Problem med Trangia multifuel

Sitter du och tittar på köket eller sätter du på en kastrull? Det kanske gör skillnad. Jag bara spånar fritt. Jag vet att mitt kök brinner bra mycket mer stabilt med en kastrull ovanpå.



Näe, hade du verkligen det? Om jag förstår det du skriver så beskriver du situationen som följande:
1. Du tänder köket som vanligt.
2. Nåt går fel. Flaskan är ON.
3. Det pyser "luft" (om flaskan är ON är det troligtvis förångad bensin med fel bränsleblandning som gör att det inte antänds).
4. Det slutar pysa, kommer lite bensin och sen inget.
5. Du kopplar loss och det läcker bensin.

Ingenstans ovan har du bränt ur bensinen, så det borde rimligtvis läcka när du kopplar loss. Även om du vänt på flaskan efter att lågan slocknat är det inte säkert att det räcker. Det brukar ta 1,5 minuter att bränna ur.

Jag har ingen kastrull på när jag testar. Din beskrivning enligt 1-5 ovan är korrekt.

Det tar nog 1-1,5 minut innan trycket sjunkit så pass att det inte pyser, du menar alltså att bensinen kanske förångas snarare än förbränns?
 
Det tar nog 1-1,5 minut innan trycket sjunkit så pass att det inte pyser, du menar alltså att bensinen kanske förångas snarare än förbränns?


Nu blir det lite OT, men det är bra om du är helt på det klara med hur ett bensinkök funkar. Bensinen förångas _alltid_, _även_ när den förbränns. Så här funkar ett bensinkök:
1. Du dränker köket i bensin och tänder på. Det värmer köket.
2. När köket är tillräckligt varmt kommer bensinen närmast värmarkoppen att förångas. På Primus (och Trangias) grejer kan man se det när det börjar skvätta från munstycket (det ryms lite bensin i utrymmet mellan munstycket och kranen).
3. Därefter släpper du på den förångade gasen som sprutar ut ur munstycket och antänds. (Om bensinen fortfarande är flytande märks det, jag lovar. Märks, som i ett meterhögt eldinferno som du förhoppningsvis kan ta dig tillräckligt nära för att stänga av.)
4. Köket går finfint. (Skulle lågan här slockna skulle det fortfarande komma förgasad bensin ut ur munstycket. Det ser ut precis som luft, d.v.s., det syns inte alls. Det skulle fortsätta förångas ett bra tag efter att lågan slocknat p.g.a. att brännarkoppen är brutalt varm och av mässing.)

Så, ja. Om du inte har bränt ur slangen _innan_ lågan släckts så är "luften" inte luft utan bensin. Men det förklara ju inte varför ditt kök inte funkar, bara varför din koppling läcker bensin. :(

EDIT: Testa att dubbla förvärmningen. Två sekunder låter lite. På sommaren kör jag drygt tre och på vintern typ sex.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Nu blir det lite OT, men det är bra om du är helt på det klara med hur ett bensinkök funkar. Bensinen förångas _alltid_, _även_ när den förbränns. Så här funkar ett bensinkök:
1. Du dränker köket i bensin och tänder på. Det värmer köket.
2. När köket är tillräckligt varmt kommer bensinen närmast värmarkoppen att förångas. På Primus (och Trangias) grejer kan man se det när det börjar skvätta från munstycket (det ryms lite bensin i utrymmet mellan munstycket och kranen).
3. Därefter släpper du på den förångade gasen som sprutar ut ur munstycket och antänds. (Om bensinen fortfarande är flytande märks det, jag lovar. Märks, som i ett meterhögt eldinferno som du förhoppningsvis kan ta dig tillräckligt nära för att stänga av.)
4. Köket går finfint. (Skulle lågan här slockna skulle det fortfarande komma förgasad bensin ut ur munstycket. Det ser ut precis som luft, d.v.s., det syns inte alls. Det skulle fortsätta förångas ett bra tag efter att lågan slocknat p.g.a. att brännarkoppen är brutalt varm och av mässing.)

Så, ja. Om du inte har bränt ur slangen _innan_ lågan släckts så är "luften" inte luft utan bensin. Men det förklara ju inte varför ditt kök inte funkar, bara varför din koppling läcker bensin. :(

EDIT: Testa att dubbla förvärmningen. Två sekunder låter lite. På sommaren kör jag drygt tre och på vintern typ sex.

Principen för själva förbränningen kan jag egentligen, har nämligen åkt en hel del mc med tillhörande mek. Tänkte dock aldrig så långt som att det kunde vara förångad bensin och inte trycksatt luft som pös ut.

Jo tack, "eldinfernot" har jag faktiskt råkat på, fast inte meterhögt. Faran med att använda köket i ett tält blir ganska uppenbar efter en sådan upplevelse. Tur att man har möjlighet (och förstånd) att träna på sakerna hemma i lugn och ro innan man ger sig ut skarpt.

Skillnaden mellan att förångas och förbrännas är för mig att förångning bara leder till att bensinen "försvinner" medans den vid förbränning brinner med synlig låga. Jag får prova längre förvärmning och se om det gör skillnad.

Tack så länge för tipset.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips