Rökkåta

Är själv intresserad av ritningar till en rökkåta. Hoppas du har fått nått svar och kan dela med dig ;-)
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Det kanske kunde underlätta om ni kunde förklara lite mera. Skall ni bara ha den att röka kött ? Eller skall den även användas som en traditionell kåta, att sova i?
 
rökkåta

Hade tänkt mig en sånn liten rökkåta timmrad som man kan röka fisk och kött i. Vet ej riktigt måtten men nånstans runt 1,5 till 2 meter varje sida fyrkantig sedan timmrad upp från marken ca70 centimeter och sedan vinklad in mot mitten från alla sidor.
 
kall eller varmrök?

Hade du tänkt kall eller varmröka?

Varmrökning är lättast i ett stålfat 125 liter. Skär av toppen. Gör några hack i kanten så att upphängnings stänger får plats. En träskiva över håller på röken. Palla upp på ett par stenar så du kan elda under. I tunnan har du rökspån och enris. Salta och häng in det som skall rökas. Kolla rökens temp med stektermometer 80-95 grader.

Kallrökning kräver lite mera. Normalt har man en rökgång mellan en eldstad där man pyreldar med ved, spån och enris. Rökgången är nergrävd och svagt lutande uppåt. På vägen svalnar den till runt 50 grader. Proteinerna i köttet kommer inte att koagulera (är fortfarande rått). Rökgången mynnar ut i en liten kåta av timmer eller duk vari kött/fisk hänger.

Jag misstänker att det är det senare du funderar på? Hur du bygger kåtan spelar ingen större roll, bara den är förhållandevis tät.

Lycka till
Anders
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips