Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Nån som testat Primus Winter Gas
- Trådstartare Smogz
- Start datum
Man kan ju inte på långa vägar jmf dessa med propanflaskor.
När propanandelen gått ur så ger dom gas nedåt -10 nått.
Vanliga med butan som huvud andelgas är ju bra sega runt 0 grader....
Så dessa är ju helt för dom flesta här.
Lättare att hålla varma också då det skiljer 10 grader mot dom här vanliga tuberna med butan som huvudgas
När propanandelen gått ur så ger dom gas nedåt -10 nått.
Vanliga med butan som huvud andelgas är ju bra sega runt 0 grader....
Så dessa är ju helt för dom flesta här.
Lättare att hålla varma också då det skiljer 10 grader mot dom här vanliga tuberna med butan som huvudgas
Bilagor
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Med tanke på att gasflaskor kyls av när gasolkök används, så bör man nog addera den dominerande gasens kokpunkt med 10-15 grader, för att hitta den lägsta trevliga användartemperatur för gasolblandningen (utan vätskematning).
För butan, som kokar vid +0,5 °C, innebär det att butan blir rätt segt under 10-15 plusgrader.
För isobutan, som kokar vid -11,7 grader innebär det att isobutan borde bli segt vid -2°C till+3°C.
För propan, som kokar vid -40°C, innebär det propangasen blir rätt seg vid 25-30 minusgrader.
Alltså. Butan (vanlig gasol) på sommaren, isobutan (nya "vintergasen") på vår och höst samt propan (Sievert 2208) på seriösa vinterturer.
Precis som Thure förklarade, så brinner de lättaste gaserna (d.v.s. propan) först. Sedan återstår alltså huvudgasen, som utgör ca 65-70% av innehållet. Det är alltså denna huvudgas som bör styra, anser jag.
/Niklas
För butan, som kokar vid +0,5 °C, innebär det att butan blir rätt segt under 10-15 plusgrader.
För isobutan, som kokar vid -11,7 grader innebär det att isobutan borde bli segt vid -2°C till+3°C.
För propan, som kokar vid -40°C, innebär det propangasen blir rätt seg vid 25-30 minusgrader.
Alltså. Butan (vanlig gasol) på sommaren, isobutan (nya "vintergasen") på vår och höst samt propan (Sievert 2208) på seriösa vinterturer.
Precis som Thure förklarade, så brinner de lättaste gaserna (d.v.s. propan) först. Sedan återstår alltså huvudgasen, som utgör ca 65-70% av innehållet. Det är alltså denna huvudgas som bör styra, anser jag.
/Niklas
Så kan man väl säga men dina komfortemper för gasblandningar är alldeles för höga.
Dom flesta uppkok iaf om man inte är kock är ju inte så långa så den nya Primusgasen kommer definitvt vara användbar en bra bit under nollan.
När tuben är ny och har propanet kvar har den desutom lite kapacitet för några uppkok nedåt 20
Kul och testa när den kommer
Dom flesta uppkok iaf om man inte är kock är ju inte så långa så den nya Primusgasen kommer definitvt vara användbar en bra bit under nollan.
När tuben är ny och har propanet kvar har den desutom lite kapacitet för några uppkok nedåt 20
Kul och testa när den kommer
Så kan man väl säga men dina komfortemper för gasblandningar är alldeles för höga.
Dom flesta uppkok iaf om man inte är kock är ju inte så långa så den nya Primusgasen kommer definitvt vara användbar en bra bit under nollan.
När tuben är ny och har propanet kvar har den desutom lite kapacitet för några uppkok nedåt 20
Kul och testa när den kommer
Jo, men propanet är ju bara 30%. Det är ju den resterande 70% som är mest relevanta, anser jag. Ty jag vill inte kassera gasflaskor bara för att propanet tagit slut..
Ska jag vätskemata flaskorna mer än en enstaka gång, torde det vara lika bra att gå över till bensinkök.
/Niklas
Antagligen kommer vintergasen vara funkis nedåt -5 -7 grader efter propanet stuckit.
Man får kanske 4-6 uppkok nedåt minus 20 - man får la se sen
Det är ju en ganska bra förbättring mot vissa andra flaskor.
Mycket bättre går inte och få med denna flasktyp.
Man behöver ju inte kassera dom...man kan ju använda dom på sommaren eller iaf lite bortanför -5 sen.
Gaskök om man inte kör dom på ren propan eller propylen är inte för extremare temperaturer - den är typ bensin som gäller.
Jag använder vanlig gas även på vintern , mestadels butan...jag knyckalr ihop ett tidningspapper , luntar och flamberar tuben med handen .Ställer ned den och värmer 1dl vatten , häller i locket som jag ställer tuben i och lagar mat och kaffe.Funkar fint i t.ex -25 fast det bara är butan i flaskan kvar.
Detta får man börja med redan vid +5 , med nya gasblandningen blir det ju mycket mindre tillfällen
man måste kela med tuben
Man får kanske 4-6 uppkok nedåt minus 20 - man får la se sen
Det är ju en ganska bra förbättring mot vissa andra flaskor.
Mycket bättre går inte och få med denna flasktyp.
Man behöver ju inte kassera dom...man kan ju använda dom på sommaren eller iaf lite bortanför -5 sen.
Gaskök om man inte kör dom på ren propan eller propylen är inte för extremare temperaturer - den är typ bensin som gäller.
Jag använder vanlig gas även på vintern , mestadels butan...jag knyckalr ihop ett tidningspapper , luntar och flamberar tuben med handen .Ställer ned den och värmer 1dl vatten , häller i locket som jag ställer tuben i och lagar mat och kaffe.Funkar fint i t.ex -25 fast det bara är butan i flaskan kvar.
Detta får man börja med redan vid +5 , med nya gasblandningen blir det ju mycket mindre tillfällen
man måste kela med tuben
Antagligen kommer vintergasen vara funkis nedåt -5 -7 grader efter propanet stuckit.
Man får kanske 4-6 uppkok nedåt minus 20 - man får la se sen
Det är ju en ganska bra förbättring mot vissa andra flaskor.
Mycket bättre går inte och få med denna flasktyp.
Man behöver ju inte kassera dom...man kan ju använda dom på sommaren eller iaf lite bortanför -5 sen.
Gaskök om man inte kör dom på ren propan eller propylen är inte för extremare temperaturer - den är typ bensin som gäller.
Jag använder vanlig gas även på vintern , mestadels butan...jag knyckalr ihop ett tidningspapper , luntar och flamberar tuben med handen .Ställer ned den och värmer 1dl vatten , häller i locket som jag ställer tuben i och lagar mat och kaffe.Funkar fint i t.ex -25 fast det bara är butan i flaskan kvar.
Detta får man börja med redan vid +5 , med nya gasblandningen blir det ju mycket mindre tillfällen
man måste kela med tuben
Mja, är det en bit under nollan, så tar butan + isobutan väl lång tid. Då är bensin eller fotogen att föredra, trots förvärmningen.
Och ja, jag är medveten om att det går att värma tuben, men anser det svårt att värma den kontrollerat under längre tid för snösmältning. Blir tuben för varm, så kan den lätt explodera.
/Niklas
Köpte mig lite primus vintergas idag... Det lockar ju att lämna MF köket hemma. Speciellt då jag inte riktigt får mitt att fungera ordentligt. Måste väl servas och inte lyckats hitta var skon klämmer. Men kommer det täcka mina behov? De säger själv att gasen ska fungera till -20. Vilket borde räcka för mig nu när jag ska ut till fjälls.
Någon som har några praktiska erfarenheter med att använda den i -20 eller mer?
Någon som har några praktiska erfarenheter med att använda den i -20 eller mer?
Det verkar ju väldigt lovande.
Liknande trådar
- Svar
- 8
- Visningar
- 1 K
- Svar
- 2
- Visningar
- 621
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg