mielo; sa:
Varför säger vi ofta "Messerschmitt" istället för "Besserwisser"? Var den tyske flygplanskonstruktören Willy Messerschmitt en riktig besserwisser?
Kanske kan Sachsaren kasta lite ljus över detta mysterium i det svenska språket?
Hej Mikael och alla andra!
Nej, Willy Messerschmitt var en riktig teknik-nörd, opolitisk, kanske t.o.m. naiv. Han konstruerade ME-108:an i början av 30-talet, ett rese- resp. sportflygplan, givetvis obeväpnat. 108:an var mycket modern och framgångsrik och vann många internationella priser på sin tid. Det var före nazitiden.
Sedan, efter '33 utlystes ett modernt jaktplan för luftwaffe. Messerschmitt frissade motorn och skruvade två kanoner på 108:an, kallade det hela för 109 och fick uppdraget. Sedan bygdes över 30.000 109

r och blev ganska legendariska p.g.a. sina allmänna prestationer.
262:an, världens första jetjaktplan, är ytterliggare ett kapitel. Ytterst framgångsrikt, om man anser vapen som framgång.
Namnet Messerschmitt blev alltså världskänt och associerades med tyskarna och kriget och tysk vapenteknik och tyskt beteende i allmänhet. Dessutom låter Messerschmitt riktigt klicheemässigt tyskt, nästan som påhittat. Har att göra med s-ljuden och det hårda slut-t:et.
Tyskarna i allmänhet anses vara högljudda och besserwisseriska, åtminstone i Sverige. Begrepet messerschmitt avser alltså en tillspetsad besserwisser. En sådan riktigt aggressivt påträngande besserwisser-jävel är en messerschmitt.
Det är min teori om det hela.
/Georg aka Sachsaren
[Ändrat av sachsaren 2006-04-10 kl 19:38]