Planerad bergstäkt vid Skälefjäll

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag hade tänkt skriva ett brev till ansvariga politiker (finns det sådana, eller togs beslutet helt av tjänstemän?) och beskriva hur viktigt klättringen är för mina besök till Bohuslän och i synnerhet hur viktigt Skälefjäll är, samt hur viktig frågan är för att jag skall fortsätta rekommendera Bohuslän som en destination.

Någon som vet vem jag bör rikta brevet till?
 
Jag har skickat följande som e-post till GeoPro. Jag rekommenderar att andra bekymrade skriver personliga brev. Jag anser brev bör
1) Vara artiga, sakliga och personligt hållna
2) Ta upp Skälefjälls betydelse både personligen och på vidare plan
3) Vara korta och koncisa (här misslyckades jag, med vafan)


Rörande brytning av natursten vid Skälefjället

Till berörda,

Hej!

Som vitt jag förstår så är det ni som samlar in synpunkter rörande en planerad bergtäkt vid Skälefjället. Jag förstår att stenbrytning är en viktig och historisk industri i Bohuslän, men jag är personligen bekymrad över en täkt så nära klättringen på Skälefjällets nordvästra sida.

Klättringen i Bohuslän är av nationell, nordisk, och internationell betydelse. (Se t.ex. juli/augusti-numret 2008 av den tyskspråkiga "Klettern" http://www.klettern.de/heft/2008/juli-august-2008.230651.5.htm, reportage i den amerikanska "Climbing" http://www.climbing.com/exclusive/features/americanmeatballs/index.html, eller detta års juli-nummer av engelska "Climb", med omslagsbild från Häller och huvudartikeln "Stone Kingdom Of Dreams" om klättringen i Bohuslän http://www.climbmagazine.com/back-issues). Skälefjäll är en av de viktigaste bergen i Bohuslän, både för att den erbjuder så fin och fysisk utmanande klättring och för att det är en av de få klipporna som erbjuder klättring i skuggan under varma högsommardagar.

Jag är inte en lokal klättrare, utan bor i norra Sverige, men besöker -- trots att jag har betydligt närmare till klättring i absolut världsklass i Norra Norge -- Bohuslän runt en vecka om året. Jag kommer att fortsätta besöka Bohuslän även om klättring i Skälefjäll störs ut, men förmodligen aldrig mer under sommaren.

På mina resor träffar jag klättrare från hela världen och när mina internationella vänner frågar om klättring i Sverige brukar jag i första hand rekommendera klättring i Bohuslän, bland annat för att jag vet om en värmebölja kommer in kan de fly till Skälefjäll som erbjuder mycket fin klättring, med bland några av Skandinaviens mest betydande extrema leder, blott 70 meter från var jag förstår Hallindens Granit hoppas bryta sten.

Ursäkta för att mitt brev blev så långrandigt, men det är en spegling av hur bekymrad jag är och min vilja att försöka förklara hur viktig jag anser Skälefjäll är för oss klättrare.

Med vänliga hälsningar,

Namn
Postort

 
Jag fick rätt snart ett svar på mitt brev, de relevantaste delarna citerade nedan

GeoPro sa:
[...]

Vid en jämförelse med vanliga bergtäkter, d v s sådana täkter där berg sprängs och krossas till ballast, är blockstenstäkter en tyst och skonsam form av bergutvinning.Den planerade blockstenstäkten är därtill, i jämförelse med andra blockstenstäkter, väldigt liten. Det kommer således inte bli fråga om någon intensiv verksamhet. Merparten av själva brytningen kommer att ske med hjälp av s k linsågar. Dessa maskiner är i princip självgående och har en låg ljudnivå. Borrning och sprängning (för att möjliggöra linsågning) sker endast under en begränsad tid. Därutöver kommer den blockstensbrytning som planeras inom området endast att bedrivas under helgfria vardagar.

Det kan iofs inte uteslutas att ev klättrare vid Skälefjället kommer att uppmärksamma verksamheten men baserat på min erfarenhet av blockstenstäkter vågar jag påstå att den planerade verksamheten, p g a dess ringa omfattning, inte kommer att medföra någon påverkan av betydelse på Era möjligheter att utnyttja Skälefjället för klättring.

p.s om Ni har vägarna förbi Brastad får Ni gärna besöka blockstenstäkten "Prästtorp" som är belägen i den östra delen av Brastad. Prästtorp är storleksmässigt att jämföra med den planerade verksamheten norr om Skälefjället. Ni har då möjlighet att bilda Er en egen uppfattning om den planerade verksamhetens omfattning.
 
När en länsstyrelse prövar tillåtligheten för en bergtäkt väger områden med formella skydd tungt.

Har klätterförbundet provat att föreslå valda delar av bohuslän (eller något annat klätterområde)som riksintresse för friluftsliv?

Jag roade mig med att skumma lite i naturvårdsverkets Handbok 2005:5 om riksintresse för naturvård och friluftsliv. Om man t e x läser på s 32 så förefaller det inte för mig (som i detta fallet är en subjektiv klätternörd) som helt taget ur luften . Tror inte det är så lätt för lejonparten av alla klätterklippor, men bohuslän kanske skulle kunna anses "stå ut" lite från mängden.

I synnerhet de klassiska klipporna Hallinden, Häller, Välseröd, Skälefjäll och kanske några till borde kunna vara värda riksintressestatus.

Även om den aktuella bergtäkten inte skulle vara något hot så ligger ju framtiden öppen, man kan aldrig veta vad något företag, organisation eller person sitter o planerar.
 
Senast ändrad:
Regeringen gick våren 2009 ut och sa att man kommer att ge Naturvårdsverket i uppdrag att se över riksintresseområdena. De områden som idag är klassade som riksintressen för det rörliga friluftslivet fick sin "utnämning" för drygt 20 år sedan. Förre miljöministern Carlgren gick 2009 ut med information om att man ska se över riksintressena för att också inkludera nyare former av friluftsliv, som t ex klättring. Från Svenska klätterförbundets håll har vi börjat se över vilka klätterområden som skulle kunna föreslås bli klassade som riksintressen, för att förhoppningsvis kunna komma med snabb respons när en förfrågan kommer från Naturvårdsverket. Än så länge har en remiss gått ut till klubbarna, som vi har fått en hel del respons på. Exakt hur listan som föreslås till Naturvårdsverket kommer att se ut i slutänden är dock för tidigt att säga, men det är väl ingen vild gissning att stora delar av granitbältet i Bohuslän kommer att inkluderas där.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips