Recept på fryspåsmat

Jag skulle vilja ha lite tips på fryspåsmat, dvs mat som man bara behöver tillsätta kokande vatten + olja eller dylikt i påsen likt frystorkad mat.

Jag använder bara sådan mat när jag är ute då det smakar mycket bättre än all frystorkad jag provat. Jag har dock bara använt de recepten som finns i boken "Fjällmat" och även om de är goda så skulle jag vilja ha mer recept då det bara är några få av recepten i boken där man bara tillsätter vatten i påsen.
 
Senast ändrad:

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Tack för det. Jag har börjat kolla igenom dem. Finns det möjlighet att skriva in receptet i videobeskrivningarna?

Var får du tag på soyastrips, torkad räkor odl? Hittar man det i vanliga matbutiker? Quornfärsen du hade i första rätten, köper man den färdigtorkad, eller har du stekt den och sedan torkat den?
 
Pulverkokosmjölk o frystorkade i räkor i mataffärer specialiserade på asien. Allt annat i vanliga mataffärer av valfritt namn (kedjor). Förutom grädde och torsk, det och annat hittar du på friluftsmat punkt nåt.

Grejen är att har du väl börjat med 2-3 maträtter så kommer du enkelt kunna klura ut andra rätter (läs egna) själv. I början mätte jag som fan, både vikt och volym och använde miniräknare för att komma fram till "rätt" mängd vatten. Nu, inte jättemånga rätter senare, funkar det fint med att använda känslan istället. Mina rätter i videoklippen är lite större än en portion, se dom mer som 1,5-2 portioner. Visserligen äter jag väldigt lite nu då jag gått ner för mycket i vikt, men jag tror ändå det är ganska stora portioner.
 
Svarade inte på alla dina frågor märkte jag.

Jag gjorde dom filmerna ganska snabbt och la upp dom för att hjälpa till med idéer, mest. Om jag ska lägga upp recepten måste jag gå igenom alla filmer och skriva ner dom - väldigt tidskrävande. Recepten hittade jag på under skedets gång, jag började med en grundidé och ingredienser, sen blev det som det blev; vissa lite stökigare än andra :).

Quornfärsen är vanlig torrvara från butik. I anvisningarna står det att man ska förvälla en stund, sila ordentligt (trycka ut vattnet) och sen fräsa/bryna. Iom att jag ville tillverka påsmat så sket jag i anvisningarna - har inte märkt nån försämring av smaken.

Enda extra tipset på potatismoussakan är att efter du hällt i det kokande vattnet i påsen så bör du koka den 1-3 minuter extra. Man kan säkert göra moussakan med äggplanta istället, och det kanske skulle funka bättre (slippa koka efteråt), men jag har halvdåliga erfarenheter av äggplanta (som på franska heter aubergine).

När du väl gör påsmaten ute på fältet så är det bästa att ha i för lite vatten än för mycket. Du kan alltid ha i mer sen, men har du i för mycket får du en soppa/gryta som kanske inte blir så bra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips