Mat under eldningsförbud.

Nämen vad bra om det äntligen blir klara riktlinjer!

Det förvånar mig dock att man inte tänker sig en situation där friluftskök faktiskt inte är tillåtna.
Om du läser hela vägledningen framgår det att man kommer fram till att risken för antändning och spridning vid användning friluftskök är så läg att det inte är proportionerligt att förbjuda det helt (sid 13 i vägledningen). En grundläggande princip för att införa (straffsanktionerade) begränsningar i allemansrätten (som ju numera faktiskt är inskriven i regeringsformen) är att förbudet är proportionerligt, och det är alltså den bedömningen som MSB gör att det inte är för friluftskök (för ytterligare resonemang om begreppet proportionaltet kan man se på sid 8 i vägledningen).

Jag antar att de menar t.ex. av kommunen iordningställd plats (till skillnad mot att man iordningställer en själv) och på den befintliga grillen och inte sin egen, men det framgår faktiskt inte.
Återigen, om du läser i vägledningen, så framgår det på sid 12 att man med iordningställd grillplats avser "plats som är avgränsad med obrännbart material (till exempel betongkonstruktion eller stensättning) samt en bred markyta med grus eller annat icke brännbart material runt grillplatsen". Är du markägare kan du så klart iordningställa en sådan grillplats på din egen mark, men det ingår ju knappast i allemansrätten att mura upp en "betongkonstruktion eller stensättning" och anordna en "bred markyta med grus eller annat icke brännbart material" runtom, så för normalt friluftsliv är man hänvisad till grillplatser iordningställda av någon annan part.
 
Återigen, om du läser i vägledningen, så framgår det på sid 12 att man med iordningställd grillplats avser "plats som är avgränsad med obrännbart material (till exempel betongkonstruktion eller stensättning) samt en bred markyta med grus eller annat icke brännbart material runt grillplatsen". Är du markägare kan du så klart iordningställa en sådan grillplats på din egen mark, men det ingår ju knappast i allemansrätten att mura upp en "betongkonstruktion eller stensättning" och anordna en "bred markyta med grus eller annat icke brännbart material" runtom, så för normalt friluftsliv är man hänvisad till grillplatser iordningställda av någon annan part.
Beskrivningen ovan tycker jag även kan matchas en ring av stenar på en sandstrand och det kan jag som friluftsare tillfälligt bygga på plats och sedan återställa.
Dock tycker jag vind borde vara en tydlig parameter för när man bör och får elda. 5 meter diameter med omgivnade grus hindrar inte en gnista som kan färdas längre med stark vind.

/Patrik
 
Precis. Tänkte också på förra sommaren. Skulle inte ha kommit på tanken att tända trangian i skogen då, om jag ens orkat släpa mig dit. Möjligtvis på en grusplan, klipphäll eller liknande.

Hur som är det jättebra att de jobbar med det. Vi får väl se i sommar hur det slår.
 
Sen ska man inte glömma att oavsett eldningsförbud är det ju alltid straffbart att av oaktsamhet orsaka skogsbrand - allmänfarlig vårdslöshet. Och råder det extremtorka har man ett förhöjt ansvar för att inte orsaka vådeled. Även vid användande av "iordningställd grillplats" eller annan anordning.

Har man orsakat en skogsbrand p.g.a. att ha eldat ett bål med sprättigt granris i halv storm och fnösketorka kan man liksom inte undkomma straffrättslig ansvar för allmänfarlig vårdslöshet för att man eldade på en "iordningställd grillplats", även om man möjligen slipper åtalspunkten att ha brutit mot eldningförbudet enligt LSO.

Förra sommaren var det en jeppe i Stockholmstrakten som eldade på sin tomt i någon form av eldningstunna mitt i sommartorkan, varefter det spred sig i till ett mindre avsnitt i terrängen och brandkåren fick släcka osv osv. Han fälldes för allmänfarlig vårdslöshet, inte för brott mot eldningsförbudet. Domstolen menade, om jag minns rätt, att han varit straffbart oaktsam både genom att elda i tunnan öht och dels genom att inte se till att det fanns fungerande vattenförsörjning för släckning.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
vandrar Mat under Vandring i USA Friluftsmat 7
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
anvige Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
Lasse Be Första egentorkade maten uppäten - men Friluftsmat 9
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
markanthus Aluminum i maten? Friluftsmat 22
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16
fridaeus Glutenfri mat Friluftsmat 3
pelle.k Mat-termos Friluftsmat 12
RobinEH Mat för två dagar. Friluftsmat 10
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
desireman Mat för topptur (kebnekaise)? Friluftsmat 9

Liknande trådar