pepsi can kök

Är det någon som vet om det finns någon svensk beskrivning på hur man gör ett sk pepsi can stove.Mvh Tomas Malmros
 
http://www.garlington.biz/Ray/YACCS/index.htm

Bild på den färdiga spisen:
cutouttop.jpg


Skaffa en tom läskeburk och ta bort öppnaren:

can2.jpg


Markera med en penna två st streck runt burken. Ett streck 19 mm upp från botten, och ett 38 mm ner från toppen:

markedcan.jpg


Klipp av buren på mitten mellan strecken:

halfcan.jpg


Klipp sedan rent underdelen och överdelen, längs de markerade strecken:

cutcan.jpg


Klipp ca 15 mm breda flikar på överdelen, klipp ner till strax nedanför (1 mm nedanför) ”skuldran” på burken:

cantop.jpg


Pressa försiktigt ner överdelen i underdelen, se upp så att inte flikarna viks:

assembled.jpg


Klipp bort överdelens topp med konservöppnare eller en avbitare. Nur är brännaren klar!:

cutouttop.jpg


Först kommer det bara att brinna i själva ”koppen”, men när det sedan börjar brinna i springan mellan överdelen och underdelen (inom 15-30 s) så ställer man på en gryta på själva toppen
 
När behövs en sån här?

Jag har sett den här tidigare, men undrar. När behöver man ett pepsikök?
 
Någon som byggt en sådan här brännare och sedan gjort ett "coffee can windshield" till? Blir det i så fall för varmt i brännaren? Har sett andra varianter på "coke can stoves" med kaffeburk till, men den här är ju billigare i materialkostnad! :)

Kort sagt - någon som testat och funkar det?
 
Re: När behövs en sån här?

tholi75; sa:
Jag har sett den här tidigare, men undrar. När behöver man ett pepsikök?

Naer man saknar ett vanligt koek och aer foersnaal foer att koepa ett.

Vad anvaender man foer braensle till det? Jag oevervaeger att gaa ut och koepa en burk oel saa att jag kan bygga ett billigt koek imorgon, saa att jag kan koka mitt kaffe naer jag vill.

/Stellan
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Man kör T-Röd eller motsvarande med det, methylated spirits heter det i UK. Här är bilderna från min provkörning tidigare i vår. Jag är klart nöjd med lillspisen, fungerar klanderfritt till små uppkok av vatten vilket är allt jag behöver.

47b4da04b3127ccebdd4ec503e620000001610


47b4da04b3127ccebdd4ecd43ee60000001610


47b4da04b3127ccebdd4eadebfdf0000001610


47b4da04b3127ccebdd4ec51bf530000001610
 
värme

Blir den inte väldigt varm under? Kan man ställa den direkt på backen om man är ute i skog och mark, eller hur gör ni?
 
*asgarvar*

Att ni orkar, med bilder och allt. Angamenmanget här skulle man nog kunna använda till att skapa fred på jorden.:)

Jävlar vilken effekt. Aldrig att jag skulle våga använda den där i yttertältet.
 
Såna där brännare är inte värre än Trangias spritbrännare när det gäller lågan.

Fördelen med dem är vikten, de väger i princip ingenting. Sen är vissa modeller så pass enkla att bygga att man kan göra dem som "nödkök" om man skulle bli av med sitt ordinarie.

http://www.brasslite.com är ett lättviktskök som har bättre verkningsgrad dock (det är gjort av mässing vilket gör att spriten förgasas bättre).
 
Slängde ihop ett i går kväll... Ett problem jag råkar ut för är dock att vid överfyllning (ändå inte speciellt mycket) så "kokar" spriten ur längs skarven och brinner på marken (eller på tältduken:))
Nån lösning?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips