Recept på bröd önskas

Jag vill gärna ha recept på all slags bröd man kan baka till i naturen. Både över öppen eld, glöd och Trangia kök.

Både matbröd och "efterrättsbröd" och gärna då sånt man kan bära med sig på en fjällvandring.

// EmSt
 
Glödkaka

2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
ca 1 dl vatten
1. Rör ihop och knåda degen
2. Platta ut till en tunn kaka
3. Stek kakan i en stekpanna, vänd den ofta
 

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Fjällagg

Fyra sorters mjöl, bakpulver, brödkrydda i plastpåse. Häll i lite vatten i stöten i plastpåsen och knåda ihop degen i plastpåsen så blir det inte så geggigt. Ta ut den ihopknådade degbollen och dela upp den i småbollar. Låt ligga framme ett tag så blir degen bättre. Småbollarna så stora att när du plattat ut en boll ryms den tunn i en stekpanna. Torrgrädda båda sidor i ej alltför hög värme.

Gott varmt med smör på och annat pålägg. Egenlagad hjortronsylt på ger en god efterrätt:)

Raskesven
 
Scones-mix

Tog med ett paket färdigblandad scones-mix till fjället - och misslyckades totalt, trots att det bara var att tillsätta vatten. Resultatet blev halvgräddat pannbröd och svårt nedsmutsad disk (som var nästintill omöjlig att få ren i det kalla jokkvattnet). Problemet var att få jämn och lagom hög temperatur på Trangiat. T-röd tillåter inget finlir... Men jag ska försöka i år igen!
 
Re: Scones-mix

Hedman; sa:
Tog med ett paket färdigblandad scones-mix till fjället - och misslyckades totalt, trots att det bara var att tillsätta vatten. Resultatet blev halvgräddat pannbröd och svårt nedsmutsad disk (som var nästintill omöjlig att få ren i det kalla jokkvattnet). Problemet var att få jämn och lagom hög temperatur på Trangiat. T-röd tillåter inget finlir... Men jag ska försöka i år igen!

Jag har förberedit mig med gasbrännare :)
 
Det finns ju det klassiska Bannock-brödet. Jag har en receptsamling hemma (den är från webben men jag hittar den inte nu) på en mix som man tar med sig och genom att variera mängden vatten och tillsatserna så kan man göra bannocks, sockerkaka, pannkakor, muffins, hårda kakor och lite mer.

Vi har kört de recepten med våra scouter, varje patrull fick samma grundmix men olika tillbehör och instruktioner (och sen fick de bygga olika typer av ugnar också).

Ah, kom på att jag hade ju "översatt" den till svenska enheter så jag hade recepten i Word:

Grundrecept på mix
14 dl Mjöl
2 msk Torrmjölk
1 msk Salt
3 msk Bakpulver
4 msk Socker
3,5 dl Matfett/olja
Blanda torra ingredienserna och blanda sen ner matfettet med mixer så blandningen blir gryning och fin.

Pannkaka
15 dl Mix
5 dl Vatten
2 msk Torrmjölk
1 Ägg (eller äggpulver)
Stek i stekpanna.

Småkakor
5 dl Mix
1,25 dl Vatten
Knåda i påse, kläm ut klickar, grädda i nån form av ugn.

Mjuk kaka
Som småkakor, men tillsätt två ägg (eller äggpulver), toppa med smör och farinsocker eller nötter och torkad frukt. Bakas i nån form av ugn.

Bannocks
Som småkakor, men baka ut till bröd i pannan istället för att baka i ugn.

Muffins
2 dl Mjölk
5 dl Mix
2 tsk Vaniljsocker
1 dl Socker
Blanda gärna i nån frukt eller bär (blåbär från skogen är fint). Mjölken kan göras på torrmjölk.

I originalet fanns det några fler varianter, men de krävde nån form av färskvaror så de översatte jag inte till våra scouter.
 
Indiskt bröd

Jag hittade ett så jag svarar på min egen fråga:

För 8 personer:

4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt


Tillagning:

Blanda en deg av ingredienserna. Degen kavlas ut till runda plattor ca 10 cm i diameter och några mm tjocka. Mjöla väl under kavlingen. Bakas i torr och het stekpanna någon minut på varje sida.

Perfekt till grytor och soppor....
 
Schlangenbrot / Pinnbröd?

350 g Mjöl
1 Pck. Bakpulver (3-4 tsk)
½ tsk Salt
40 g Smör eller Margarin
1 dl Mjölk
1 Ägg

Blanda först alla tillbehör utom mjölken. (I tex en plastpåse). Tillför sedan mjölken. Gör en orm av brödet och ringla det runt toppen av en spetsad och ren tillräckligt lång pinne. Gräddas över eld.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips