Överleva på vilda växter

Hej,
jag undrar om man kan överleva på att äta gröt av vilda växter i Svenska skogar. Vilka växter är bäst? Och hur tillagar man dem.
Vänliga hälsningar
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Överleva - javisst.

Hur länge är en annan fråga.

Försvarets överlevnadsbok rekommenderar minst 500kcal i kolhydrater om dagen för att kunna fungera någorlunda. Det går att samla ihop om man vet vad man gör.

Efter några dagar måste man börja få i sig protein, och det är svårare att hitta i växtriket.
 
Tack, perfekt länk! Jag har läst lite om mat som åts under svältår i Sverige förr och var nyfiken på om några av dessa födoämnen används av överlevnadsentusiaster idag eller om de är för besvärliga att samla in / ger för lite näring för att det ska anses mödan värt idag? Tex åt man gröt på lavar, tallbark, syrgräs, klöver, ollon, jord, sågspån... Åtminstone de sista alternativen kanske inte var så hjälpsamma för att överleva egentligen. Någon som provat att klara sig en tid på liknande kost enbart? Vore spännande att höra!
 
Låna och läs Stefan Källmans utmärkta bok Vilda växter som mat och medicin. Där står det allra mesta. FMs Överlevnadshandbok är oxså en god källa att ösa ur, låna och läs den. Sen finns det minst 500 till fast på främmande språk. http://www.bushcraftuk.com/downloads/pdf/h_overlevnad.pdf

Det är inte bara sort, det gäller tidpunkt för skörd och beredning, sen är det mesta i smakväg en bit från kilogodishyllan. Det tar tid och du blir garanterat inte fet på det. Den som svälter mår illa och begår dumma misstag.

Gå gärna en av SÖSs växtkurser.

Mätt framför datorn verkar det härligt enkelt, men ute med blöta kläder och hungrig är det inte riktigt detsamma. Men roligt är det om man nalkas ämnet utan för stora förhoppningar om att kunna bli en ny blåbärstarzan.

go tur
 
Du kan också läsa in dig en del på samernas äldre kosthållning. Utöver sådant som nämns i överlevnadshandböcker, så kan man lära sig om tillredning av en del annat smått och gott.

Ett länktips. Behandlar även kött av olika slag.

Mvh /Joel
 
Den "bark" man använder är väl inte det som vi normalt kallar bark.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Barkbröd

"Det är inte den yttre barken som används, utan ett tunt skikt (floem) som finns mellan veden och ytterbarken. Smaken är kraftigt besk. Man skördar barken på våren då saven stiger och det släpper lätt, därefter torkar man den och sedan rostar över eld tills den blir skör och möjlig att finfördela och sikta till ett mjöl."
 
Som vanligt är cykeln insamling, tillagning och bruk. Sällan något som man gör på en förmidag.

Goa ätliga rötter, fisk och vilt kräver alla gedigna praktiska kunskaper för att få samt en myckenhet av tid, under tiden hinner man man bli hungrig flera gånger.

Även där fällfångst tillämpas lagligen krävs otaliga fällor för att få byte, varje dygn måste fällorna vittjas annars blir bara räven och örnen mätta.
 
Senast ändrad:
Tack för lästipsen! Nej, jag har inga planer på att ge mig ut ensam i skogen med enbart dessa svar som guidning och hoppas på det bästa:) Men jag är nyfiken på hur mycket man i praktiken kan utnyttja vilda växter i Svenska skogar i dag i överlevnadssyfte, och i vilken grad man egentligen tjänar energi på det, snarare än förlorar på att samla och tillreda dem. Jag förmodar att det beror på hur länge man är ute också. Jag ska definitivt få tag i böckerna ni tipsar om. Tack!
 
Både samlare och jägare brukar ligga vådligt nära minus. Först är jakten flyttats in till diskarna som fettma blev ett problem.
 
500 kcal är för lite för att det ska vara bra för kroppen och tyvärr så är det så att det är bättre för kroppen att helsvälta än att äta lite, om man får i sig lite så ställer inte kroppen om sig för svält och man kommer att äta muskler, vad som är viktigt att få i sig är B-vitamin, B-vitamin brist är oftast det som folk dör av vid svält. om t.ex. bilmannen ätit potatis så hade han dött tidigare. när man äter så förbrukar man B-vitamin och får man inte i sig B så tar de slut snabbare.
hittills så har jag stött på extremt få människor som har klarat att äta500 kcal i vildaväxter under ett dygn, så rådet är att man tar med sig en sovsäck och lägger sig vid ett vatten drag. statistsikt så kommer du då att leva mera än 50 dagar, får du i dig B-vitamin så höjer du överlevnaden till 70 dagar.
men det är väldigt kul med ätliga växter så läs på gå kurser och gå ut och prova.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips