Mygg runt abisko och keb

I sådana fall är det rätt unikt för Kebnekaisefjällen - jag har aldrig varit där så jag vet inte. Men på alla andra ställen så finns det gott om mygg också ovanför trädgränsen, de brukar bara hålla sig nere i gräset och ljungen så länge det blåser.

Bara en bit över trädgränsen försvinner också undervegetationen och kvar finns blockterräng. Därav är det rätt myggfattigt på kalfjället i området.
 
Mygg, snö o elände eller sol mm

Jag kan inte säga att jag någonsin upplevt myggen mellan Keb och Nikka som ett stort problem (jämfört med vad det kan vara längre ned).
Jag har gått där en 30 - 40 ggr men allt är inte efter midsommar (f-n gubben börjar bli gammal).
I Abisko problem endast något år på 90 -talet precis efter midsommar med nästan 30 graders värme då det var för varmt med långbyxor men mygghuva gick iofs bra (det var då köldknäpp i södra Sverige)

Men håll koll på snödjupet. Det kan vara en hel del så tidigt på högre höjd om vintern blir snörik men det är ju omöjligt att sia om nu. Detta innebär ju också hög vattenföring länge ner.

Slipper ni större snömängder kan ju turen å andra sidan bli en riktig höjdare med midnattsol och allt. På natten kan det ju då vara rent idealiska vandringsförhållanden.


//Björn
 
Mat = Mygg = Mat

Under vandring, dagtid, är mygg inte ett problem - de existerar knappast. När skymningen faller, lagom till tältuppsättning, kommer de dock fram i en här av tiotusen. Antimyggmedel, såsom MyggA, är då ett starkt rekommendabelt försvar. Denna undergörare hindrar dock inte de små liven från att kamikazestörta i den varma kvällsmatsgrytan. De ser nämligen inte skillnad på en gryta och en livsform. Men det är ett ringa problem. Se det som ett välbehövligt proteintillskott efter en lång dags vandring. Och så faller det sig så ironiskt att de blir din mat istället för att du blir deras.
 
Senast ändrad:
Denna undergörare hindrar dock inte de små liven från att kamikazestörta i den varma kvällsmatsgrytan. De ser nämligen inte skillnad på en gryta och en livsform. Men det är ett ringa problem. Se det som ett välbehövligt proteintillskott efter en lång dags vandring. Och så faller det sig så ironiskt att de blir din mat istället för att du blir deras.


Detta tipps borde skickas vidare till alla som vandrar UL. Du behöver inte ta med dig proteinrik mat, värm bara lite vatten och låt det stå ett tag så har du köttsoppa!
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips