Mörkrostat kokkaffe?

Eller så tar man råkaffe, kvarn o panna med sig ut. Rosta över öppen eld, mal o koka. Nyrostat kaffe har sjukt mkt mer smak, och ett flödigt oljigt skumlager som är fantastiskt! Praktiskt på kanot- eller ridtur med klövjedjur. Mindre praktiskt på lättvikstur med martin och jörgen.

Råkaffe finns ofta på orientbutiker till en bråkdel av vad lemmels kostar. Och då kan du anpassa rostgrad efter humör, väder eller sällskap.

Fegvarianten är att rosta hemma i ugn. Hela huset luktar wunderlich i dagar efteråt. Ha bra fläkt.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Inga problem att koka vanligt mörkrostat bryggkaffe heller. Koka upp några gånger så skummet försvinner, låt sjunka och häll upp sakta och försiktigt bara. Om du vill hålla det simpelt.
 
Kaffe till presskanna

Det finns mörkrostade kaffesorter som är tänkta till presskannor. De är kanske en aning mindre grovmalna än traditionellt kokkaffe, men fungerar bra i kaffepanna eller kastrull enligt min erfarenhet. Exempelvis Zoegas eller Löfbergs.

En annan riktigt trevlig variant är s.k. turkiskt kaffe. Det ger mycket smak och kan varieras med socker och kardemumma. Kaffet är extremt finmalet, så det lägger sig i ett tjockt lager på botten av koppen. Vanligaste märket verkar vara Najjar, som man hittar tillsammans med matvarorna från Mellanöstern.
 
Då vet jag vad jag ska önska mig i julklapp - mer kaffe-gear! ;-) (Maken kommer nog säga stopp, men han är å andra sidan "bara" thedrickare också).

Jag ska absolut testa att koka pressokaffet och se hur det funkar, och så klart kan jag ju släpa ut min mokabryggare, men i skogsturer med familjen hör lite ihop med kokkaffe för mig. :)

Turkiskt kaffe hade jag glömt, undrar om jag inte har en gammal "Café Daniel" med kardemummasmak i skåpet.

Men ändå, är det ändå inte lite märkligt att det inte finns mörkrost bland "mataffärsmärkena"? Eller ja, det är väl inte lika många som kokar kaffe idag kanske,
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips