgränsen vid Kutjaure. Jag har gjort det när tiden har varit knapp. Jag kontaktade STF i Ritsem som fixade skoter med förare.

En reflektion jag gjort som jfr mellan sommar och vinter i Sarek är att de renvaktarstugor som finns i området nästan undantagslöst är låsta på sommaren men öppna på vintern. Är det slumpen eller? Mikkasutgan har dock aldrig varit öppen. Men nu (2007?) har man gjort om soprummet vid Mikkastugan till ett utrymme för rastning inomhus, där kan man också övernatta vid krislägen.

Med förhoppning om att du får en fin tur!
/Janne
 
Tack Janne! Jag kunde inte ha önskat mig ett utförligare svar. Ditt turförslag ska definitivt få utgöra "basen" i min planering. Du kommer också med många bra synpunkter på utrustning. Jag måste dock avslöja min okunnighet.
Vad är stormmattor och var får man tag på sådana?

HåkanF
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
kmsellin På tur aldrig sur - söker sällskap igenom Sarek Turskidåkning 1
kmsellin Förslag på upplägg på tur genom Sarek i slutet av mars Turskidåkning 18
luktafotogen Förhållanden i Sarek, slutet på April? Turskidåkning 3
Charlotte_LL Förslag på första-vinter-tur Sarek? Turskidåkning 10
jagjordi Accessing Sarek from Suorva Turskidåkning 1
vandrafjäll Mer tips än tur, Sarek 2022 Turskidåkning 11
vandrafjäll Jag vill dela med mig av min vintertur. Sarek Feb/Mars Turskidåkning 14
vandrafjäll Nån som ska till Sarek nu? Turskidåkning 4
vandrafjäll Jag vill tacka och dela med mig av min vintertur i Sarek Turskidåkning 46
kjpil Skida i Sarek planering Turskidåkning 30
friluftsinorr Sarek mars 2017 turförslag Turskidåkning 7
Bomaye Sarek i mars eller april? Turskidåkning 4
Skare i Åre Sarek i maj? Turskidåkning 1
davst Vintertur i Sarek - liten film Turskidåkning 24
Moltebaer Ej-STF-stugor (i Sarek) Turskidåkning 7
majjen Sarek från väster nästa vinter? Turskidåkning 16
Almgren Man död i Sarek Turskidåkning 20
evets Snow Flapping through Sarek Turskidåkning 8
evets Sarek NP: rivers and lakes dangers Turskidåkning 1
susanvanduijl Isläget i Sarek och turtipps Turskidåkning 3
davst Film vintertur i Sarek Turskidåkning 7
tonymakkaroni Snø i Kvikkjokk og Sarek Turskidåkning 1
Vandrare Turförslag Sarek i April? Turskidåkning 1
majjen Sarek under vårvintern - Tips önskas Turskidåkning 13
majjen Vinteringångar till Sarek? Turskidåkning 24
dave1 Midvinter i Sarek Turskidåkning 21
lotta-lisa Tips från Sarek farare önskas! Turskidåkning 3
skotbjorn STF:s iglootur i Sarek v17 Turskidåkning 1
Tko Suorva-Sarek Turskidåkning 5
Mr Sarek Sarek Turskidåkning 0
hebbe Snö i Sarek? Turskidåkning 10
nylob Sarek efter påsk. Turskidåkning 0
deopepsi TURTIPS SAREK ÖNSKAS Turskidåkning 1
stefan77p Tips SAREK vintertur Turskidåkning 20
Påsktur i Sarek Turskidåkning 5
Skidtur, Padjelanta och Sarek ? Turskidåkning 2
info om Sarek Turskidåkning 0
pallagust Fjellpulken skaklar på Acapulka - erfarenhet? Turskidåkning 1
M.Sundberg Vilken bindning på nis-platta? Turskidåkning 4
Apelsinjos Tips på dagstur från Stendalsstugan? Turskidåkning 4
snögubbe Vilka turskidor för dagsturer på högfjället på vårvintern? Turskidåkning 21
Solstigen Tips på enkel tur nära Göteborg? Turskidåkning 2
PhilipK Fjäll eller skins på Fischer Transnordic 66? Turskidåkning 8
Perkabolo Slipa kanter på fjällskidor? Turskidåkning 5
Jagdå Vad ska man tänka på vid köp av turskida? Turskidåkning 14
utesälen Värdelös konstruktion på Åsnes kortfeller? Turskidåkning 12
GustavOh I brist på e89 crown... Turskidåkning 4
arobsia Bredd på turskidan? Turskidåkning 5
Andreas80 Montera bindningar själv på Åsnes Ingstad? Turskidåkning 11
Fjorr Tips på skidjacka byxa för turskidåkning Turskidåkning 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.