Murikka tips

Har just investerat i en Murikka som jag ser fram emot att använda på någon fisketur i vinter. Skulle vilja ha tips på goda maträtter som med fördel tillagas i murrika!
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Muurikka-mat

Köp lite fläskkött (filé, karré). Skär köttet i strimlor, blanda med wokgrönsaker, förkokt pasta, matolja, kryddor (salt, peppar, grillkrydda, tandoori masalla). Blanda allt i en skål och låt stå ett par timmar. Stek i muurikkan med lite matolja och ät. Populär mat hos oss ialla fall.
 
Gott kk

Prova viltskav alt. kebabkött i pitabröd med lite grönsaker och nån god sås, enkelt och supergott
 
Ris

Har du tänkt på att det faktiskt går att koka i murikkan? Den rymmer mer än man tror. Jag brukar göra som så att jag tar lite olja i pannan, i med ris(okokt) och fräser det tills det blir lite transparent. Obs, får inte bränna. Samtidigt kan man ha i lite köttfärs. Ör det mycket färs kan det vara ide att försteka den lite och lägga vid sidan på hällen. Sen är det bara i med vatten och koka risen och färsen tills det erhåller en bra konsistens. Serveras med saltade jordnötter som man kan rosta till lite i pannan.

(Torkad köttfärs kan ju med fördel användas, men tillsätts först tillsammans med vattnet.)
 
Favoritrecept

På Hällans Scoutkårs hemsida http://hem.passagen.se/nsfsvall/ finns det flera olika recept på mat man kan laga ute. Det här är vår favorit om det råkar växa en massa trattkantareller där man ska slå upp tältet.

Muurikka-wok (5 pers)
1/4 huvud strimlad vitkål
500 g wokgrönsaker
3 lökar
500 g kassler
1/2 -1 liter trattkantareller
1 påse tacokrydda
smör att steka i

Värm wokpannan och smält smöret. Stek först löken innan de övriga ingredienserna stoppas i. Ät pitabröd till.

Pitabröd (10 st)
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk bregott eller smör
6-7 dl vetemjöl

Arbeta ihop degen. Lägg i plastpåsar och stoppa innanför tröjan i 30 min. Platta ut till runda kakor, diameter ca 19 cm. Grädda på murikkan. Bränn inte!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips