Vintergas på sommarfjäll?

Ska vandra 12 dagar i Sarek andra halvan av augusti och fnular på om jag ska ta Primus Winter gas istället för sommargas. Aspekten jag tänker på är hur länge vanlig vs vintergas räcker. Vill gärna klara mig på en 450g tub. Om det skulle bli kallt dvs neråt nollan eller lägre, kommer vintergasen räcka längre än vanliga gasen eller handlar det bara om hur lång tid uppkoken tar? Och säg att jag har tur med vädret istället och det är 15-20 plusgrader, finns det nån nackdel med att ha tagit med mig vintergas?

Bonusfråga 1: jag testade Colemans extreme gas på vintertur och den funkade bra. Men jag gjorde inga exaktare tester av gasåtgången. Nån som vet om den går åt snabbare än Primus Winter gas?

Bonusfråga 2: hur är det nu med att vända på gastuben när det går lite trögt, finns det skillnader mellan vanlig gas och vintergas här? Har en Optimus Vega brännare.
 
Någon nackdel med vintergas finns inte förutom priset!
Någon märkbar skillnad i gasåtgång eller tid för uppkok lär du inte få. Skillnaden är att inblandningen av propan är större i vintergas och behållaren har väggar för att öka utdunstningen av gas. Den viktiga fördelen med vintergas är att den fortsätter att förgasas även om det skulle bli åtskilliga minusgrader. (Propan har visserligen ett högre värmevärde än butan men min bedömning är det knappast kommer medföra en mätbar minskad gasåtgång vid praktiskt bruk). Skall du vända på gastuben så bör du ha ett kök med förvärmningsslinga (vilket Optimus Vega ser ut att ha) annars lär det komma gas i vätskeform till brännaren.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag hade Jula gas std förra året på ca 1100 möh ca +5 gr ca halvfull 450 gr med GB74 och redan då så gick det ej fort vände på tuben 1 gång och då ökade lågan sedan åter och efter datta så fungerade det bättre kan ev ha att göra med att brännaren ej var varm kommer ej ihåg men ev redan varm brännare.
Enligt Trangia helt ok vända behållare när gas nästan slut,och körde nog 1 pkt pankakor ca 425 gr med burk upp och ner mkt kondens på utsidan och helt öppen ventil.
Tryck sjunker på gasen efter hand och ev skulle jag ta 2 st 230 gr varav 1 vinter ock så får du kolla själv hur dit kök fungerar,alt sätt kök och behållaren i kylen om låg temp där en test lika på din tur så kan du kolla innan ev köp av vintergas.
Jag ska ha en MSR PR delux med spec ventil med i år och se hur det fungerar verkar vara vindkänslig även vid lite vind på en balkong så ev eget litet vinskydd eller ett högt med som täcker brännaren på en 450 gr tub och lite upp på kastrull.
 
Om du har en Vegabrännare - så ska du köra med inverterad behållare jämt, dvs redan från början av behållaren. Det är ju själva vitsen med den brännaren. Och då behöver du inte skadskjuta plånboken med de överprissatta vintergasversionerna.

Gör så här:
Köp billigaste 450-grammaren du hittar på de vanliga gubbdagisen --- starta brännaren på gasformig gasol --- efter sådär 10-15 sekunder: vänd behållaren till inverterade läget --- koka färdigt. --- Stäng pådragsventilen när du bedömmer att det är några sekunders koktid kvar så lågan brinner ut samtidigt som kokningen är klar.

De överprissatta vintergasversionerna är till för att vigga extra pengar från ägare av brännare som inte är byggda för inverterad gasolmatning --- och de är många och aningslösa...
/Odd
 
Om du har en Vegabrännare - så ska du köra med inverterad behållare jämt, dvs redan från början av behållaren. Det är ju själva vitsen med den brännaren. Och då behöver du inte skadskjuta plånboken med de överprissatta vintergasversionerna.

Gör så här:
Köp billigaste 450-grammaren du hittar på de vanliga gubbdagisen --- starta brännaren på gasformig gasol --- efter sådär 10-15 sekunder: vänd behållaren till inverterade läget --- koka färdigt. --- Stäng pådragsventilen när du bedömmer att det är några sekunders koktid kvar så lågan brinner ut samtidigt som kokningen är klar.

De överprissatta vintergasversionerna är till för att vigga extra pengar från ägare av brännare som inte är byggda för inverterad gasolmatning --- och de är många och aningslösa...
/Odd

Med toppmonterad brännare kan det dock finnas fog för vintergas.
 
Brännare med ´spec´ventil fungerar bättre vid vanl blandning köp ej burkar de som endast är butan i hade liknande möh och temp mot T-rangia(primus)GB 74 och då fungerade MSR pr de bättre men ger mer CO så bra ventilation krävs öppna ventil eller blixtlås extra.
 
Ska vandra 12 dagar i Sarek andra halvan av augusti och fnular på om jag ska ta Primus Winter gas istället för sommargas. Aspekten jag tänker på är hur länge vanlig vs vintergas räcker. Vill gärna klara mig på en 450g tub. Om det skulle bli kallt dvs neråt nollan eller lägre, kommer vintergasen räcka längre än vanliga gasen eller handlar det bara om hur lång tid uppkoken tar? Och säg att jag har tur med vädret istället och det är 15-20 plusgrader, finns det nån nackdel med att ha tagit med mig vintergas?

Bonusfråga 1: jag testade Colemans extreme gas på vintertur och den funkade bra. Men jag gjorde inga exaktare tester av gasåtgången. Nån som vet om den går åt snabbare än Primus Winter gas?

Bonusfråga 2: hur är det nu med att vända på gastuben när det går lite trögt, finns det skillnader mellan vanlig gas och vintergas här? Har en Optimus Vega brännare.


Vintergas är effektiv ner till ca minus 22 och det beror mest på utformningen av tuben. Vid nollgrader och ngn minusgrad funkar den vanliga allroundgasen lika bra. Och har du förvärmningsslinga på din brännare kan det hända att du kan köra i inverterat läge och då funkar de flesta gastuber bra även i vintertemp.

Själv kör jag vintergas till mitt Windpro på vintern men har kört slattar på sommaren, märker ingen skillnad.

//J
 
Min erfarenhet är att det går att klara sig på 25-30 gram gas om dagen. Då räknar jag med uppkok av frukost, lunch och middag, samt vatten till två koppar kaffe. Så snart det kokat upp stänger jag av gasen och låter maten bli tillagad i det kärl som jag lägger isolering om (tunt liggunderlag, kallas grytmysare).
Det betyder att 300 g räcker i 10 dagar, och 450 g bör vara tillräckligt för TS..
Jag skulle dock ha en extra tub med mig, men någon slatt kvar från någon tub.
Tipset är att väga tuben med gas innan avfärd, och väga den när du är hemma igen. Viktskillnaden är gasåtgången. Det blir lärdom till nästa vandring.
 
Jag anv ca 12 gr/dag genom att anv köket 1 gång/d.,flingor till frukost och middag på kvällen och godis på dagen men blir då dubbelt med gröt till frukost ist.
Om det är sen tur och lite kallare kanske Alltid gröt för att bli lite varm+gas till tex Te/kaffe.
Fulla tuber till varje längre vandring och de beg anv till tester att kök ok före tur och andra anv.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips