Receptförslag torkad mat

Så är det snart dags att börja torka mat för sommarens vandringsäventyr. Jag tar tacksamt emot tips för goa recept på torkat, samt erfarenheter om tillagning av olika matvaror.

Några erfarenheter vi har av torkning:
Köttfärssås: Går utmärkt att torka, blötlägg i varmt vatten ca 20 minuter brukar räcka! Väg före och efter torkning för att få reda på mängden vatten att blötlägga med. Här kan man ju också se till att få betydligt mer kött än som brukar finnas i de (patetiska) frystorkade spaghettirätterna.

Fisk: Plattfisk som först rimmas (saltas) och sedan torkas går utmärkt att göra goda grytor av. Häll av blötläggningsvattnet bara, om du inte gillar _salt_ mat.

Kyckling: Har inte lyckats bra med detta. Köttet blev i det närmaste oätligt. Här undrar jag om någon har lyckats, och i sådana fall, hur?

Marinerat oxkött i tunna skivor: Kan ätas direkt. Tog lååång tid att blötlägga dock. Några idéer på recept? Vi äter det med potatismos...

Potatis: Fick inte detta att bli bra. Någon som har tips om förkokninstider och efterföljande tillagning, eller annat att tänka på för att det skall bli bra?

Köttfärs: Går bra. Kan användas i grytor bla. Andra idéer?

Grönsaker: Lök, purjo, morot blir fina att ha i grytor.
Persilja säljs ju färdigtorkat...

Torkad svamp: Gott i grytorna. Säljs ju även färdigtorkade (dyra...) om man inte orkar plocka själv.

Som utfyllnad i grytor går det bra med nudlar och cous-cous bla. Andra idéer?

Buljongtärningar är också suveränt för smaken...

Så finns det andra idéer, tips mm, skriv gärna en rad om detta.
 
torkad mat

Hej pär
Kan väl börja med kycklingen, så här gör du: Koka kycklingen en timme i en kastrull, där kan du ha i en buljongtärning eller vad du vill.
Sen är det enkelt att ta bort köttet och sen bara in med det i ugnen i tunna bitar.
Har precis varit på en 3 veckorstur till jotunheimen och kycklingen med currysås o ris vart kanongod, behöver knappt blötläggas.
Anledningen till att jag vet detta är för att jag gått en kurs med sveriges torkdrottning Anita forsell och det är bara att läsa hennes bok friluftsmat där står det allt. Den finns att få tag på i de flesta bra bokhandlarna med jag har sett den på stf:s fjällstationer, den kostar max en hundring.
Där står hur man gör och en jävla massa recept oxå.
Lycka till
marcus
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Kyckling

Jag gjorde som Anita beskrev i boken, kokade kycklingen en stund och sedan torka. Men det tog en hiskelig tid vid blötläggningen, och resultatet blev mediokert. Men jag skall försöka igen, kanske kokade jag inte tillräckligt lång tid.

Vad gäller Anitas bok har jag iofs gamla upplagan, men tycker den är aningen tunn vad gäller recept och vag vad gäller vissa uppgifter om torkningen.
 
Kyckling går finfint

Hej Pär,

Du undrar i ditt långa inlägg om någon har erfarenheter av att torka kyckling.

Jag är novis inom egenhändigt tillverkad och torkad friluftsmat, men provade ändå förra året inför en Sarek vandring.

I all enkelhet köpte jag "Mor Stinas" färdiga kycklingpaket, skar ner kycklingen i mindre bitar, tillsatte buljongtärning och "eldade" på kryddningen lite. Efter en natts torkning, var vikten mycket låg.

Både jag och min vandringskamrat gillade verkligen skarpt vad vi åt.
Enligt mitt tycke blir det kanonbra. Prova igen så får du se.

P.S. Vi blötlade maten ca 3 tim innan tillagning.
 
Torkad kyckling

Torkade du kycklingen från "rått" tillstånd, eller tillagade du den före torkningen?

// Robert
 
Kyckling i torkat tillstånd

Hej Robert,
Jag gjorde det så enkelt som man bara kan. Jag köpte helt enkelt Mor Stinas kycklingpaket, skar ned kycklingköttet i små bitar och så in i ugnen i ca 6 tim a 50 graders värme. Sedan tillsatte jag en kycklingbuljongtärning och så var det klart!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips