Mörkrostat kokkaffe?

gro

Avstängd
Eller så tar man råkaffe, kvarn o panna med sig ut. Rosta över öppen eld, mal o koka. Nyrostat kaffe har sjukt mkt mer smak, och ett flödigt oljigt skumlager som är fantastiskt! Praktiskt på kanot- eller ridtur med klövjedjur. Mindre praktiskt på lättvikstur med martin och jörgen.

Råkaffe finns ofta på orientbutiker till en bråkdel av vad lemmels kostar. Och då kan du anpassa rostgrad efter humör, väder eller sällskap.

Fegvarianten är att rosta hemma i ugn. Hela huset luktar wunderlich i dagar efteråt. Ha bra fläkt.
 
Inga problem att koka vanligt mörkrostat bryggkaffe heller. Koka upp några gånger så skummet försvinner, låt sjunka och häll upp sakta och försiktigt bara. Om du vill hålla det simpelt.
 
Kaffe till presskanna

Det finns mörkrostade kaffesorter som är tänkta till presskannor. De är kanske en aning mindre grovmalna än traditionellt kokkaffe, men fungerar bra i kaffepanna eller kastrull enligt min erfarenhet. Exempelvis Zoegas eller Löfbergs.

En annan riktigt trevlig variant är s.k. turkiskt kaffe. Det ger mycket smak och kan varieras med socker och kardemumma. Kaffet är extremt finmalet, så det lägger sig i ett tjockt lager på botten av koppen. Vanligaste märket verkar vara Najjar, som man hittar tillsammans med matvarorna från Mellanöstern.
 
Då vet jag vad jag ska önska mig i julklapp - mer kaffe-gear! ;-) (Maken kommer nog säga stopp, men han är å andra sidan "bara" thedrickare också).

Jag ska absolut testa att koka pressokaffet och se hur det funkar, och så klart kan jag ju släpa ut min mokabryggare, men i skogsturer med familjen hör lite ihop med kokkaffe för mig. :)

Turkiskt kaffe hade jag glömt, undrar om jag inte har en gammal "Café Daniel" med kardemummasmak i skåpet.

Men ändå, är det ändå inte lite märkligt att det inte finns mörkrost bland "mataffärsmärkena"? Eller ja, det är väl inte lika många som kokar kaffe idag kanske,
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips