• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Rida norrut.

Det blir nog lugnare för alla om TS väljer en 4-hjuling i stället (med den inställning som hittills visats när det gäller hästar.)

Iden är i vart fall intressant och "hästsverige" kanske skulle se över möjligheten att knyta ihop litet längre ridleder till ett "gröna bandet" för ryttare.
 
Osams?
På kartan syns öppna partier längre fram där det eventuellt finns 16 timmars bete för hästen.
Vad gör vi?
Svar.
Går till dessa partier, slår upp läger och låter hästen beta där i två dygn innan vi drar vidare.
Börjar kännas lite Rasmus på luffen, det här. Om de där öppna partierna är betbara är de väl troligen inhägnad betesmark som ägs av någon som nog inte gillar att du släpper en skock hästar där.

När jag växte upp (företrädesvis 60-tal) var jag och min kompis helt sålda på reseskildringar. Köpte på oss massor på antikvariat, läste och drömde och planerade sena kvällar. Afrika, Sydamerika... Det där skulle vi också göra. Vad vi inte fattade var att världen förändrats enormt på de få decennier som gått sedan 30- och 40-talen och t.o.m. 50-talet, då de flesta var skrivna. Den värld som beskrevs fanns inte mer. Uppvaknandet var hårt.;)
 
Det spelar roll eftersom de flesta människor inte vill ge sig ut på nåt utan att det finns en plan. De flesta människor som har tillgång till häst har också jobb eller möjligen skola (om det är föräldrarna som finansierar hästen), så de kan inte liksom bara ge sig iväg helt oplanerat.

Det finns alltid nån som styr en karavan.

Att det blir motsättningar och konflikter inom en grupp går i princip inte att undvika. Det som bestämmer hur bra gruppen lyckas är hur man hanterar konflikterna. Detta har man t.ex. konstaterat när det gäller ubåtsbesättningar eller andra grupper som tvingas leva tillsammans under längre tid (t.ex. folk som seglat jorden runt eller gjort andra längre resor).

Att tro att man inte kommer att ha några konflikter är väldigt naivt.
Man ska då förståss ta med en psykolog och låta honom bestämma vart karavanen ska gå så han blir nöjd.
Om vi trycker in på gps:n bara då vi kan välja bort trängselskattevägarna.
Helt klart är att inte alla passar för något sådant här med tanke på frågorna på bekymmer som kan tänkas dyka upp.
Sådana personer har en tendens att ställa till problem som i själva verket inte existerar.
 
Nej, man behöver ingen psykolog med sig. Det räcker normalt med att i förväg ha kommit överens om hur konflikter ska lösas och ha en "grundplan" för vad man ska göra. Det är så man löser det i alla andra sammanhang där en grupp människor ska arbeta mot ett gemensamt mål. T.ex. fotbollslag, fartygsbesättningar eller projektgrupper inom IT-utveckling.
 
Jo, men man kan fortfarande prata om vintern.
Var någon i tråden som påstog att ja det kanske finns slädar för djupsnö, men det finns inga hästar som kan gå i djupsnö.
Motfrågan är då, varför tror han att man byggt slädar för detta ändamål i så fall.
Är det älg som ska dra släden tror han.
Här är en häst i djupsnö.
https://youtu.be/A-HTCdo_xeI
 
Tänk efter nu! En häst som används för att köra timmer står stilla och äter möjligen havre större delen av tiden. Det tar lång tid att lasta och lossa en timmerfora. Sedan har den oftast några hundra meter att gå i djup snö innan den kommer till ett gammalt slädspår som den kan gå i.

Har du häst?

Det är ett mycket hårt arbete för en häst att gå djup snö, kanske klarar den någon timme sedan behövs en lång rast.

Jag vill inte vara elak men du borde sluta fantisera och planera för verkligheten i stället.
 
Det finns slädar för djupsnö, för hästar som ska dra dom längre sträckor.
Inte för timmer, utan för transport.
Sen är det stor skillnad på snö och snö, i filmen såg det ut att vara en tyngre typ av snö, även nysnö och snö som legat längre tid skiljer.
Sen beror det på hur kallt det är när snön faller, osv.
I sådan snö som på filmen kan man nog inte begära att hästen ska forsera mer än 10km på en dag.
Oftast var det frågan om avståndet mellan bebyggelse, 10-15km.
Städarna har vanliga medar, men även vingar ut på sidan, för att tränga bort djupsnö.
Hittat hur släden ser ut, tyvärr kör dom inte i djupsnö, men man förstår principen.
https://youtu.be/Njdy2jdV0Vs
Där
 
Senast ändrad:
Sorry

Skall det fungera med "släde" i djupsnö så måste det vara typ pulka som går ovanpå snön. Det är ok med medar men är det medar som gräver ner sig en halvmeter eller mer så blir det väldigt tungt.

Den hybrid till släde som du hittat på youtube fungerar nog men blir tungt i längden om det bara är djupsnö. Troligen är breddningen av släden gjord för att motverka vältning när medarna skär ner i ojämnheter i marken under snön .

Sedan torde det vara omöjligt för en häst att gå några längre sträckor med snö upp till bogen - då pratar vi meterdjup snö. Däremot går det nog bra med en par tre decimeter. Skall man då gå vintertid norrut i Sverige så måste man söka sig till vägar som plogats då och då, att gå ut i skogen torde vara omöjligt. Om det inte finns nysnö så är risken stor att vägen är sandad vilket också ställer till det.
 
Breddningen är gjord för just lössnö, och även själva släden.
Finns ritningar på denna, och man kan se att medarna sticker ner väldigt grunt, 15-20cm? Gissningsvis.
Om vältningsrisken var ett problem skulle man i första hand breddat medarna.
Slädevulutionen har stannat vid den här typen av släde för just lössnö.
Sen finns samma släde med påbyggnader av olika slag, mer eller mindre husvagn.
Men då krävs givetvis fler hästar i den lösa snön.
Bild med överbyggnad.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Orlowski_podrozny.jpg
Kan en älg och rådjur ta sig fram i djup snö, kan även hästar.
Med snöskor hade hästen i filmen inte sjunkit ner så långt, .
Renar är oslagbara, för dom har inbyggda snöskor, och även kameler har vissa fördelar.
Älgars princip bygger på att snödjupet inte går över en viss höjd, eftersom dom sjunker ner, och har långa ben.
 
Jag har följt den här råden och läst med intresse ända sedan jag svarade senast. Några fina Klipp har jag sett. Måste revidera min första uppfattning om att jag inte hade något vettigt att säga i den här tråden utifrån att jag inte kunde något om hästar och Transporter i snö. Nåväl i jämförelse med resten av gänget här står jag mej bra. Den första fina filmen om skogsarbete. Jo hästen pulsar lite djup snö. Jag vill påstå att en mil om dagen går inte i längden. Men Lassen körs efter basvägar som är hårda och trampade. Sånt orkar hästar om de får tillräckligt mycket mat. Exemplet med älgar rådjur och till och med renar faller. För det första rör sig inte såna djur speciellt mycket i denna typ av före utan de står till och betar. De har dessutom klövar som bär bättre än hästens hovar. De har lättare kropp och ett snålare energisystem. De utnyttjar alla typer utav skoterspår bilvägar och så vidare som finns för sin förflyttning. Ja inte historiskt förstås eftersom att sådant inte fanns förr. Gällande den där speciella snö släden är det ju bara en vanlig liten kälke Som breddats med ett lite större flak För att kunna köra större lass med förmodligen hö. Just detta med att köra hö i snö har jag stor erfarenhet av dock med skoter. Att läsa in någon större lössnö tanke med den kälken är En irrväg. Efter att ha läst ytterligare en tid sedan jag senast svarade är jag helt säker på att denna tur bör göras på sommaren Om den inte skall innebära total misär för hästar och folk. Finns en hel del forbönder i trakterna av Jämtland och Hälsingland som kör långa turer över flera veckor med hästar och tjälkar. Uppsök och prata med folk som kan det här med vinterkörning och hästar.be att få följa med kanske? Det är mitt bestämda råd.

Bosse
 
Som jag förstått det har TS uteslutit vintern men vill ändå fortsätta att diskutera den möjligheten - varför kan man fråga sig. Kanske är det mesta mera avsett för att hålla tråden igång än att skaffa sig förutsättningar och råd inför en längre förflyttning med häst i vårt land.

Du har säkert helt rätt när det gäller kälken - någon "snösläde" är det förvisso inte. Det finns nog inte några slädar gjorda för att gå i obanad terräng eftersom man aldrig förflyttade sig med släde i sådana områden förr i världen, då red man möjligen (även då helst längs stigar).

Vi är väl litet av "vildmansromantiker" alla som hänger här på utsidan men tydligen har vi väldigt olika verklighetsförankring.
 
I det gamla Sverige fanns ett system av transportvägar som användes både sommar och vinter. Det användes regelbundet och det var därför ganska så hårt trampat vintertid. Det gick i mellan byar och till arbetsplatser. På arbetsplatserna trampades vägarna i mellan skogen och vattendragen där flottningen skulle ta över. Man körde även med sladdar, vattnade och byggde kurvor av timmer om det var nerförsbacke.. Skulle man köra hem hö från en slåttermyr Gjordes detta vid lämpligt före. I regel exempelvis på första snön för att kälken skulle glida lätt på hal snö och frusen mark, men hästen inte möta motstånd i djup snö. Dessa vägar gick lite hit och dit och band samman vårat bondesamhälle. Skulle tro att det närmaste vi kan hitta nu för att åka med en häst vintertid vore om vi tog skoterlederna.
Som en ren reflektion skulle jag tro att en släde för hundspann skulle kunna göra sig ganska bra efter en häst också förutom att hästen trampar ner sig så det blir ett vickigt spår så som inte hundar skapar. Fast mig veterligen så kör heller inte hundspannen omkring i djupsnön.

Bosse
 
Hade det lite lungt på lunchen här på jobbet. Tittade på filmen om lös snö släden igen. Kanske faktiskt att den flyter på snön. Om det är orörd snö på sidan om så finns det är ju faktiskt lite platta på flaket att flyta på. Medarna kommer väl då att hänga ganska löst i själva häst spåret. Någon form av brätte finns det också fram. Kan hända dömde jag ut den väl kategoriskt. Håller också med tråd startar den om att trugor på hästen i filmen hade hjälpt. Å andra sidan kanske den hade trugor. Enligt mig omöjligt att se. Hästar hade ju små snöskor som egentligen inte bar i djupsnö utan endast på mjukt underlag. Dock att nu se på filmen så tycker snön ser rätt normal ut för att vara midvintersnö, Åtminstone här i Jämtland eller södra Lappland där jag är van att vistas i snö. Även snödjupet verkar normalt.

Bosse
 

Logga in